. Ma Konrád, Tivadar napja van.
A TELJES TIZEDIK ÉVAD- Bemutató a Bárkában
2012-04-29 18:32:55
A TELJES TIZEDIK ÉVAD- Bemutató a Bárkában

A TELJES TIZEDIK ÉVAD- Bemutató a Bárkában

Hazai kortárs szerző darabja mutatkozott be a Bárka Színházban. Két korai harmincas, egy írónő, Szabó Borbála és egy rendező, Szabó Máté közös munkája a két felvonásos darab, ami a manapság oly divatos szappanoperák világába tesz egy kirándulást, de hamar kiderül, hogy jóval többről van szó, mint, amit nyújthat egy végtelennek tűnő tele regény.

 

Az alaphelyzet is tipikusnak mondható. Kétgyerekes anyuka (Szorcsik Krisztina) a lakás és a játszótér közti szűk élettérben egyfolytában úgy érzi, hogy a család megélhetéséért gürcölő apuka nem törődik vele eléggé. Igazi értelmiségi a család, bár TV van, de nem nézik, hogy a gyerekeket ne érhesse semmiféle kulturális szennyeződés. Lassan rájövünk, hogy anya valószínűleg szülés utáni depresszióban szenved. Ebben a kiszolgáltatott állapotban talál rá egy titokzatos idegen, aki rábeszéli, hogy kukkantson bele egy amerikai szappanopera első négy évadjába. Anya, Erika elfogadja CD-t és megkezdődik a bonyodalom. Erika egyre jobban elmerül az amerikai álomvilágban, ahol csupa vidám és vicces ember múlatja a mindennapjait. Tény, hogy a sorozat első hozományaként, Erika- anya újjászületik, levedli a lestrapált kismamajelmezét és ragyogó nő lesz ismét, olyan, mint akibe anno beleszerelmesedett a férje, Ernő ( Kardos Róbert). S ahogy napról napra azonosul a TV-ből érkező ideálisnak tűnő léttel, úgy távolodik el az itt és most valóságától, a férjétől, a gyerekektől, szextől, valós érzésektől. Erikánál fellép a sorozat függőség és már eszelősen követeli az el nem készült tízedik évadot is a Tömegkultúra Démonától (Gados Béla) , miközben tudata átlép a TV sorozat nyújtotta valóságba.

Ahol szerencsére kiderül, hogy ott sem habos torta az élet, és Ernő- apa is időben észbe kap, hogy szüksége van az anyára.

Ennyi a történet röviden, ami a kicsit hosszúra nyúlt első felvonás ellenére is igen pörgő, láthatóan a két korai harmincas, az író és a rendező remekül összedolgozott egymással és a díszlettervezővel ( Horgas Péter) , ahogy megkonstruálták a kétszintű teret, és a néző mindenféle vetítés és high tech trükk bevonása nélkül is követni képes, hogy mikor van „adás „ , s mikor pereg éppen a való világ.

Remek ötletek, snittszerű élőképek tartják éberen a néző figyelmét, amely koncentrációra gyakorta a kissé halk színpadi beszéd is ráerősít. Lehet nevetni, elgondolkodni, elmélkedni, hisz a darab sok közhelyesnek is tartott gondolatot boncolgat, de teszi ezt magától érthetődően, életszerű egyszerűséggel. Hisz kortól független, hogy valaki elveszettnek érzi magát a saját aktuális élethelyzetében, és ha nincs, aki figyeljen rá, akkor könnyen bemenekülhet egy olyan álomvilágba, ahonnan nincs visszaút. A Szabó Borbála darabjában kinyúltak Erikáért a segítő kezek.(szy)

____________

Szereplők

Erika, harmincas nő, anyuka • Szorcsik Kriszta

Ernő, közgazdász, negyven körül – Erika férje • Kardos Róbert

Béla, a Tömegkultúra Démona • Gados Béla

a That's life című sitcom hősei:

Jill, a bolondos költőnő • Szabó Emília mv.

Phil, akit mindenki imád • Dévai Balázs

Kate, a férfias rendőrlány • Parti Nóra

Carl, az egészségmániás orvostanhallgató • Kálid Artúr

Paul, a cinikus irodalomtanár • Mészáros Tibor mv.

_____________

Jelmeztervező: Bujdosó Nóra

Díszlettervező: Horgas Péter

Zeneszerző: Mészáros Ádám

Rendező: Szabó Máté

 

 

Utoljára frissítve: 2012-04-29 18:52:31

További híreink
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Kultúra Bővebben
Vitézy Dávid szerint öt éven belül megépülhet a vidámpark Budapesten
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szórakoztató központot ígér a budapestieknek – és még közpénz se...
2024-04-18 17:49:40, Hírek, Kultúra Bővebben
A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tűnnek fel. Nem véletlen, ugyanis ezek már bizonyítottak, tart...
2024-04-12 14:15:10, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Azt mondják, sosem öregszik meg az, aki nem felejt el játszani. Természetesen más játékok kerülnek terítékre g...
Bővebben >>