. Ma Auguszta napja van.
A mindent tudó citrom
2014-07-26 15:56:30
A mindent tudó citrom

A mindent tudó citrom

Tudta, hogy az egyiptomi gyógyítók úgy hitték, hogy a citrom külön fogyasztása a mérgezések ellen a leghatásosabb ellenszer? Mi ezen kívül még több mint egy tucat indokot tudunk, miért érdemes fogyasztani legalább napi rendszerességgel ezt a citrusfélét. A fent leírt tézis igazságtartalmát már a legtöbb kutatás be is bizonyította. Bátran kijelenthetjük, hogy a citrom egészségügyi hasznáról évezredek óta tudunk.


Napjainkban is nagyon népszerű az egészségmegőrzés, a gyógyítás során. Hisz, ki ne hallott volna három legnagyobb előnyéről, antibakteriális, vírusellenes és immunerősítő hatásáról? Ezeken kívül egyre többen felhasználják fogyókúrához, mivel felgyorsítja az emésztést és kiválóan tisztítja – többek között – a májat is.

A citrom sok olyan anyagot tartalmaz – többek között citromsav, kálcium, magnézium, C-vitamin, bioflavonoidokat, pektint…–, melyek erősítik az immunrendszert a fertőzések elleni küzdelemben. Ezek jól ismert tények. De ebben a kis sárga gyümölcsben sokkalta több erő van. Használható gyümölcslében, teában, salátaöntetként, de akár fürdőzéskor is.

 

Eltünteti az aknékat

 

• A frissen facsart citromlevével kenje be a pattanásait, és hagyja rajta egész éjjel. Majd másnap reggel mossa le tiszta vízzel. Lehet, hogy először kényelmetlen érzés lesz: ég, viszket, de hamar elmúlik majd, és az eredmény miatt megéri.

 

• Keverjen össze egyenlő részben rózsavizet és frissen facsart citromlét. Tegye ezt a keveréket egy órára átitatott vattapamacs formájában az érintett területre, majd mossa le vízzel – mindezt naponta kétszer, reggel és este.

Vigyázat: ezek a módszerek bár biztonságosak és természetesek, de ha gyakran tarkítják arcot gyulladt pattanások, vagy nyílt sebeid vannak, akkor feltétlenül keress fel egy orvost!

 

Túllendít az aggodalmakon

 

Egy kutatás bebizonyította, hogy a citrom illatának nyugtató hatása van, segít elűzni a fáradtságot, a kimerültség jeleit (szédülést, aggodalmat, idegességet, feszültséget). Több kutatás is bebizonyította, hogy miközben nyugtató hatása van a citrom illóolajának növeli a koncentrációs képességet és az éberséget. Sok irodában éppen amiatt választanak természetes citromkivonatból készült szobafrissítőket, hogy növelje a beosztottak hatékonyságát. Vagyis, ha feszültnek érzi magát, mert sok gond nyomasztja, cseppentsen citrom illóolajat egy papírzsebkendőre, majd lélegezze be mélyen.

 

Lenyomja a lázat

 

A láz sokféle ok miatt előjöhet, de a citrom mindig segíthet a bajban. Íme egy módszer, mely hatásosan enyhíti a bajt: 1 citrom levét adja 1 csésze forró vízhez, majd édesítse mézzel. Miután megitta, bújjon be a takaró alá s 2 óra múlva a kúra lejjebb viszi a lázat.

 

Letörte a kedvedet a megfázás vagy az influenza?

 

Amikor rosszkedvű és kivette az erejét a megfázás vagy az influenza, akkor a citromok gyógyító ereje belsőleg feltöltheti, mivel nagyon rövid idő alatt telítődhet C-vitaminnal, és elűzhetik a nyálkahártyán és torkon tanyázó vírusokat. Amint érzi, hogy támadnak ezek a betegségek, facsarjon ki egy citromot, adja egy pohár langyos vízhez, majd igya meg ezt a keveréket. Ezt ismételje meg kétóránként.

 

Harcol a fáradtság ellen

 

Hosszútávfutók, világutazók, felfedezők váratlan szerencseként tekintenek a citromra. Amikor a fáradtság beköszön, megisszák egy citrom levét úgy, hogy átszúrják a gyümölcsöt egy szalmaszállal. A felfedezők híresek arról, hogy a trópusokra utazván a fertőzéseket kivédendő előszeretettel használták. A citrom illóolaja amellett, hogy elűzi a fertőzéseket, egyértelműen segíti az agyi tevékenységeket, így amikor fáradt próbálja ki a cukormentes limonádét – kávé helyett – kétóránként.

 

Utoljára frissítve: 2014-07-26 15:57:42

További híreink
Egy különös munkahelyi ötlet a női nehéz napokra
Gedis Grudzinskas, szülész-nőgyógyász professzor szerint a nőknek minden hónapban, a menstruációjuk idején szabadnapot kellene kapniuk, mert ezzel a hónap többi napján na...
2015-05-21 15:41:27, Hírek, Közérzet Bővebben
Öt tipp, hogy megszabaduljon a hasi zsírtól
A hasra rakódó feleslegtől, úszógumitól nem csak a férfiak, de a nők is sokat szenvednek. Ahhoz, hogy megszabaduljunk tőle, nem elég a tökéletesen összeállított edzésprog...
2015-04-21 18:40:33, Hírek, Közérzet Bővebben
Már a peronon is kérhetik a jegyeket
Fokozott jegyellenőrzést tart a reggeli csúcsidőszakokban a MÁV-Start a budapesti elővárosi vonatokon, a kampányszerű ellenőrzés a Budapest-Vác-Szob vasútvonalon kezdődöt...
2015-04-21 18:35:17, Hírek, Közérzet Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Megtorpant az online vásárlás korábbi növekedési üteme - állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósá...
Bővebben >>