. Ma Márk napja van.
Alapjövedelem - feltétel nélkül, mindenkinek jár
2013-08-21 08:01:26
Alapjövedelem - feltétel nélkül, mindenkinek jár

Alapjövedelem - feltétel nélkül, mindenkinek jár

Korunk nagy szegénységében egyre többen beszélnek az Alapjövedelemről, és egyre többen követelik ennek bevezetését. Az emberek mindennapi megélhetése egyre nehezebb, a nemzetek fizetőeszközeinek többsége egyre inkább értéktelen. Az Emberközpontú Országért Mozgalom (EKO Mozgalom) az európai mozgalmakhoz csatlakozva gyűjti az aláírásokat annak érdekében, hogy hazánkban is bevezetésre kerülhessen a Feltétel Nélküli Alapjövedelem.


Mit is jelent pontosan az Alapjövedelem, mit szeretnének elérni ennek bevezetésével?

 

Az alapjövedelem megszünteti a mélyszegénységet, az évtizedek óta kilátástalanságban élőknek, önbizalmat, reményt ad, aktivitásra, cselekedetre ösztönöz.  A reménytelen helyzetben lévő településeken megjelenik a „vásárló erő”, vállalkozások biztosan alapozhatnak erre. Elhanyagolt kiskertek újra indulhatnak, a termékek feldolgozása is megoldható helyben. Összefogva, az emberek ráérezhetnek a szövetkezés előnyeire, fontosságára.  Ez a közösségben való  gondolkodás  egy társadalmi együttműködés alapja lehet. Nem kell félni az „önellátók”-tól sem. Lehetőséget kell adni az embereknek, hogy ismét „háztájiuk” legyen. Akár ez is lehet része az önmegvalósításnak ott ahol nincs munkahely. Nem szégyen visszahozni azt a „régi rendszerből”, ami jól működött. A vidék lelke és motorja volt a szövetkezet, ezeket ismét létre kell  hozni úgy, hogy támogatják megalakulásukat, elindulásukat.

 

Az alapjövedelem egy bizonyos szintű életvitelt tesz lehetővé. Az ember azonban többre vágyik, és ezért tenni is hajlandó. A fizetett munka magasabb színvonalú életmódot tesz lehetővé.  A legtöbb ember szeret alkotni, létrehozni valamit, szeret értelmes munkát végezni, szeret jó közösségben lenni. Ez az alapvető emberi tulajdonság fogja biztosítani azt, hogy az emberek továbbra is fizetésért dolgozzanak, hogy elérhessék azt a vágyukat, amit csak pénz tesz lehetővé.

 

Viszont az is fontos, hogy ahhoz, hogy az emberek  bármilyen munkát elvégezzenek, a fizetésnek megfelelőnek kell lennie. Vagyis, minden munkát el fog végezni valaki, ha a munkaért fizetett pénz megfelelő összegű. Megszűnik a „rabszolgatartás” és a munkahelyi kiszolgáltatottság, a munkaadó és munkavállaló egyenlő szemmagasságba kerül.

 

Mindenki dolgozhat, amit szeretne, amire vágyott, amire a tanulmányai során készült. Nincs rizikó, hogy elveszti a munkahelyét, nincs félelem a munkanélküliségtől, nem kell tartania attól, hogy nem tudja a számláit kifizetni. Az is lehet, hogy megelégszik egy kisebb lakással, de nem akar a pénz rabja lenni. Ehelyett, olyan munkát végez, ahol ugyan nincs fizetség, de szociálisan érzékeny személyének nagyobb örömet szerez mások ápolása, másokkal való törődése. A munkakényszer hiány alapjaiban változtatja meg  a munkahelyi légkört és  a munkakörülményeket,  a vezető – beosztott viszonyát.

 

Az alapjövedelem bevezetésével a töredékére esik a bűnözés: mi értelme kábelt lopni, hétvégi házakat feltörni? Egyszerűen nincs értelme kockáztatni a szabad életet. Kevesebb rendőr, kevesebb bírósági tárgyalás és kevesebb börtönőr. Mindez kisebb államköltség. A „feleslegessé” vált emberek megélhetése biztosított, van alapjövedelmük.

