. Ma Márk napja van.
A vértanúk és Batthyány Lajos
2012-10-05 11:28:11
A vértanúk és  Batthyány Lajos

A vértanúk és Batthyány Lajos

 Október 6-án emlékezünk azokra a honvédtisztekre, akiket Aradon végeztek ki és Batthyány Lajosra, az első magyar felelős kormány miniszterére, kiket ezen a napon végeztek ki.

 

"Vértanú abból lesz, kinek tisztessége kikezdhetetlen"

 

A honvédtisztek, akik az 1848-49-es szabadságharcban meghatározó szerepet játszottak végezte ki a győztes hatalom, hogy példát statuáljon, hogy példát statuáljon, hogy elfojtsa a lázadás kiszabadult szellemét.

Igaz, hogy akkoriban Aradon 16 honvédtiszt lelte halálát, az emlékezet mégis ama tizenhárom előtt tiszteleg és persze Batthyány Lajos miniszterelnök előtt is. Ama kivégzett tizenhárom mindegyike szolgált előtte a  császári hadseregben, ahol hosszabb-rövidebb ideig honvéd tisztként szolgált, hogy aztán a magyar függetlenségért szálljon hadba. Köztük nem egy, alig törte a magyar nyelvet, de szívében és hozzáállásában hazafi volt. Kossuth Lajos az aradi kivégzést a magyar Golgotának nevezte.

 A vértanúk:

Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knézich Károly, Lahner György, Lázár Vilmos, Leiningen Westerburg Károly, Nagysándor József, Pöltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác és Vécsey Károly. 

Utoljára frissítve: 2012-10-05 11:37:59

További híreink
Vettel érzelmes búcsúvideóban búcsúzott a Forma-1-től, szeretné látni felnőni a gyerekeit
Hosszabb és érzelmes beszéddel indokolta Sebastian Vettel a Forma–1-es visszavonulását. Megerősítette, az F1 már nem összeegyeztethető számára sem a családi élettel, sem ...
2022-07-31 16:43:15, Hírek, Múltidéző Bővebben
Milák Kristóf olimpiai bajnok lett 200 pillangón
Milák Kristóf olimpiai bajnok lett 200 méter pillangón. A magyar úszó 1:51,25-ös idővel, olimpiai csúccsal győzött.
2021-07-28 20:26:45, Hírek, Múltidéző Bővebben
Díszpolgári címet kapott aranyérme után a sporttörténelmet írt Szilágyi Áron
Díszpolgári címmel ismeri el a II. kerületi önkormányzat Szilágyi Áron teljesítményét, aki sorozatban a harmadik aranyérmét szerezte meg a tokiói olimpián.
2021-07-25 13:56:56, Hírek, Múltidéző Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Amennyiben most készülsz belekezdeni a fogyókúrádba, felhívjuk figyelmedet, hogy csak óvatosan olvass tovább...
Bővebben >>