. Ma Márk napja van.
Arcátlan arcfelismerő-rendszer Budapesten
2014-07-18 16:35:14
Arcátlan arcfelismerő-rendszer Budapesten

Arcátlan arcfelismerő-rendszer Budapesten

Arcfelismerő szoftverekkel működő kamerarendszert telepít Budapesten a Belügyminisztérium és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) – erre adott engedély a parlament illetékes szakbizottsága. A program, kísérleti jellegű, vagyis ha hozza az eredményeket később más helyeken is megjelenhetnek ezek a kamerák.

 

Egyre nagyobb tempóban közelít a magyar hétköznapokhoz az orwell-i szép világ. A Napi.hu a múlt héten írt arról a 12 milliárd forintos - nem nyilvános közbeszerzésről - amelynek keretében fejlesztenék az autópályákon és a főútvonal hálózatokon működő e-útdíj és e-matrica használatot figyelő kamerarendszereket. A program eredményeként a kamerarendszert üzemeltető Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. valós időben kapna adatokat - a rendszámok alapján - az utakon közlekedő autóktól, így végső soron az autósoktól.

 

A program adatvédelmi okokból aggályos - legalább is így találta a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága - ennek ellenére a 12 milliárdos projektet mentesítették a nyílt közbeszerzési eljárás alól - nemzetbiztonsági okokra hivatkozva. Az autóutak intelligens bekamerázását a NFM készíti ugyan elő, ám a programban a rendőrség és a Belügyminisztérium is részt vesz. A nyílt közbeszerzés alóli mentesítéséről egy hónapja döntött a bizottság - ám az ellenzék azóta nem látott az ügyben kivetni valót.

 

 

Egy hónapja egy másik nemzetbiztonsági szempontól érzékeny közbeszerzésről - pontosabban a nyílt közbeszerzés alóli mentesítésről is döntött az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága. A két projektben a közös pont a Belügyminisztérium, de itt már megjelenik a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) is a három titkosszolgálat házi technikai beszállítója. A tervek szerint a VIII. kerületi önkormányzat 294 millió forintért fejlesztené a józsefvárosi kamerarendszert, amely a fejlesztések után arcfelismerő képességekkel rendelkezni - derült ki a Nemzetbiztonsági Bizottság egy hónappal ezelőtti ülésén.

 

A projektet Kocsis Máté józsefvárosi polgármester ismertette, ebből kiderült, hogy a kiváló akció egyfajta belügyi-titkosszolgálati pilot-projekt, ugyanis a költségvetés jelentős részét- 220 millió forintot - a BM állná kamerák pedig nem is a helyi önkormányzat rendészeihez, hanem a rendőrségre és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálathoz (!) lennének bekötve. Az elképzelés már korábban megkapta a mentesítést a nyílt közbeszerzési eljárás alól, ám a költségek magasabbak lesznek, így a keret 300 millióra való emeléséről újra kellett döntenie a bizottságnak.

 

A hazai titkosszolgálatok közül a NBSZ kerül legkevésbé a reflektorfénybe annak ellenére, hogy a szakszolgálat rendelkezik a legnagyobb költségvetéssel - idén 17 milliárd forintból gazdálkodnak - ami a katonai titkosszolgálat és az Alkotmányvédelmi hivatal büdzséjét együtt kiteszi. A NBSZ a többi titkosszolgálat technikai végrehajtó szervezet - ők végzik el a piszkos munkát, a megfigyelést, lehallgatást. Az NBSZ a titkosszolgálatok mellett dolgozik a NAV-nak,a  rendőrségnek, ügyészségnek, a terrorelhárítóknak, a Nemzeti Védelmi Szolgálatnak, amely rendőrök közalkalmazottak megbízhatóságát ellenőrzi.

 

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha en...
Bővebben >>