. Ma Márk napja van.
A Szociális Kerekasztal devizahiteles tanácskozása
2013-10-14 04:18:01
A Szociális Kerekasztal devizahiteles tanácskozása

A Szociális Kerekasztal devizahiteles tanácskozása

A Magyar Szociális Fórum rendezésében Budapesten, szombaton devizahiteles tanácskozást tartottak, hogy egységes állásponttal kényszerítsék ki a hitelesek jogának érvényre juttatását a jogsértő hitelezőkkel szemben. A Kerekasztal tanácskozáson Hitelkárosultak, a devizahitelesek érdekeit felkaroló társadalmi szervezetek és szakértők vettek részt, köztük Damm Andrea, Makkos Albert és Varga István. Róna Péter Oxfordból küldte el megoldási javaslatát.

 

A devizahitelesek Szociális Kerekasztala az alábbi határozatokat hozta:

- Lévén, hogy a bankok elismerték, hogy idegen deviza forrásként nem szerepelt a kölcsönök folyósításakor, követeljük a kormánytól, hogy sürgősséggel alkosson jogszabályt idei hatályba lépéssel a 2003. január 1. és 2009. december 31. között megkötött olyan kölcsönszerződések tekintetében, amelyeket pénzügyi intézmények úgynevezett idegen devizához kötött kölcsönösszeg elszámolásával követelnek törleszteni.

- Határozza meg jogszabály, hogy a ténylegesen folyósított Forint kölcsön összegét a szerződésben megjelölt induló kamattal az idegen devizát teljesen kizárva kötelesek a hitelezők az adósokkal szemben elszámolni. A Pénzügyi intézményeket kötelezzék arra, hogy az elszámolásokat a jogszabály hatályba lépésétől számított 120 nap alatt hajtsák végre.

- Ez a folyamatban lévő szerződésekkel együtt a végrehajtás alatt lévő ügyekre és az engedményezett követelésekre is vonatkozik. A végrehajtásokat addig is függesszék fel.

- Felszólítjuk a Magyar Nemzeti Bankot, hogy sürgősen szervezze meg a hatékony bankfelügyeletet és fogyasztóvédelmet a rá vonatkozó törvény alapján.

- A Hitelkárosultak nem akarnak kibújni tartozásuk alól, és nem kívánnak közpénzből segítséget kérni, hanem annyit akarnak visszafizetni, amennyit ténylegesen felvettek.

- A Szociális Kerekasztal tiltakozik az ellen, hogy a bankokat közpénzből támogassák.

- Elvárjuk, hogy a megoldás feleljen meg a nemzeti hitvallás szellemének, és az Alaptörvény betűjének.

- A Magyar Szociális Fórum Szociális Kerekasztala ragaszkodik hozzá, hogy a jogalkotásról szóló törvényben rögzítettek szerint részt vegyen a törvény előkészítésében.

 

 

Magyar Szociális Fórum

 

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha en...
Bővebben >>