. Ma József napja van.
A kis Rendőröket valójában lelövik.. Kitálalt egy volt rendőr
2014-01-07 18:22:35
A kis Rendőröket valójában lelövik.. Kitálalt egy volt rendőr

A kis Rendőröket valójában lelövik.. Kitálalt egy volt rendőr

Egy fiatal rendőr, aki fél éve leszerelt, azzal jelentkezett szerkesztőségünknél, hogy olyan szabálytalanságokat tapasztalt és úgy bántak el vele a rendőrségen, hogy  ez a nyilvánosságra tartozik. A  leszerelt rendőr egy korábbi cikksorozatunkra hivatkozott,  mely egy elkeseredett fiatalemberről szólt, aki otthagyta a szeretett rendőri hivatását,  és olyan visszásságokról számolt be a Hírhatárnak, amit azóta se cáfolt senki.

 

Tavalyi cikksorozatunk első része, az ELEGEM VOLT A RENDŐRSÉGBŐL,  hatalmas és országos érdeklődést váltott ki az olvasókból. A leszerelt rendőr szívbemarkoló története a rendőrségi anomáliák feltárásának olyan szégyenfoltja maradt, amit a mai napig sem cáfolt senki.

 

Önnek épp ez a fiatalember volt a társa Pécelen és szeretné elmondani nekünk a történetét, mely azzal fejeződött be az Ön esetében, hogy  arra kényszerítették a gödöllői kapitányságon, hogy szereljen le. A kis Rendőröket valójában lelövik – írta levele végén. 

 

Keserű hasonlat, biztosan megvan rá, az oka, hogy ezt mondja. Hogy kezdődött?

 

2009-ben szereltem fel a rendőrséghez. Az én csoportom volt az első, akik az úgynevezett 5 plusz 1 hónapos képzésben részesültünk azzal a feltétellel, hogy 2 éven belül beiskoláznak minket.

 

Ez milyen típusú képzés?

 

Ez egy gyorstalpaló, ami nem elegendő ahhoz, hogy intézkedő képes legyen valaki.  Intézkedni csak is egy olyan személlyel lehet, aki végzett rendőr.

 

„30/2011. (IX.22.) BM rendelet 

4. § (1) A szakképzettséggel nem rendelkező rendőr kizárólag szakképzett rendőr irányításával intézkedhet. Ha a szakképzettséggel nem rendelkező rendőr az Rtv. 13. § (1) bekezdésében meghatározott cselekményt önállóan észleli, illetve ilyen cselekményt hoznak tudomására, köteles arról a legközelebbi rendőrt vagy az általános rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szerv Rtv. 4/A. § (1) bekezdésében meghatározott szervét értesíteni a rendőri intézkedés kezdeményezése érdekében.”

Vagyis nekünk semmilyen intézkedést nem lehetett volna még elkezdeni sem.  2011-ben több éves kudarc után (mivel elmaradt a beiskolázásom) sikerült áthelyeztetni magamat a Gödöllő Rendőrkapitányság Pécel Rendőrőrsre. Itt megígérték, hogy  beiskoláznak, erre azonban soha nem került sor. Itt ismertem meg azt a kollégámat, akit a mai napig tisztelek, és akivel 2013-ban interjút készítettek.

 

Miért ez a tisztelet? Mint volt hivatástudatos kollégát, vagy mint a bátor rendőrt, aki mert kitálalni?

 

Mindkettő. Amikor Pécelre kerültem nem volt semmi probléma mind addig a napig, míg át nem kerültem a Gödöllői Kapitányságra.  Ott szinte minden alkalommal egyedül kellett szolgálatot teljesítenem, pedig nem volt megfelelő iskolai végzettségem ehhez. Előbbi törvény is kimondja, hogy olyan rendőr nem láthat el egyedül szolgálatot, akinek nincs meg az intézkedési jogosultsága. Én pedig csak az alapképzésen vettem részt, az úgynevezett kormányőri képzésen. Hiába szóltam a feletteseimnek, hogy nekem nem lehetne bírságolnom, meg egyáltalán semmilyen intézkedést véghezvinni, de ez nem igazán érdekelte őket. A törvényre is hivatkoztam, de hiába, nem foglalkoztak ezzel. Mivel folyamatos stressz és félelem alatt voltunk tartva ezért teljesítettük, amit elvártak tőlünk és amire köteleztek, vagyis kénytelenek voltunk intézkedni, annak ellenére, hogy ez szabálytalan volt.

