. Ma Valter napja van.
Adóval sújthatja az internetes eladásokat is a NAV
2012-04-26 15:26:59
Adóval sújthatja az internetes eladásokat is a NAV

Adóval sújthatja az internetes eladásokat is a NAV

Egyre kreatívabban igyekszik a NAV legalizálni az internetes eladásokból származó jövedelmek kapcsán születendő elmarasztaló határozatokat. A nagy kérdés mindig az, hogy üzletszerű volt az értékesítés, avagy nem, hiszen ettől függ a kiróható adó nagysága is.Már több híradásban is elhangzott, hogy azok is rosszul járhatnak, akik a jogszabályoknak megfelelően intézték az online eladásaikat. Az adóhatóság ugyanis továbbra sem hajlandó alkalmazni az üzletszerűség fogalmának meghatározásakor a 2005. január 1-től 2011. december 31-ig hatályban lévő rendelkezéseket a 2008-2010-es adóévekre vonatkozó vizsgálatok során.

Óriási a különbség az adó mértékében attól függően, hogy üzletszerűnek minősül-e az értékesítés, vagy sem.  Ha üzletszerű a tevékenység, akkor az így szerzett jövedelem után az önálló tevékenységből származó jövedelemre vonatkozó szabályok szerint kell adózni. Ebben az esetben nemcsak a személyi jövedelemadót, hanem a jövedelem 27 százalékának megfelelő egészségügyi hozzájárulást is kell fizetni. Ehhez jöhet még tetemes mulasztási, adóbírság és késedelmi pótlék kifizetése hárulhat, azon polgárokra, akik a hatóság megítélése szerint üzletszerűen értékesítették ingóságaikat a neten.  

Az SZJA törvény 2005 januárjától 2011 végéig hatályos rendelkezése egyértelműen megfogalmazta, mely esetben számít üzletszerűnek, ami érvényes az internetes eladásokra is.  A szabály szerint; "üzletszerű az átruházás, ha ellenérték fejében történik, és az ügylettel kapcsolatban a magánszemélynek az általános forgalmi adó szabályszerűen bejelentkezett alanyaként adólevonási joga megnyílik." Ebből az következik, hogy akinek van adószáma és nem kérte adómentességet, azaz levonhatja az ÁFÁ-t, az folytat üzletszerű eladást.

A NAV egyes határozatai során a közfelfogásra hivatkozik, és nem veszi figyelembe a 2005-től megváltozott szabályokat. Az adóhatóság állásfoglalása szerint, üzletszerű az a tevékenység, amelyet akár eseti alkalommal, akár ismétlődően vagy állandó jelleggel végez a magánszemély ellenérték fejében, haszonszerzés céljából….

Ez a fajta értelmezés azonban csak a 2012. január 1-től hatályos törvénymódosítás után állja meg a helyét. Az idei évtől ugyanis az szja-törvény már egyértelműen kimondja: "gazdasági, vagyis adóköteles tevékenységnek számít az, amit valaki üzletszerűen, illetve tartós vagy rendszeres jelleggel folytat, amennyiben az ellenérték elérésére irányul, vagy azt eredményezi". A 2005-2011 között érvényben levő szabályozás, azonban hagyott egy legális kiskaput a magánszemélyek részére, de ezért semmiképpen sem őket kell büntetni.

 

A bírósági ítéletek

A hírek szerint a bíróságok sorra jóváhagyják a már hatályon kívül helyezett törvényre alapozott NAV határozatokat, pedig a hivatkozott szabályt 2004-től „kivonták a forgalomból”, és helyette 2005-2011 között új szabály volt életben. ( Richpoi nyomán)

További híreink
Egy különös munkahelyi ötlet a női nehéz napokra
Gedis Grudzinskas, szülész-nőgyógyász professzor szerint a nőknek minden hónapban, a menstruációjuk idején szabadnapot kellene kapniuk, mert ezzel a hónap többi napján na...
2015-05-21 15:41:27, Hírek, Közérzet Bővebben
Öt tipp, hogy megszabaduljon a hasi zsírtól
A hasra rakódó feleslegtől, úszógumitól nem csak a férfiak, de a nők is sokat szenvednek. Ahhoz, hogy megszabaduljunk tőle, nem elég a tökéletesen összeállított edzésprog...
2015-04-21 18:40:33, Hírek, Közérzet Bővebben
Már a peronon is kérhetik a jegyeket
Fokozott jegyellenőrzést tart a reggeli csúcsidőszakokban a MÁV-Start a budapesti elővárosi vonatokon, a kampányszerű ellenőrzés a Budapest-Vác-Szob vasútvonalon kezdődöt...
2015-04-21 18:35:17, Hírek, Közérzet Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Néztük, hogy a Normafa-projektben, amely ezt a részt is érinti, egyáltalán meg van-e említve, hogy itt egy eml...
Bővebben >>