. Ma Emma napja van.
A legproblémásabb bankok –3. rész
2012-11-15 14:24:50
A legproblémásabb bankok –3. rész

A legproblémásabb bankok –3. rész

A bankok tevékenységéról, és működéséről indított sorozatunk bevezető része után tegnapelőtt a visszavont engedélyekkel rendelkező intézetek névsorával folytattuk,  tegnap pedig azokról a bankokról adtunk hírt olvasóinknak, amelyek ellen a leggyakrabban indult eljárás. Ma a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat a téma.


Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat:


Elsőként pontosítanunk kell a fenti fogalmat: a PSZÁF vizsgálja a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot, a GVH pedig a tisztességtelen piaci magatartást. Már e két fogalom alapjainál is hatalmas űr tátong a két felülvizsgáló szerv között. Nemcsak azért, mert úgy tűnik, a két felülvizsgálati szerv között nincs párbeszéd, mint ahogyan nincs adatcsere sem, egymás számára jelentéseket sem készítenek. S ha ez nem volna elég, a két felügyeleti szerv fogalomtárában a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat nem jelenti a tisztességtelen piaci magatartást. Ez az OTP Bank esetében különösen feltűnő, hiszen a PSZÁF többször is megbüntette az idén tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatért, míg a GVH mindannyiszor, amikor tisztességtelen piaci magatartásért indult a bankkal szemben vizsgálat, sosem találta bűnösnek.

 

A piaci magatartás konkrétan a vállalkozás – légyen szó bármilyen jellegű vállalkozásról – kereskedelmi gyakorlata során valósul meg. Ha a vállalkozás kereskedelmi gyakorlata tisztességtelen, akkor, evidens, hogy maga a piaci magatartás is tisztességtelen. A bankok vonatkozásában ez nem igaz. Mi az oka? Nem kutattuk. Egy dolog azonban biztos. Hiába állapítja meg a PSZÁF azt: egy bank tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat. Szankcionálási lehetősége csak az esetenkénti bírságolásra van. A GVH ellenben ugyanezen banknál nem állapítja meg (többszöri PSZÁF-bírság után sem), hogy az a bank tisztességtelen piaci magatartást tanúsít. Még arra vonatkozóan sem hallani példát, hogy a PSZÁF hivatalból, többszöri bírságolás után tisztességtelen piaci magatartást tanúsításáért feljelentette volna bármelyik bankot a GVH-nál. Még akkor sem teszi ezt, amikor egy bankot a Banki Etikai Kódex megsértéséért többször bírságol. Pedig ez a kategória már kétségkívül tisztességtelen piaci magatartást jelez, hiszen a saját szabályaikat sem tartja be, nem csupán az országunk törvényeit. …

 

Csak egy példát ragadok ki, a sokból: Az OTP Ltp. Rt. tevékenységével kapcsolatban azzal összefüggésben indult vizsgálat, hogy olyan szolgáltatást kínált, mely még nem állt a fogyasztók rendelkezésére, illetve a tevékenység fogyasztók számára lényeges tulajdonságai még - a jogszabályi háttér részbeni hiánya folytán - nem voltak ismerhetőek. 

A vizsgálat által feltárt adatokból a Versenytanács megállapította, hogy a vizsgálat tárgyává tett, 1996. szeptemberétől 1997. márciusáig folytatott reklámtevékenység, az OTP Ltp. Rt. alapítását megelőzően folyt. A reklámozás, mint piaci tevékenység folytatása az OTP Ltp. Rt. alapítója, az OTP Bank Rt. piaci tevékenységéhez kapcsolódott, így az alapító esetleges jogsértő magatartásával kapcsolatban a megalapított OTP Ltp. Rt-vel szemben érdemi döntést hozni nem lehetett. 


Fentiekre figyelemmel a Versenytanács az eljárást az 1996. évi LVII. törvény (Tpvt.) 53. § (3) bekezdése alapján megszüntette, mivel a versenyfelügyeleti eljárás - a beszerzett iratokból megállapíthatóan - nem a megfelelő ügyfél ellen indult. 

Az eljárás alá vont vállalkozással szemben érdemi döntés annak ellenére sem volt hozható, hogy az alapító OTP Bank Rt-ben a Lakástakarékpénztár majdani tevékenységével ugyanazon személyi állomány foglalkozott, amely részben jelenleg az OTP Ltp. Rt-nél dolgozik, ugyanis a reklámtevékenység szervezetését az OTP Bank Rt. alkalmazottjaiként, annak megrendelése és anyagi hozzájárulása mellett folytatták.”

 

Mai, díjnyertes kérdésünk: Önök tudták, hogy az OTP Lakástakarékpénztár Zrt-je egyszemélyes vállalkozás? Mégpedig zártkörű (azaz a működéséről nem köteles negyedévente adatokat szolgáltatni a felügyeleti szervek részére). Tehát még a személyi felelőse is meglett volna a fenti határozatnak, ha és amennyiben az a bűnösséget állapította volna meg. …

 

Egy másik (szintén OTP): A Gazdasági Versenyhivatal azt vizsgálta, hogy az eljárás alá vont vállalkozás - aki a lakossági folyószámla-vezetés piacán 62 % mértékű részesedéssel rendelkezik - a megbízások teljesítésének idejét illetően tanúsít-e visszaélésszerű magatartást, azaz gyakorlata sérti-e a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Tpvt.) 21. §-ában foglalt tilalmat. 