Olyan is előfordult, hogy én voltam a járőrvezető egy "újonccal", akinek szintén nem volt intézkedési jogosultsága. Ez az újonc volt, akivel 2013-ban készítették az interjút. Felnézek rá a bátorságáért, az őszinteségéért, és azért is, mert történetét úgy adta elő, hogy tárgyilagosan csak a tényeket mondta el, nem bántott senkit és minden szava igaz volt.

 

Azt akarja mondani, hogy számos esetben úgy bírságolt Ön állampolgárokat közlekedési szabálysértésekért vagy hasonlókért, hogy ezt nem is tehette volna?

 

Ha belegondolok, hogy parancsra hány jogsértést követtem el a gyanútlan állampolgárokkal szemben…..akkor nagyon rossz érzés fog el. Azok a bírságok, amelyeket én róttam ki, azok valójában egyetlen egyszer sem voltak jogszerűek. Mindig csak fenyegettek  a parancsnokok, hogyha nincs bírság, azaz pontosítok "intézkedés" akkor ki leszünk rúgva, vagy fegyelmi eljárás indul ellenünk, mert nem tudunk elszámolni azzal, hogy mit csináltunk  a szolgálatunk alatt. Persze az igaz, hogy soha nem hangzott el hogy bírságolni kell, de ezt helyettesítette az "intézkedés" szó. Milyen parancsnokok az olyanok, akik nem csak nem tartják be a szabályokat, de elfelejtik  hogy a rendőr van az emberekért nem pedig fordítva?!

 

Ezért szerelt le?

 

Ezért is. 2013 februárjában leváltották az egyik parancsnokunkat és helyette kaptunk egy igazi "diktátort" szerű parancsnokot, akit csak az érdekelt, hogy minél több bírságot szabjunk ki, valamint a kisrendőrök sanyargatása. Egyik szolgálatom végén a parancsnok úr tartotta a beszámoltatót és megkérdezte tőlem " miből van a kocsim, miből van a házam" mert ő utánam nézett.  Konkrétan mindenki előtt lekorruptozott, mert volt egy autóm. A kocsim egy 2000-es Renault volt hitelből és albérletben laktam a párommal. Miután a parancsnok úr Gödöllőre került a kollégáim folyamatosan szereltek le, mert elegük lett a napi megalázásból. Ahogyan abból is, hogy minden apróság miatt vagy pénzbüntetést kaptunk vagy fenyegettek minket. Mindig csak a hibákat kereste bennünk, és sajnos a Kapitány nem jött rá, hogy emiatt szerelnek le az emberei. Nem lehet úgy dolgozni, hogy állandóan fenyegetnek és csak azért fegyelmire küldik az embert, mert éppen az illető nem szimpatikus neki. Akiket így inzultált a parancsnok úr azok többnyire mind leszereltek. 2013 februárjában engem átraktak a Kistarcsai rendőrőrsre, attól kezdve már minden nap egyedül szolgáltam. 

 

Itt is előfordult, hogy bírságolt?


Folyamatosan ez volt az elvárás, pedig minden alkalommal jeleztem, hogy attól még hogy a Kapitányságon levizsgáztattak a helyszíni bírságból még nem intézkedhetek mivel nincs meg az iskolám. Sokszor könyörögtem a parancsnokaimnak,hogy iskolázzanak végre be, mert szeretem a hivatásomat és szeretnék feljebb jutni, azonban mindig csak hitegettek. Az is bántott, hogy a még 1 éve sem szolgáló fiatalokat léptették előre, pedig én mint egyszerű járőr már megtanultam helyszínszemlézni, nyomozati munkát elvégezni, többször hallgattam ki gyanúsítottat is valamint sértettet is, de ezzel senki sem foglalkozott. Az is előfordult, mikor a szolgálatomat reggel 6-kor kezdtem meg, de egy betörés sorozat volt azon a napon, akkor konkrétan azért, mivel hajtott a vágy, ledolgoztam 24 órát a 12 helyett, és a tanú kutatások és helyszínelések során elkaptam az elkövetőket, akiket elő is állítottam. De a lelkesedésemet hamar lelombozták azzal a mondattal,hogy milyen idióta vagyok, hogy szolgálaton kívül is dolgoztam egy ügy miatt. Köszönöm szépen, de én úgy gondolom legalább tettem valamit annak érdekében, hogy meglegyenek az elkövetők, ha már rendőr lettem. Hiszen az elvem mindig is az volt, ha keményen dolgozunk egy ügyön és utána járunk alaposan a dolgoknak, akkor el lehet kapni egy bűnözőt. De a parancsnokom szavával élve nem vagyok méltó az egyenruhára. Csak tudnám miért, mikor mindig én voltam az első, ha menni kellett valahova és én jöttem el utoljára. Persze megvan az oka, mert nem álltam be abba a bizonyos  sorba, amibe elvárták volna, mivel fontosabbnak találtam azt, hogy az emberek biztonságban érezzék magukat. Nem értem miért hiszik, hogy a bírságok kiszabásától lesz biztonság érzetük az embereknek.

