. Ma Csongor napja van.
A Legfőbb Ügyész után most a PSZÁF is ködösít
2013-06-21 13:39:36
A Legfőbb Ügyész után most a PSZÁF is ködösít

A Legfőbb Ügyész után most a PSZÁF is ködösít

A Hiteles Mozgalom eljuttatta úgy a Kúriához, mint a parlament Fogyasztóvédelmi Bizottságához azt a tanulmányát, mellyel bizonyítja, hogy a legfőbb ügyész érvelése a deviza alapú hitelezések esetében használt „költség” és „kamat” fogalmakról úgy jogilag, mint a köznapi értelemben hibás. A PSZÁF ezzel kapcsolatos, napokban nyilvánosságot látott állásfoglalása szintén hamis adatokra épül, mellyel jelenleg a Kúriát igyekeznek megtéveszteni.

 

Amennyiben a Kúria a Legfőbb Ügyész és a PSZÁF minden valóságalapot nélkülöző állásfoglalásait építi be a bíróságok ítélkezési gyakorlatába, az azt fogja eredményezni, hogy mindazok után, amellyel hivatalosan és a felügyeleti szervek engedélyével uzsorakamathoz juthattak a bankok az adósok kárára, még a bíróságon is folytatódni fog az adósok megtévesztése és nyomorba döntése. A Hiteles Mozgalom igyekszik felhívni a Kúria figyelmét mindezekre az elhallgatott tényekre.

 

Félő azonban, az eddigi példák alapján, hogy mindaddig, míg a Kúria készülő konferenciájára nem hívják meg a civil adós-érdekvédő szervezetek képviselőit, a konferencián részt vevő bírákat szándékosan, célzottan és előre eltervezetten fogják megtéveszteni a konferenciára meghívott előadók. Ennek okán Szabó József, a Hiteles Mozgalom egyik alapítója a nyilvánossághoz fordult, hogy tájékoztathassa a közvéleményt arról, mit is szeretne eltussolni valójában a PSZÁF a Kúria számára összeállított állásfoglalásában.

 

A Hiteles Mozgalom PSZÁF állásponttal szembeni, Kúriához eljuttatott álláspontja a következő:

 

„Az OTP saját döntése volt, hogy jóval több CHF-t helyezett ki, mint amivel rendelkezett. Teljesen igaz, hogy a bankoknak zárniuk kell a nyitott pozíciójukat. Az OTP tudatosan hozott létre a CHF esetén nyitott pozíciót. Ha rendelkezik valóban CHF-al, akkor nincs nyitott pozíció, azt a CHF-t adja tovább, amivel rendelkezik. A nyitott pozíció zárásának egyik módja, ha él a korábban ismertetett lehetőséggel, kiszámolja, hogy milyen kockázata van és megfelelő nagyságú kockázati céltartalékot képez. Mint láttuk, forint gyengülés esetén nincs kockázata a banknak. Kockázata csak akkor van, ha a forint erősödik. A banknak ki kellett volna számolnia, hogy mekkora összeget kell képeznie tartalékként, hogy a forrásait akkor is ki tudja fizetni, ha a forint erősödik.

 

Mint nagyon jól tudjuk, a forint nagyon jelentősen gyengült, a korábban képzett céltartalék felszabadult volna. Az OTP-nek a forint gyengülésen még jelentős nyeresége is keletkezett volna, mivel a deviza elszámolású kölcsönt felvevő ügyfelei egyre több forintot törlesztenek. Az OTP jelentős adót fizetett volna ez esetben az államnak. Az OTP viszont nem ezt a kockázat kezelő megoldást választotta, hanem a swap ügyletet. A swap egy ellentétes tulajdonságú, hasonló nagyságú ügylet mint a kölcsön. Semlegesíti a bank árfolyamkockázatát.

 

Az összes hazai pénzintézet CHF swap állománya 2009-re meghaladta az 5.000 milliárd forintnyi összeget. Ebből az OTP 841 milliárddal rendelkezett. … Természetesen nem hitelenként, kölcsönönként számolják az árfolyamkockázatot és kötnek swap ügyletet, hanem a bank teljes működését nézik és ennek alapján. Természetesen nem a kölcsönszerzodések megkötése előtt kötik a swap ügyleteket, hanem amikor újabb árfolyamkockázat keletkezik, vagy a korábbi swap ügylet lejár. 2006-ban 576 milliárd forintnyi CHF swap állománya volt az OTP-nek, 2009-ben pedig már 841 milliárd forint összegű.

 

Mivel a swap ügylet ellentétes jellegű, mint a kölcsönügylet, ha a forint gyengül, akkor az OTP fizet a swap partnernek, ha a forint erősödik, akkor a swap partner fizet az OTP-nek. Amennyiben sikerül pontosan felmérni a banknak a devizakockázatát, és ezzel összhangban lévő swap ügyleteket sikerül kötnie, akkor alig-alig érinti a bankot a CHF árfolyam változása. …

 

Amennyiben az OTP a másik kockázatkezelő megoldást választja, a kockázati céltartalék képzést, akkor a banknál maradt volna az a nyereség, melyet az Ügyfelei egyre magasabb törlesztő részlet fizetéséből adódik. A swap ügylet nem változtatja meg a forrást. Pista bácsi az OTP-nél elhelyezett Ft-jáért nem kap majd CHF-t, azért mert a bank swap ügyletet kötött. A forrás marad Ft, Pista bácsi forintot adott kölcsön a banknak (betét elhelyezés) és forint jár neki. Hasonlóan, a kölcsönt felvevő ügyfelének az OTP forintot adott kölcsön, így csak forintot kérhet vissza. A CHF ebben a deviza elszámolású kölcsönben csak egy számolási segédlet, arra szolgál, hogy a törlesztő részleteket ki lehessen számolni.

 

… Teljesen egyértelmű tény, hogy a vételi és eladási árfolyam használata a deviza elszámolású kölcsönt felvevőnek nagyon jelentős költséget jelent, semmiképpen nem lehet a THM-t úgy számolni, hogy az árfolyamrés költségnövelő hatása ne jelenjen meg benne. Minden ezekkel a tényekkel szembeni állítás valótlan, semmi alapja nincs. Számpéldával bizonyítjuk a korábbi anyagunkban, hogy az az árfolyamrés hatással van a nyilvántartott kölcsönösszegre és hatással van törlesztési részletre Egyszerűen elképesztő, hogy a pénzügyi terület állami Fogyasztóvédelmi Hatósága ilyen valótlan állítással félre akarja vezetni a Kúriát.


Kérjük a Kúriát, hogy vegye figyelembe a felsorolt tényeket és mellőzze a PSZÁF mostani, valótlan állításait.”

 

 

Doody

 

Utoljára frissítve: 2013-06-21 13:40:42

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, m...
Bővebben >>