. Ma György napja van.
3.60 helyett 360 - tovább emelkedhet a kenyér ára
2014-08-07 22:39:14
3.60 helyett 360 - tovább emelkedhet a kenyér ára

3.60 helyett 360 - tovább emelkedhet a kenyér ára

A dráguló liszt és a gyenge forint miatt idén ősszel 25-30 százalékkal nőhet a kenyér ára – közölte a szerdai Napi Gazdasággal Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. Elmondta: a kereskedőkkel várhatóan augusztus végén kezdődnek erről tárgyalások, a fogyasztók pedig már szeptemberben érezhetik az áremelés hatását. Az elnök szerint a lépés már évekkel ezelőtt időszerű lett volna, most azonban nem lehet elhalasztani.

 

Az idei aratás után, a vártnál rosszabb minőségű gabona miatt a liszt akár 30 százalékkal is drágulhat, a magas euró–forint árfolyam miatt pedig az import alapanyagok ára is megugrott – magyarázta a pékszövetség elnöke. A szakember arra számít, hogy a kereskedőkkel meg tudnak egyezni ebben a kérdésben, mivel áremelés nélkül több száz hazai sütőipari cég működése a ezáltal több ezer alkalmazott kenyere kerülhet komoly veszélybe.

 

Septe József arról is beszélt, hogy bár a sütőipar számára idén is elegendő búza áll rendelkezésre, a malmok már jelezték, hogy a költségeiket egy 30 százalékos lisztár-emeléssel kívánják kompenzálni. És miután a kereskedelmi láncokkal a sütőipari vállalkozások az áremeléseket mindezidáig nem tudták elfogadtatni, a 30 százalékos alapanyagár-emelkedés a sütőipari termékek áraiban is meg fog jelenni – tette hozzá a Pékszövetség elnöke, aki szerint több ezer munkahely kerülhet veszélybe a sütőiparban, ha a kereskedelmi láncok az áremelkedést továbbra sem fogadják el.

 

A Pékszövetség egyébként továbbra is a sütőipari termékek áfájának 5 százalékra történő csökkentését szorgalmazza, ez ugyanis a sütőipar kifehérítésében, illetve az árak csökkenésében is komoly előrelépést jelentene.

 

Jelenleg közel 1100 magyar sütőipari vállalkozás működik az országban, amelyek 23 ezer főt foglalkoztatnak. A vállalkozások száma azonban folyamatosan csökken, a piacot pedig mind jobban koncentrálják a nagy áruházláncok sütödéi, amelyek egyre több terméket állítanak elő – mutatott rá az elnök. Emellett a mintegy 600, hazánkban működő albán sütőipari cég súlya is növekszik a piacon – tette hozzá.

 

(MTI nyomán; fotó: fogyasztok.hu)

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tű...
Bővebben >>