 

Az emberek menekültek a Kapitányságról és a hozzátartozó őrsökről. 2013 májusában eljött a pillanat mikor én következtem és lettem  a parancsnok úr kiszemeltje.  Többször adtam be áthelyezési kérelmet, de azt a parancsnokom volt, hogy még átvenni sem volt hajlandó. Az is előfordult, hogy előttem tépték szét, közölve, hogy nem akarok én onnan elmenni. Esélyt sem adtak, hogy olyan helyen dolgozhassak, amely megfelel az én elvárásaimnak is.

 

Milyen elvárásai voltak? Ön se kapott albérleti hozzájárulást, ahogyan korábban kollégája is nyilatkozott?

 

Nem kaptam, de nekem nem is voltak különösebb elvárásaim. A lefontosabb az lett volna, hogy iskolázzanak be vagy engedjenek el a kapitányságról. Jó lett volna ha el is ismerték volna a munkámat, de sajnos minden igyekezetem ellenére sem sikerült ez, sőt mindig a parancsnokaim tettek keresztbe.  Ha nem kellett volna napi szinten 90 km-t utaznom, az jobb lett volna, mivel az üzemanyag árának visszatérítését soha nem kaptam meg. A párommal babát vártunk és emiatt is szerettem volna közelebb dolgozni hozzájuk, hogy ne a bejárásra menjen el szinte minden pénzem. Amikor erről beszéltem  a parancsnokaimmal az volt a  válasza, hogy ez nem az ő bajuk. Az utolsó momentum az volt, mikor a kollégáim megkértek, hogy vigyem el őket a Mogyoródi Élményfürdőbe, mert meg lettek hívva egy zártkörű bulira. Mivel én már szolgálat után voltam, ezért mondtam nekik én nem megyek be, megvárom őket a parkolóban, mert fáradt vagyok. 2 óra elteltével kb. 23 óra lehetett mikor kijöttek és mondták vigyem őket vissza Kistarcsára. Ezzel lezárult az este. Azonban másnap a parancsnok úr közölte, mindenki menjen be a Gödöllői Kapitányságra. Ott szembesültem vele, hogy valójában nem hívták meg a kollégáimat, és ezért elvették tőlünk  a rendőrigazolványt meg mindent. Csak nem értettem mi közöm mindehhez mivel én nem voltam ott, vagyis nem mentem be, csak szállítottam őket. Kb. 4-6 óra után visszajöttek a tisztek és közölték, hogy ne legyen ilyen többet. A parancsnok úr mindenért engem hibáztatott, miközben fogalmam sem volt az egészről.  Azt is mondta, hogy nem vagyok méltó az egyenruhához és hasonlókat. Igaz én nem lövöldöztem soha a nyílt utcán,  mint ő tette,  mert nem tudott futni a betörők után.

 

Ezt hogy érti?

 

Ezt csak a volt kollégáim mesélték, bizonyítani nem tudnám, hogy volt egy betörés és mikor az elkövető kimászott az ablakon és a parancsnok úr utána ment, mivel elérni nem tudta volna, ezért állítólag többször a levegőbe lőtt. Ezt több kollégám is elmondta egymástól függetlenül is.

 

Semmit nem tett a megaláztatások ellen?

 

Az események  után két nap múlva felmentem a Kapitány úrhoz hogy elmondjam a sérelmeimet mivel a parancsnok úr hatalmával visszaélve  megrágalmazott, hiszen nem is voltam bent a fürdőben. Szerintem a becsületemet is megsértette állandó sértegetéseivel, hogy nem vagyok rendőrnek való és hogy egy senki vagyok. Panaszkodásomat követően másnap behívtak a Kapitány úr irodájába, ahol gyakorlatilag megfenyegettek, hogy vagy magamtól leszerelek, vagy katonai bűncselekmény miatt eljárást indítanak ellenem. "A parancsnok  úr eközben gúnyosan mosolygott rám. Mikor megkérdeztem, hogy mégis milyen katonai bűncselekményt követtem el, erre az volt a válasz: itt mi vagyunk  a hatalom te csak egy porszem vagy! Olyan eljárást indítunk, amilyet csak akarunk, mert minket nem vizsgálnak felül.  Ezután fogtam magam és inkább aláírtam a leszerelési kérelmemet. 

Imádtam a munkámat mindig ugrottam, ha hívtak. Korábban soha nem panaszkodtam, pedig volt mikor két hónapig minden nap mennem kellett, de én örültem a feladatoknak, segíteni az embereknek, ha bajban voltak. Én komolyan gondoltam az esküt, amit letettem, de sajnos azt tapasztaltam, hogy sok rendőr ezt idővel elfelejti.

