. Ma Auguszta napja van.
A leszerelt rendőrt behívatták
2013-03-26 11:45:38
A leszerelt rendőrt behívatták

A leszerelt rendőrt behívatták

A HÍRHATÁRNAK panaszkodó fiatal rendőrt máris behívatták felettesei. Na nem azért, hogy elnézést kérjenek tőle és visszahívják, teljesítve igen egyszerű áthelyezési kérelmét. Azért rendelték be, mert állításuk szerint megszegte a törvényt, mivel nyilatkozott a sajtónak. Ha mindezt pár nap múlva tette volna – akkor már nem lehetne felelősségre vonni – mondták neki odafentről.

 

A BM sajtófőosztálya is jelezte szerkesztőségünknek, hogy foglalkoznak az üggyel vagyis kiderül, hogy indítanak e belső vizsgálatot vagy sem, ahogyan ezt a kérdést sok olvasó joggal felvetette.

 

A leszerelt rendőr hiába közölte, hogy ő most 200 km-el messzebb van és ez több, mint 6000 forint lenne, azt a választ kapta, hogy „Oldja meg”.

 

A rendőrség reagálása nem meglepő, hiszen a legjobb védekezés  módja a támadás, és ez az eszköztár ilyenkor mindig rendelkezésre áll. Az nem számít, hogy minden igaz, hogy ezt bizonyítani is lehet, sőt már tanúk is jelentkeztek. Egy számít: aki elárulta, hogy a rendőrségnél durva szabálytalanságok történtek, annak feje hulljon a porba.

 

Ha elolvassuk a törvényt, talán egyetlen pontba lehet belekötni: „(2) Nyilvános szerepléshez – ha az rendőrként történik – engedélyt kell kérni."  - rendőrünk  ugyanis miután felmondott és leszerelt, azaz már csak  formailag volt rendőr  ( papíron fennálló rendőri jogviszonyának néhány napja alatt)  valóban nem kért engedélyt „ nyilvános szerepléséhez”, valóban nem hívta fel főnökeit, hogy „tessék szíves lenni megengedni, hogy panaszkodjak a sajtónak.”

 

Ha esetleg bárki azt gondolja, hogy engedélyt kapott volna, kérjük  feltétlenül jelentkezzen!!

 

Egyébként a fiatalember semmiféle nyilvános szereplést nem vállalt, csupán nyilvánosságra hozta leszerelésének okát. Őszintén, kulturáltan, visszafogottan. Tárgyilagos szavaiért vállalja a felelősséget, ha kell nyilvánosságra is lép. Nem fél, mert nincs mitől. Ha kell, sokan ott fognak állni mellette. Megvédik őt, és mert a hatalom és az igazságtalanság nem döngölheti a földbe a kisembert. Aki ennél sokkal jobb sorsot érdemelne.

 

A TÖRTÉNET FOLYTATÓDIK   ITT ÉS ITT


A törvény:

 

30/2011. (IX. 22.) BM rendelet 

A rendőr nyilvános szereplése

73. A rendőr nyilvános szereplése

99. § (1) A rendőr a sajtó, a rádió és a televízió megkeresése alapján a feladatkörébe tartozó szolgálati ügyekről, egyes bűncselekményekről csak engedéllyel és a személyes adatok védelmére vonatkozó előírások betartásával nyilatkozhat. Az engedélyt az országos rendőrfőkapitány, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója, a Nemzeti Védelmi Szolgálat főigazgatója, továbbá a megyei (fővárosi) rendőrfőkapitányok, azok helyettesei, a velük azonos hatáskörű, valamint az általuk felhatalmazott vezetők adhatják meg.

(2) Kivételes esetben – különösen bűncselekmény, közlekedési baleset vagy más rendkívüli esemény helyszínén – a rendőr tényközlő nyilatkozatot tehet, amelyben a minősített adat védelmére vonatkozó követelményeket és a személyhez fűződő jogokat nem sértheti, a felelősség kérdésében nem foglalhat állást. A rendőr nyilatkozatáról utólag az engedélyezésre jogosultnak jelentést tesz.

(3) A rendőrség személyügyi kérdéseiről, országos jelentőségű, rendkívüli vagy váratlan eseményekről – a tények közlésén kívül – csak az országos rendőrfőkapitány, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója, a Nemzeti Védelmi Szolgálat főigazgatója vagy a helyetteseik hozzájárulásával lehet nyilatkozni.

(4) A sajtó, a rádió, a televízió megkeresésére az országos rendőrfőkapitány és helyettesei, valamint – a hatáskörükbe tartozó ügyben – a Terrorelhárítási Központnál,és a Nemzeti Védelmi Szolgálatnál a főigazgató, az irányításuk alá tartozó szervek vezetői, továbbá ezen szervek vezetőinek helyettesei vagy megbízásuk alapján a sajtóreferens (sajtószóvivő) jogosultak nyilatkozni. Nyilatkozattételre a felsorolt vezetők által kijelölt személyek is jogosultak. A kijelölés nem utasítható vissza, ha a nyilatkozattétel a kijelölt személynek hivatalból kötelessége.

(5) Ha az intézkedésben egyidejűleg több, az Rtv. 4. § (2) bekezdésében meghatározott rendőri szerv vesz részt, úgy nyilatkozni csak az egymással történt egyeztetést követően lehet.

(6) Az általános rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szerv állományába tartozó rendőr a rendőrség képviselőjeként, szakértőjeként a sajtóban, a rádió és a televízió műsoraiban, filmekben csak az országos rendőrfőkapitány, valamint helyettesei, a Terrorelhárítási Központ vagy a Nemzeti Védelmi Szolgálat állománya esetén a főigazgató előzetes hozzájárulásával szerepelhet. A rendőri mivoltra történő utalás nélkül tartott tudományos, kulturális előadások megtartásához, ilyen irányú egyéb közszerepléshez – beleértve a rádióban és televízióban történő szereplést is – engedély nem kell.

100. § (1) A rendőrségi adatok felhasználásával készített szakirodalmi, valamint valóságos rendőrségi ügyeket feldolgozó irodalmi alkotást a rendőr előzetes engedéllyel jelentethet meg. Az ilyen műveken a szerző nevén kívül rendfokozatát fel lehet tüntetni.

(2) Nyilvános szerepléshez – ha az rendőrként történik – engedélyt kell kérni. Az engedély megadására megyei (fővárosi) rendőr-főkapitányságnál vagy az alárendeltségébe tartozó rendőrkapitányságnál, határrendészeti kirendeltségnél szolgálatot teljesítő rendőr esetében a megyei (fővárosi) rendőrfőkapitány, az Rtv. 4/A. §-a (1) bekezdése alapján az egyes feladatok ellátására létrehozott rendőri szervnél szolgálatot teljesítő rendőr esetében a rendőri szerv vezetője, az ORFK állományában szolgálatot teljesítő rendőr esetében az országos rendőrfőkapitány, a Terrorelhárítási Központnál, a Nemzeti Védelmi Szolgálatnál a főigazgató jogosult.



Utoljára frissítve: 2013-04-05 18:11:21

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Demeter Szilárd (képünkön), aki - saját elmondása szerint - nem szeret színházba járni, aki nem olvassa a magy...
Bővebben >>