. Ma Levente napja van.
Amit 2024-ben az autópálya-használatról tudni kell
2024-04-09 17:55:43
 Amit 2024-ben az autópálya-használatról tudni kell

Amit 2024-ben az autópálya-használatról tudni kell

Az alábbi cikkben összegyűjtöttük a döntéshez szükséges legfontosabb információkat, amik segítenek eldönteni, hogy a legnépszerűbb Pest vármegyei matrica mellett vagy helyett milyen konstrukciót érdemes beszereznie az Autopalyamatrica.hu oldalon.

 

Milyen e-matrica éri meg a legjobban?

 

A válasz mindig egyedi, az autózási szokásaink függvénye. Jó kiindulási alap lehet az előző évünk: hová és milyen gyakran utaztunk autópályán, mennyit költöttünk, milyen konstrukcióban. Persze azt is érdemes megtervezni, előreláthatóan lesznek-e változások a szokásainkban ezekhez képest.

 

Amennyiben az jön ki, hogy rendszeresen vagy az évben elosztva többször is autópályát használtunk, akkor érdemes elgondolkodni az éves országos matrica vásárlásán, vagy megvizsgálni, hány vármegyei matricával fedhető le az általunk bejárt terület, hiszen még hét-nyolc érintett vármegye esetében is ez lehet a legjobb megoldás.

 

A hosszabb távú konstrukciók mellett mindenképpen szól a kényelem és a biztonság, hiszen ezeknek köszönhetően rövid ügyintézéssel akár 13 hónapra is biztosíthatja a gyors és pótdíjmentes közlekedést.

 

Fizetőssé vált utak

 

Több olyan gyorsforgalmi út van, ami a 2024-es évtől kezdődően vált fizetőssé, ezek közé tartozik:

 

  • -Az M0-s autóút teljes hosszában
  • -az M44-es Lakitelek/Tiszakécske csomóponttól Tiszaug/Tiszakürt csomópontig, illetve Szolnok/Martfű/Kunszentmárton csomóponttól Békéscsaba-Gyula/Debrecen-Szeged csomópontig tartó szakaszai, illetve Lakitelek/Tiszakécske csomóponttól Szarvas/Szentes csomópontig
  • -az M4-es Abony-kelet/Szolnok nyugat lehajtótól Törökszentmiklós-nyugat/Szajol lehajtóig
  • -az M30-as autópálya Miskolc észak és Miskolc dél közötti része
  • -az M31-es Nagytarcsai csomóponttól M3-M31 lehajtóig
  • -az M76-os Balatonszentgyörgy/Balatonberény lehajtótól Keszthely-Fenékpuszta lehajtóig

 

A változásoknak köszönhetően ezek után Jász-Nagykun-Szolnok, illetve Békés vármegyékre is vásárolható vármegyei matrica, hiszen már itt is találhatóak fizetős utak.

 

Viszlát, B2 kategória

 

Kivezetésre kerül a buszokat érintő B2 kategória. Bár az eredeti, február 1-jei határidőt április 1-ig hosszabbították, de a lényeg nem változik, idén az autóbuszok átkerülnek a teherautóknak kialakított, megtett úttal arányos rendszerbe, nem vásárolható többet a számukra autópálya-matrica.

 

Ezután a legfeljebb 3,5 t megengedett legnagyobb össztömegű, M2 kategóriás gépjárművek a D2 díjkategóriába tartoznak.

 

Tehát legyen az bármilyen hosszú távra megváltva, az autóbuszokra vásárolt autópálya-matrica érvényessége 2024. április elsején lejár.

További híreink
Hogyan tehetsz a környezetvédelemért akkor is, ha műanyag evőeszközt használsz?
A vendéglátóipar egyes szegmenseiben nem lehetséges fém evőeszközök használata, ilyenkor mindenképpen a műanyag változat mellett kell dönteni. Azonban ma már nem kell azo...
2024-06-13 15:58:04, Hírek, Könnyű Bővebben
Ezekben a cipőkben bátran útnak indulhatsz kirándulni
Amikor szabadtéri programokon veszünk részt, az erdőben kirándulunk, terepen sétálunk, esetleg sokat megyünk egy-egy nyaralás alkalmával, akkor nagyon fontos a megfelelő ...
2024-06-12 10:31:23, Hírek, Könnyű Bővebben
Egészségtudatos étkezéssel a nyaralás alatt is
Sokaknak a nyaralás egybefonódik egy olyan időszak képével, amikor jókat és nagyokat lehet enni. Viszont a fürdőruhába nyáron is bele kell férni, sőt annál is fontosabb, ...
2024-05-16 14:25:28, Hírek, Könnyű Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Még nem volt példa olyan "vitaműsorra", melyet az M1 tegnap hozott tető alá. Dobrev Klára részt vett a műsorba...
Bővebben >>