 

Az alapjövedelem esetében a munkabér járulék- és adómentes. Így csökken a munkahelyi bürokrácia, kevesebb a könyvelési feladat, csökken a jelentések, kimutatások száma. A vállalkozásoknak nem kell megfinanszírozni a munkabér terheit, mivel a késztermék vásárlója fizeti meg egy fogyasztási adóban, „ÁFA féleségben” a közterheket. Az alapjövedelem együtt jár az állami hivatalokban a létszám csökkenésével is. Nincs táppénz, szociális segély nyilvántartás és utalás. Egyszerűbb adózás, egyszerűbb ellenőrzés. A  „feleslegessé” vált emberek megélhetése biztosított, mivel van alapjövedelmük.

 

Az alapjövedelem esetén minden termék nettó ára alacsonyabb, mivel nem tartalmazza sem a munkabérterheket, sem az alapjövedelmet. A nettó árra rakódik rá a fogyasztási adó. Ezáltal a távol-keleti termékekkel versenyképesebb a hazai termék a mostani aránynál.

 

Az alapjövedelem bevezetésével a gépek által készített termékek is „fizetik” a munkabér terheket a fogyasztási adó révén. Újra érdemes lesz a gépeket, készülékeket javítani, hisz nem lesz olyan magas a bérköltség. Csökken a természet károsítása. Kevesebb lesz az energia és nyersanyag felhasználás. Nincs termelési kényszer, érdemes tartósabb, tovább használható, felújítható berendezéseket gyártani.

 

Az alapjövedelem európai bevezetése esetén nincs szükség bürokratikus, uniós támogatásra egy cukrászda felújításához, egy falusi főtér díszkövezéséhez, a földalapú termőföld támogatásokra. Az alapjövedelem révén a szükséges termékek megvásárolhatók mindenki számára, olyan áron amibe valójában kerül az előállításuk. Csökken a függőség a helyi és központi hatalomtól, az Uniótól, mivel nem ők „osztják a pénzt”.

 

Az alapjövedelem esetén vége a munkanélküliségtől való rettegésnek, az időskori szegénységtől való félelemnek. Megszűnik a feketemunka. Az iskolákból, egyetemekről kikerülők biztosan találnak munkát. A munkát végzők megszakíthatják tanulás vagy gyermeknevelés végett munkájukat, nincs gond a megélhetéssel ez idő alatt sem.

 

Az alapjövedelem megszünteti a nők kiszolgáltatottságát úgy otthon, mint munkahelyen.  A nő is kap alapjövedelmet, tehát nem függ a férjétől. A munkahelyen lehet, hogy  a nő szívesen elvégez olyan munkát, amit egy férfi nem tenne. Több lehetőség nyílik 4-6 órás munkavállalásra, több idő jut gyerekre  több idő jut  családra. Nyugodtabb családi élet, kiegyensúlyozott, boldog gyerek felcseperedését eredményezheti.

 

Az alapjövedelem egy új, XXI századi, emberközpontú megoldás a XX századból örökölt problémákra. Itt az ideje, hogy végre mi, emberek határozzuk meg, miként kívánunk élni!

 

A megoldás részleteinek a kidolgozásáról szól az európai polgári kezdeményezés, melynek elindításához szükséges 1.000.000 támogató aláírás. Az aláírásokat mind a 28 uniós tagországban gyűjtik az aktivisták. Svájcban összegyűlt már annyi kezdeményező aláírás, hogy az alapjövedelem bevezetéséről népszavazást írnak ki.  Svájc jó példával szolgálhat nekünk is.

 

Bővebb információ az EKO Mozgalom honlapján.

 

Az Alapjövedelemmel kapcsolatos részletes információ filmesszé formájában is megtekinthető:

 

 

Aláírási lehetőség itt. 

 

 

Doody

Utoljára frissítve: 2013-08-21 08:02:45

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egy őrbottyáni földtulajdonos több mint kétmilliárd forintos kártalanítást követel, miután tervei szerint term...
Bővebben >>