 

Súlyos dolgokat állít, ahogyan volt kollégája is ezt tette tavaly. Tudott arról, hogy kollégája a zsebében kellett hordja a fegyverét tok nélkül? Ön sem kapott komplett felszerelést?


Igen tudtam róla én vittem neki egy fegyver tokot valamint bilincstartó tokot, mivel nekem az évek során volt pár saját pénzből vásárolt. Nem is értettem miért viselkednek úgy vele, mert roppant tisztelettudó és tettre kész kolléga volt. Volt benne ambíció és soha nem tett megjegyzést semmire, csak csinálta, amit mondtak neki.

 

Amiket állít, azok közül a legsúlyosabb az, hogy nemcsak megkövetelték felettesei, hogy minél több intézkedése legyen, azaz bírságoljon, de tudatosan szemet hunytak a felett, hogy Ön nem is bírságolhatott volna meg senkit.  Ezeket az állításait tudná bizonyítani, ha szükség lenne rá?

 

Elméletileg ezek a dokumentumok 5 évre visszamenőleg előkereshetők. A bírságoknál a nevemnek szerepelnie kell az iratokon. De vannak olyanok, volt kollégáim is, aki tanúsíthatják mindezt.

 

Mióta leszerelt mivel foglalkozik?


Pontosítanék. Mióta kényszerítettek, hogy leszereljek, azóta külföldre költöztem és sofőr vagyok, nem kamion, hanem magánsofőr.

 

Ha változnának a körülmények, a vezetők, akkor visszatérne a rendőri szakmához?


Természetesen visszatérnék mivel a rendőri munka életem részévé vált és ez egy nagyon nekem való hivatás.

 

Nem fél, hogy utoléri a hatalom hosszú keze?

 

Pontosan ez volt az egyik alap dolog, amivel megfenyegettek még, amikor leszereltettek, hogy ne merjek a médiához fordulni, mert messze elér az a kéz. De kérdem: én miért tűrjem el a megaláztatásokat? Miért féljek a fenyegetéstől? Szabad ország vagyunk nem?

 

Miért tartotta fontosnak, hogy a rendőrség szennyese nyilvánosságra kerüljön?

 

Nézze,  tudom, hogy sok olyan kollégám van, aki hasonlókon megy keresztül, meg vannak félemlítve, nem mernek szólni. Ezért szeretném ezen az úton is tudatni velük és mindenkivel: nincs olyan, hogy ők, csak olyan van,hogy mi. Mint minden rendvédelmi szerv mi is egy csapat voltunk, és ugyanazt az esküt tettük le.Igaz engem beárult egy hazugsággal pár kollégám, mert megvoltak félemlítve a parancsnokok által, de azt gondolom, hogy az, aki csak azért hazudik, mert fél egy parancsnoktól az nem is alkalmas rendőrnek. Ilyen hazugság volt például az is, hogy én állítólag úgy nyilvánítottam véleményt, hogy szidtam a parancsnokaimat, azonban ez soha nem történt meg mivel tisztelettudó ember vagyok. És azért az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy nem minden tiszt olyan,  amilyen....,Gödöllőn is vannak olyanok akikben a mai napig megbíznék, például a kistarcsai őrs akkori parancsnoka valamint a Péceli parancsnok. Ő mindig támogattak, segítettek, de sajnos voltak "magasabb" emberek más szempontok...

 

A történtek után sincs harag vagy gyűlölet bennem, egyszerűen csak szomorú és tanulságos tényeket közlök, amelyeket jó lenne, ha sokan megismernének és okulnának belőle. Főként azért, hátha mindez eredményez valami pozitív változást. Jó lenne….

 

Írásunkat az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálatának megküldtük észrevételezésre, mivel a HÍRHATÁR ONLINE LAPCSOPORT számára igen fontos a kiegyensúlyozott tájékoztatás. A választ közöljük.

Utoljára frissítve: 2014-01-09 21:32:24

További híreink
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben
Novák Katalin utódját máris hazugságon kapták
Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem a kommunista terror ártatlan áldozata – fogalmazott a Hvg36...
2024-03-02 16:17:20, Hírek, Fókuszban Bővebben
Lemondott az MSZP-elnök a gyermektáborban történtek miatt
A részletek egyelőre nem ismertek, vizsgálat indult az ügyben.
2024-02-28 13:22:46, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A történtek hatására azonnal 150-225 ezer szavazóval csökkent a teljes népességben a kormánypárt támogatottság...
Bővebben >>