. Ma Auguszta napja van.
ARCcal a falnak
2014-10-15 17:45:53
ARCcal a falnak

ARCcal a falnak

„– Mész tüntetni?

– Megyek beszélgetni.

– Annyi lopós-hazudóst, aki ott van, még nem láttam sose. Ellopták az egész országot.”

 

Igen, láttuk már egymást a Szabadság téren többször is, gondolhatta, hogy oda igyekszem, de másodjára már megenyhült, nem kiabált, nem volt felháborodva, inkább kedves volt. Érdeklődött a családom felől, csókoltatta a barátnőmet, s harmadik alkalommal, szintén a liftnél ezt mesélte – mert megszólított, megkérdezett valakit:

 

„– Minek tüntettek?

– Mert diktatúra van.

– Ha diktatúra lenne, nem tüntethetnétek.”

 

Ezt mesélte, immár cinikusan mosolyogva, s igazolva látta magát, mindent, amit addig is gondolt: nálunk nincs diktatúra, hiszen akkor nem is lehetne tüntetni. Velem azonban jobbnak látta a békességet, hiszen elég gyakran összefutunk, például a liftnél. Eddig nem volt különösebb nézeteltérés köztünk, beszélgettünk is, míg a téren össze nem futottunk. A házon belül viszont legyen békesség; rossz szomszédság, török átok. Ha balhézni akarok, odabiciklizek. Persze ezt nem mondta, én gondoltam hozzá a beszélgetés végéhez.

 

Ennyire rendszerkritikus még sosem volt az ARC kiállítás a Liget csücskében.

 

Szellemes, színvonalas, fiatalos, csak éppen egyáltalán nem találom viccesnek, ugyanúgy, mint a Heti Hetest sem.

 

Ha diktatúra lenne, ilyen ARC kiállítás sem volna.

Heti Hetes sem.

Tehát nincs diktatúra.

 

Írja az egyik kerületi polgármester a facebook oldalán: kerületünk valóban fejlődik – szlogen is lehetne, de nem az.

És jönnek a négyzetméterek, számok, utak, terek, épületek, fotók a megemlékezésekről, átadásokról.

 

 

Mutatni kell valamit. A kirakat legyen szép és mutatós. Legfőképpen pedig igaz, jogilag alátámasztott. Támadhatatlan, de leginkább is könnyen védhető.

 

A földmérő indul a kastélyba, de sosem jut el. Telefonozik, hivatalnokokkal beszélget, s telik az idő. Kivándorol Amerikába, de ott sem jár sok sikerrel. Mindezek mellett és ellenére halhatatlanná válik, bár korán meghal.

 

Ha diktatúra lenne, nem lehetne ilyen munkákat kiállítani az ARC-on. Nem lehetne, tehát nincs diktatúra, demokrácia van.

 

Így szolgálja és legitimizálja a rendszert a sok bátor és tenni akaró fiatal, aki arra gondol: most jól megmondta nekik.

Túljártak az eszükön. És nevetnek. Nem köszönik meg, de jól jön nekik.

 

A Szabadság téri demonstráció egyáltalán nem jön jól nekik. Eltekintettek az ünnepélyes felavatásáról is. Több rendőr, több térfigyelő kamera. Őrzés. Őrzik a rendet. A rendjüket. A rendünket.

Belátóak. Kerülik a bajt és a nyilvánosságot. Felkérik a szobor alkotóját – bár ő magától is nyilatkozik, hiszen ennyi bántást nem érdemelne –, nyilatkozik, osztani kezdi az egyetemet, ahol tanult, osztani kezdi a tanárait, kortársait: kamu művészek mind, nem értenek az anyaghoz sem.

 

Megint eltelik néhány nap, felháborodással, indulatokkal, kommentekkel. Ismét a felszínre kerül az egyéni és a társadalmi igazságtalanság – nem hagytuk szó nélkül! –, nyugodt lelkiismerettel bújhatunk az ágyba.

 

De történt-e valami?

 

Nem sok. A rendszer legálisan működik, legitimizálja magát folyamatosan. Engedményeivel fenntartja a látszatot, közben húzza a strigulákat egyre bővülő listáján

 

Az egyetlen komoly ellenállás, amivel nem tud mit kezdeni, a szobornál van, a Szabadság Terén.

 

(Ocztos István – librarius.hu)

Utoljára frissítve: 2014-10-15 17:50:21

További híreink
Meddig tart a kapcsolatunk?
Kapcsolatunk addig tart, ameddig érted a szavaimat. Nem pattannak le rólad, mintha simára csiszolt felület lennél, és én egyre csak dobálnálak szavaim színes kavicsaival,...
2015-05-05 09:59:52, Hírek, Publicisztika Bővebben
Elfogtunk egy levelet
Olvasóink közösségi oldalán kering egy levél, amit most elkaptunk és megosztjuk a szélesebb nyilvánosság előtt bízván, hogy a magyar kormány jeles szimpatizánsaihoz intéz...
2015-04-14 18:27:26, Hírek, Publicisztika Bővebben
Kertitörpe-jelenség a köztereken
Vicces összeállításokban szerkesztik ki a neten a hazai zsánerszobrok legriasztóbb darabjait. Az olvasó röhög, pedig valamelyikbe biztosan belefutott már, Szolnoktól Pécs...
2015-02-10 00:14:31, Hírek, Publicisztika Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Megtorpant az online vásárlás korábbi növekedési üteme - állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósá...
Bővebben >>