. Ma Auguszta napja van.
A fővárosi kerületek erősorrendje – a Republikon szerint
2014-08-22 16:04:41
A fővárosi kerületek erősorrendje – a Republikon szerint

A fővárosi kerületek erősorrendje – a Republikon szerint

A fővárosi kerületek közül egy, az áprilisihoz hasonló szerepléssel a baloldal öt-hét helyen tudna győzni: a legesélyesebb kerületek az újrainduló baloldali polgármesterek városrészei. Jó eséllyel indul még a baloldali jelölt azokon a helyeken is, ahol a korábbi választásokon jól szerepelt és nem regnáló polgármesterrel kell versengenie. Egy ennél jobb szereplés nyolc-tizenhárom kerületekben jelenthet sikert: de ehhez az április eredményeknél is nagyobb erőfeszítés kéne a baloldali pártoktól.

 

A Republikon Intézet ezúttal a budapesti kerületeket rangsorolta: szakértői becslésünk a korábbi választási eredményeken alapul, ám számos olyan hatással kombináltuk az áprilisi és májusi sorrendet, ami számottevően módosíthatja, mely párt jelöltje tud győzni.  E rangsor többek között figyelembe veszi az indulók politikai múltját (regnáló polgármester, korábbi kerületi vezető), a kerület politikai erőviszonyait és a baloldali-ellenzéki tárgyalások során kialakított álláspontokat egy-egy kerület támogatásáról. Mindezen szempontok azonban nem számszerűsíthetőek, ezért is beszélünk szakértői becslésről. A sorrend tehát nem automatikus, sokkal inkább kerület-csoportokról beszélhetünk: a lista elején lévő kerületeket a baloldali szinte biztosan meg tudja nyerni, míg a rangsor végén szereplő kerületekben lényegében nincs esélye.

 

 

 

A fővárosi kerületek polgármesteri rangsora az őszi önkormányzati választásokon

 

A leginkább nyerhető kerületnek a jelenleg is szocialista polgármester vezette 13., 19. és 20. kerületet tekintjük -  azzal együtt is, hogy utóbbi az országgyűlési és Európai Parlamenti választáson egyébként csak a 11-12. legerősebb kerülete volt a baloldalnak. A regnáló polgármester hatása ugyanis várhatóan kompenzálja a néhány pontos hátrányt. Szintén nyerhető kerületnek számít a 4. és a 14. kerület is: mind az idei két választás, mind a jelöltek személye alapján. Számításaink szerint egy áprilisihoz hasonló baloldali eredménnyel a 10. és a 21. kerületben is győzhet baloldali polgármester.

 

Rangsorunk 8-9. helyén két olyan kerület áll, ahol a baloldal jelöltje 2010 előtt polgármester volt, és négy évvel ezelőtt önálló indulással is igen jó eredményt ért el: a 15. és a 9. kerület ezért került némiképp előrébb, mint az az idei választási eredményekből következik. A 6. és 7. kerületben újrainduló Fideszes polgármesterrel és helyben erős LMP-vel kell számolnia az Együtt-PM ill. a DK jelöltjének, itt a győzelemhez az áprilisinál jobb budapesti eredményt kell mutatnia a baloldalnak. Hasonló a helyzet Óbudán: az országgyűlési választáson a 3. kerületben fej-fej mellett végzett a Fidesz és az Összefogás, ám a regnáló Fideszes polgármester már 2010-ben is jobban szerepelt, mint pártja képviselőjelöltjei – ezért tartjuk tehát a 3. kerületet nehezebben nyerhető városrésznek.

 

Becslésünk végén a nehezen nyerhető kerületek között szerepel a 18., a 11. valamint az 5. és a 17. kerület:  itt már a két idei választáson is inkább a Fidesz-KDNP előnyét láttunk, ráadásul – az 5. kerület kivételével – újrainduló polgármestereket kellene legyőzniük a baloldali kihívóknak.

 

 

 

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
Bővebben >>