A vizsgálati jelentésben foglalt következtetés az volt, hogy az eljárás alá vont vállalkozás nincs gazdasági erőfölényben …”  Ugyanezen határozat így folytatódik: „Az eljárás során abban a kérdésben kellett állást foglalni, hogy az eljárás alá vont vállalkozás azon gyakorlata, hogy nem fogad el olyan rendszeres közvetlen terhelési megbízást, hogy a folyószámlát a számlán közölt teljesítési határidő legutolsó napján terhelje, esetleges erőfölényes helyzetben visszaélésnek minősíthető-e; vagyis sértheti-e a Tpvt. 21. § c) pontját, miszerint tilos az ügylet jellegének megfelelő üzleti kapcsolat létrehozásától való indokolatlan elzárkózás. 


E törvényi tényállás nem önmagában a piacuralmi helyzetet tiltja, hanem az ezzel való visszaélést. …” Emlékszünk? A határozat első részében a GVH leszögezi, hogy a bank nincs gazdasági erőfölényben. A határozat második részében azonban már kénytelen megállapítani, hogy de igen, csakhogy itt azt jelenti ki, hogy: Na és? Azt nem tiltja a törvény. …

 

Egy harmadik (szintén OTP): A Versenytanácsnak abban kellett állást foglalnia, hogy az áruval egy tekintet alá eső szolgáltatás valamely elemének a szolgáltató általi megváltoztatása, amely a szerződés módosításában ölt testet, fogalmilag fogyasztómegtévesztés-e, miután a Tpvt. 8. § (2) bekezdés a) pontja tiltja az áru, a szolgáltatás lényeges tulajdonságának elhallgatását. A vizsgálat szerint ilyen lényeges tulajdonság, hogy a bankkártyához havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel jár és a futamidő előtti betétfeltörésnek kialakult rendszere van, amelyek vonatkozásában az OTP elmulasztotta közölni a fogyasztókkal szerződéskötésük előtt, hogy azokat változtatni fogja. 

A vizsgálat sem állította, még kevésbé bizonyosodott be, hogy az OTP eleve úgy alakította ki készpénzfelvételi és betétfeltörési rendszerét, hogy a fogyasztók számára hátrányosan attól úgy is el fog térni. Viszont sem az OTP, sem a vele szerződést kötő fogyasztók nem hagyhatták a szerződéskötéskor számításon kívül az esetleges jövőbeli változásokat, amelyek önmagában a határozatlan időre szóló szerződéses viszonyból következően keletkezhettek. A változtatási jogot az OTP maga számára egyoldalúan üzletszabályzatában, szerződési feltételeiben ki is kötötte. 


A jelen esetben ezért a Tpvt. 8. §-ának megsértése csak akkor merülhetne fel, ha a változtatásokra vonatkozó belső döntés meghozatala és azok 1999. július 1-i hatálybalépése közötti időszakban az OTP jobbtudomása ellenére a változtatásokra vonatkozó tájékoztatás tekintetében valamely fogyasztómegtévesztésre alkalmas magatartást folytatott. A belső döntés meghozatala és az 1999. június 10-től teljes körűen hozzáférhető hirdetményi tájékoztatás között azonban alig néhány nap telt el, amely már
csak az idő rövidsége miatt sem volt alkalmas arra, hogy az OTP a piaci versenyben fogyasztómegtévesztő magatartást tanúsítson.

 

Tehát, bár megállapítja a határozat, hogy igen, megtévesztette egy ígéretével a bank a fogyasztót, de azért tulajdonképpen a fogyasztó a hibás, nem pedig a bank tisztességtelen. Mint ahogyan ugyanez a határozat bár megállapítja a bank egyoldalú szerződési feltételrendszerét, érdemben mégsem tesz lépést ez ellen, pedig a Ptk. tiltja ezt a cselekményt, mert tisztességtelen, és a fogyasztó számára hátrányos. Talán azért, mert ez is a fogyasztó hibája? …

 

És már nincs is mit mondani, ez a pár, kiragadott határozat magáért beszél. Ezzel a kivételezett helyzettel hazánkban csak az OTP rendelkezik. Talán, mert igen sok miniszterünk rendelkezik OTP részvénnyel (tetemessel) ahhoz, hogy a törvény szigorával a kormányzás megengedhetné, hogy a felügyeleti szervek lecsapjanak erre a bankra. Mi is történhetne akkor a részvényeik értékével? …

 

Adnak ám arra is, a nagy döntési magasságokban, hogy ne érje szó a ház elejét, ennek okán az OTP-t kisebb „bűnökben” bűnösnek mondják ki. Ilyen például a termék reklámozásának fogyasztó megtévesztésére alkalmas módja, vagy a fogyasztó döntésének tisztességtelen befolyásolása.

 

gvh.hu 1

gvh.hu 2

gvh.hu 3

gvh.hu 4

gvh.hu 5

gvh.hu 6

gvh.hu 7

 

Mindezzel együtt ezek mégsem merítik ki a tisztességtelen piaci magatartás fogalmát a Versenyhivatal szerint. Mint ahogyan ez nem meríti ki a Banki Etikai Kódex megsértését sem, amelyet, természetesen elsőként ez a bank írt alá. A Bankszövetség sem lépett még föl vele szemben, egyszer sem. Mindenesetre érdekes.

 

Így hát összeállítottunk egy listát, mely a pénzintézetekkel szemben, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat jogcímen indult eljárások száma alapján készült. Ebben a listában, a fentiekre való tekintettel kizárólag azon eljárások száma szerepel, melyet e jogcímben a PSZÁF indított.


Folytatjuk a részletes listával.

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre....
Bővebben >>