. Ma Konrád, Tivadar napja van.
A kutyás gazdik egyik nagy bosszúsága: mi a teendő, ha az eb kunyerál?
2023-01-13 16:36:30
A kutyás gazdik egyik nagy bosszúsága: mi a teendő, ha az eb kunyerál?

A kutyás gazdik egyik nagy bosszúsága: mi a teendő, ha az eb kunyerál?

Egy perc se kell, és bundás kevenced máris ott terem a széked lábánál, könyörgő szemekkel néz rád, felugrál, vakkant egyet, egyszóval addig nem hagy békén, amíg le nem pottyan neki pár falat a tányérodból. Ismerős, kedves gazdi?

 

Mire fel ez a viselkedés?

 

A kunyerálás meglehetősen sok kutyánál bevett szokás, ami általában a gazdi könnyelműsége miatt alakul ki. Ám ne hidd azt, hogy a kuncsorgó eb azért viselkedik így, mert éhes! Ha ugyanis eleget kap enni, és olyan teljes értékű eledellel eteted, mint a Petgurutól is megrendelhető Julius K9 tápok valamelyike, akkor szó sincs ilyesmiről.

 

Ebben az esetben a kutya csupán el akarja hitetni veled, hogy az éhhalál küszöbén áll, valójában pedig nem hagyja nyugodni a kíváncsiság, hogy vajon mi finomat eszik a gazdája. 

 

A kunyerelásának viszont több okból sem szabad engedni: egyrészt minden ilyen alkalom csak tovább erősíti ezt a rossz szokást, míg végül már nem lesz egy perc nyugtod sem az asztalnál a kutya miatt. Másrészt emberi fogyasztásra szánt ételt nem szabad az ebnek adni, hisz megterheli az emésztőrendszerét, néhány, számunkra ártalmatlan élelmiszer (pl. csokoládé) pedig egyenesen mérgező számára.

 

Abból kell tehát kiindulni, hogy a kutyának kutyaeledel való, nasiként pedig maximum jutalomfalat. Egy megfelelően táplált, jó minőségű eledelen tartott kutya az étkezések között sem éhes, így ragaszkodj az elveidhez, hogy az állat étrendje kutyatápból álljon! Ezenfelül persze lehet játszani az ízekkel és a fajtákkal (pl. konzerv vagy szárazeledel), de nagyon fontos, hogy amikor te étkezel, ne engedj a könyörgő tekintetnek!

 

Miért kunyerál a kutya?

 

Négylábú barátaink roppant kíváncsiak, szeretik gazdájuk minden lépést figyelemmel kísérni, és rágással, ízleléssel tanulmányozni az egyes tárgyakat. Ha azt látják, hogy a gazdi jóízűen falatozik – és persze érzik a finom illatokat is – akkor egyből feléled bennük a kíváncsiság, és ők is meg akarják kóstolni ezeket az ínycsiklandó falatokat. 

 

Az érdeklődés mellett az is előfordulhat, hogy a kutya unatkozik, és így akarja elfoglalni magát, netán ezzel a viselkedéssel akarja felhívni magára a figyelmet. Tehát a kunyeráló kutya valójában nem éhes, viszont ha a próbálkozásait siker kíséri, akkor csak azt erősíted benne, hogy ez egy helyénvaló magatartást, amit folytatni kell.

 

Le lehet szoktatni róla?

 

Természetesen igen, de itt jön a dolog neheze, hisz ez egy valódi türelemjáték, amihez egy jó adag kitartás és nem kevés következetesség kell. A kutya eleinte biztosan zokon veszi majd, hogy nem kap az életedből, és minden lehetséges eszközzel próbálkozni fog. 

 

Ha viszont elhatározod, hogy kigyomlálod belőle ezt a viselkedést, akkor a család minden tagjának be kell tartania a játékszabályokat, különben az erőfeszítéseid mit sem érnek.

 

Vagy ha abszolút nem tudod megállni, akkor neki való jutalomfalatot adj neki és ne a te ételedből. 

További híreink
A falpanelek használatának 3 előnye
Az aktuális lakberendezési trendekben előkelő helyet foglalnak el a különféle falpanelek, melyeket egyre többen alkalmaznak a lassan ódivatúvá váló tapéták helyett. Ha pe...
2024-04-11 17:14:57, Hírek, Könnyű Bővebben
Amit 2024-ben az autópálya-használatról tudni kell
Idén sok változással kell számolni, ezért még azoknak is, akik komoly begyakorolt autópálya-matrica vásárlási rutinnal rendelkeznek, érdemes átgondolni, hogy melyik konst...
2024-04-09 17:55:43, Hírek, Könnyű Bővebben
Te is szeretsz garanciát kapni?
Bármilyen termékről vagy szolgáltatásról legyen is szó, egészen biztosan megnő a belé vetett bizalmunk, amikor meghalljuk a garancia, garanciális vagy garantáltan szavaka...
2024-01-24 15:30:42, Hírek, Könnyű Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az aktuális lakberendezési trendekben előkelő helyet foglalnak el a különféle falpanelek, melyeket egyre többe...
Bővebben >>