. Ma Gedeon napja van.
A Blu-Ray lemezekről
2019-07-17 16:54:07
A Blu-Ray lemezekről

A Blu-Ray lemezekről

A Blu-Ray története

 

1997-ben jelent meg a DVD, ez megváltoztatta a világot. Az emberek otthonaikat ilyen lemez lejátszására alkalmas eszközökkel töltötték meg. Sőt, a mozi ipart is megváltoztatta. Majd 2006-ban megjelent az új csoda. A „blue” azaz kék a lézer színére utal, a „ray” szó pedig az optikai sugarat jelenti. Az „e” betűt szándékosan hagyták le, mivel egy hétköznapi szót védjegyeztetni nem lehet.


A lemeztípus tulajdonságai

 

A hagyományosnak mondható DVD fizikai méretével megegyező méretűek a Blu-Ray lemezek. A meghatározó különbséget a tárhely méretükben mutatják. Egy sima DVD csak 4,7GB adat tárolására képes, ezzel ellentétben egy Blu-Ray már 25, vagy amennyiben mindkét oldalán írható, már 50GB-nyi adat tárolásra is használható.


A Blu-Ray lemezek fajtái

 

A lemezek kategóriában a DVD-kkel teljesen megegyező Blu-Ray lemezválasztékkal találkozhatunk. Vannak közöttük az egyszer írható lemezek. Ezeket a személyes felhasználók nem szokták preferálni. A lemezek sorát az újraírható lemezek folytatják. Értelemszerűen ezekre a lemezekre törlés után új adat felvétele kerülhet.

 

A lemezek közötti újdonságot a Dual, azaz a mindkét oldalukon írható lemezek jelentik. Ezen kívül van még a nyomtatható lemez, mely még új a piacon. A nyomtatható lemezekhez speciális nyomtató szükséges. E kettő megléte esetén a lemezt egyedi, mintás, színes vagy szövegezett képpel is dekorálhatjuk. Ezek segítségével akár ajándék lemezek is készíthetőek, de a lemezek tárolása és rendszerezése céljából is hasznukat vehetjük.


A lemezek működése

 

Szimpla felhasználóként is érdemes konyítani valamit a lemezek működéséhez. Az ismeretek segítségével a probléma megoldások gyorsabbá válnak. Eltérően a jelenlegi DVD-ktől, amik vörös lézert használnak az adatok írásához és olvasásához, a Blu-Ray kék lézere a pirosnál rövidebb hullámhosszon működik. Ennek köszönhetően változik meg a lemez felvételi kapacitása. A DVD felvevő által fogadott és dekódolt jeleket tömöríti, és egy dekódoló segítségével azt a lemezre rögzíti.

 

Fizikai felépítését tekintve teljesen olyan, mint egy DVD. Akár még könnyedén össze is téveszthetőek, mert az 5 milliméternyi különbséget szabad szemmel nehéz észrevenni. A DVD-k esetében az adatokat sűrített, szendvics stílusban rögzítjük. A Blu-Ray viszont már csak egy rétegben tárolja az adatokat. Így az adatok az olvasó fejhez közelebb helyezkednek el. Ezzel a mechanizmussal már „disc tilt”, azaz az olvashatatlansági problémát is kikerültük.

 

A gyártók kezdetben egy kisebb formátum háborúval indítottak. Elkészítették a DVD és Blu-Ray közötti átmenetet is. Ez azonban nem vált be, ezért a jövőt egyértelműen a Blu-Ray-ek kezébe adhatjuk.

További híreink
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben
Novák Katalin utódját máris hazugságon kapták
Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem a kommunista terror ártatlan áldozata – fogalmazott a Hvg36...
2024-03-02 16:17:20, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Megtorpant az online vásárlás korábbi növekedési üteme - állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósá...
Bővebben >>