. Ma Gedeon napja van.
Botka megregulázta Kunhalmit
2014-10-19 21:54:07
Botka megregulázta Kunhalmit

Botka megregulázta Kunhalmit

Néhol indulatossá vált a vita az MSZP szombati választmányán, ahol a szocialisták a választási eredményeket értékelték. A szegedi győztes Botka László többször is félbeszakította azokat az MSZP-seket, akik relativizálni akarták a vereség mértékét. Botka Kunhalmi Ágnes budapesti elnöknek többek szerint vöröslő fejjel ment neki.

 

Az MSZP választmánya szombaton döntött arról, hogy decemberre egy nagyszabású országos pártértekezletet hív össze, ahol a párt átalakításáról és az új baloldali politika irányáról döntenek majd, szembenézve az idei választási eredményekkel.

Ez a szembenézés a szombati választmányi ülésen is elkezdődött, méghozzá az Indexnek nyilatkozó résztvevők szerint olykor elég indulatos hangnemben. Habár előzőleg többen azt várták, hogy Tóbiás József elnök visszafogott kampányolását, illetve a budapestiekkel Bokros Lajos támogatása miatt kialakult ellentétét fogják kritizálni a választmányi tagok, nem ő volt a főszereplő.

 

Hanem Botka László választmányi elnök, az újra megválasztott szegedi polgármester, aki többek szerint indulatosan kiosztotta azokat a szocialistákat, akik relativizálni próbálták a vereség mértékét – számolt be az index.hu.

Nem akarok látni mosolygó szocialistát, ha kimegyünk innen! - válaszolta például Botka egy olyan pozitív hangvételű felszólalásra, amely arról szólt, hogy az adott településen pár százalékkal jobban szerepelt a párt, mint 2010-ben, és még Gyurcsányékat is sikerült legyőzni. "Nehogy már hülyének nézzenek bennünket, hogy azt hisszük, ez a győzelem" - többek szerint Botka így támadta azokat a felszólalókat, akik a pozitívumokat keresték az eredményekben.

 

 

Több szocialista szerint a vita a csúcspontját akkor érte el, amikor Kunhalmi Ágnes budapesti elnök tartott beszámolót a fővárosi eredményekről. Kunhalmi a Budapesten kialakult nehéz helyzetről beszélt, amelyben szerinte nem elsősorban az MSZP-nek van felelőssége: a budapesti elnök a Fidesz által megszavazott Budapest-törvényre és az Együtt-PM által erőltetett koordinált indulásra utalt.

Kunhalmi ezzel együtt elkezdte sorolni, hogy hány helyen nyertek a szocialista önkormányzati képviselők, és a DK-hoz és az Együtt-PM-hez képest mennyivel nagyobb arányban sikerült győzni.

„Legyen már világos, Ági, nem győztünk!” - reagált Botka többek szerint vöröslő fejjel Kunhalmi helyzetértékelésére, és alaposan leteremtette a budapesti elnököt. Botka szerint amíg nem mondja ki a budapesti vezetés, hogy elvesztette a választást, addig nem is fog soha győzni.

Botka ezek után kifakadt, hogy káoszba fulladt a kampány, és Falus Ferencre célozva azt mondta, olyan főpolgármester-jelölt mögé sikerült beállni, aki "közröhej tárgya lett". Botka azt is mondta, hogy nem mentesít senkit a baloldali partnerek politikája, mert Szegeden vele is "szórakozott Gyurcsány", mégis úrrá tudott rajta lenni.

 

A vita egyre hevesebb lett, mert Kunhalmi újra szót kért, és kijelentette, hogy egy szóval sem mondta, hogy győzött a párt Budapesten, csupán a nehézségeket sorolta. Mire Botka megint visszavágott, hogy a budapesti MSZP hibája, hogy olyan helyzetben volt, hogy nem tudott a külső körülményeknek ellenállni (ezzel azonban már nem Kunhalmit támadta, hiszen ő júliusban vette át a fővárosi szervezet vezetését). Ezen a ponton már nagy volt a zúgolódás, és többen hangosan biztatták Kunhalmit, hogy ne vegye magára a kritikát, ez nem a személyének szól.

 

Többek szerint Botka - Kunhalmit hevesen támadó indulatos hozzászólását - az válthatta ki, hogy Botka szombaton, az elmúlt napokban sorra hallgatta párttársaitól, hogy hol mennyit sikerült javítani, miközben a valóságban mindenki látja, hogy nagyon kikapott az MSZP az országban, és "Kunhalmi felszólalásánál szakadt el nála a cérna". Egy MSZP-s résztvevő hangsúlyozta, hogy a vitának nem kell nagy jelentőséget tulajdonítani, mert nem politikai nézeteltérés van a két politikus között, hanem Botka csupán Kunhalmi választások utáni kommunikációját bírálta.

 

Tóbiás József MSZP-elnök nem szólt hozzá a kialakult konfliktushoz.

 

További híreink
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben
Novák Katalin utódját máris hazugságon kapták
Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem a kommunista terror ártatlan áldozata – fogalmazott a Hvg36...
2024-03-02 16:17:20, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem...
Bővebben >>