. Ma Andrea napja van.
Cigányozás és újságírólélek
2014-10-10 13:46:53
Cigányozás és újságírólélek

Cigányozás és újságírólélek

Bánó András a rózsadombi szociális problémákkal küzdő újságíró empátiájával kérdezte Osztolykán Ágnest, aki köpni-nyelni is nehezen tudott a megdöbbenéstől. Az LMP-s politikusnő szerdán volt Bánó András vendége az Egyenes beszédben. A műsorvezető a felsőzsolcai ügyről kezdett beszélni, ahol majdnem megismétlődött az olaszliszkai lincselés.

 

A téma iránti egyértelmű „érzékenységgel” szó szerint az alábbiakat kérdezte: „Segít nekem megérteni azt a cigány lélektant, ami arra megy, hogy történik egy baleset, ahol meg se nézik, hogy valójában mi is a baja ennek a feltehetően véletlenül elsodort kisfiúnak, de máris készek voltak majdhogynem megölni azt, aki ezt a balesetet okozta? Hogy… Ennyire nem gondolkoznak ezek az emberek? És ennyire indulatosak?”

 

 

Osztolykán elképedését észre sem véve még képes volt fokozni a szalonrasszista monológját, gyakorlatilag lecigányozva a meghívott vendégét: „Ha nem kíván válaszolni, akkor nem kell, ha úgy érzi, hogy ez önnek kínos, akkor nem kell.”

 

Az Echo Tv-i magasságokban szárnyaló botrányos megnyilvánulással kapcsolatban a Roma Sajtóközpont az alábbi közleményt jelenttette meg:

 

Ha valaki azt gondolná, hogy Bánó András minapi megnyilvánulásával átlépett volna bármilyen szakmai, erkölcsi határvonalat, többszörösen téved. Egyrészt mondott ő ennél már cifrábbat is: szinte napra pontosan nyolc éve például az olaszliszkai gyilkosság másnapján arról kérdezte az akkori romaügyi államtitkárt, Teleki Lászlót, hogy milyen programmal lehetne átformálni a cigányság gondolkodását, hogy ne a bűnözés legyen az elsődleges elképzelésük a megélhetésre. Másrészt a nagytekintélyű, újságírók sorát kinevelő műsorvezetőjének kérdésfeltevése feltűnően rezonál arra a kommunikációs fordulatra, amely az elmúlt hónapokban a baloldalon végbement.

 

A cigányozás trendi lett, és ebben jól láthatóan az úgynevezett baloldal sem akar lemaradni. A „cigánykérdés” nem megfelelő tematizálása mint a választási vereségi indok, a cigányozó volt főrendőr Pásztor Albert miskolci jelölése, az azt védő megszólalások, Gyurcsány Ferenc meglepő pálfordulása mind jól illenek a sorba.

 

Persze nehéz lesz - legalábbis a hagyományos baloldali értékek, szolidaritás, a szociális érzékenység és az emberek közti egyenlőség képviseletének lerombolása nélkül - versenyképesnek lenni azon a pályán, amelyen a Jobbik van otthon.

 

De az is lehet, hogy egyszerűen csak jó érzés végre lemosni a liberális reflektorfényben rájuk tapadt politikai korrektség hamis mázát és végre tabuk nélkül belemondani a világba azt, amit valójában gondolnak. Hiszen mindenki, még a maga a miniszterelnök is azt gondolja, hogy a politikai korrektség megfoszt bennünket az őszinte, innovatív gondolkodás lehetőségétől, akkor meg minek tettetni?!

 

 

Végre őszintén kellene beszélni a problémákról, az eddigi próbálkozások úgyis mind kudarcba fulladtak – mondják egyre többen. Az „őszinteség” például ilyen kiváló szakmai programokat szülhetne: lehetőleg minél kevesebb változóval definiáljuk a cigány néplelket

( pl. agresszió - bűnözési hajlam - munkakerülés - érzelgősség = cigány néplélek).

 

Fejlesszünk egy lehetőleg földi sugárzású eszközt (jobb híján lehet kábeles is), amelyik akár heti rendszerességgel adagolva képes megváltoztatni a változók értékeit, összességében a cigány néplelket. De a „politikailag korrektség” béklyójától megszabadulva akár végre meg lehetne állítani a cigánybűnözést is: bezárni mindenkit mielőtt elkövetik, mert úgyis el fogják.

 

Olyan tudományos maszlagokkal pedig nem szabad foglalkozni, hogy mivel a bűnözés és az agresszivitás a nyomor és a kirekesztettség velejárói bárhol a világon, valójában a kirekesztettség és a nyomor csökkentése a legjobb bűnmegelőzési eszköz.

 

Félretéve az iróniát, nincsenek illúzióink arról, hogy a politikának nevezett alternatív valóságshowban egyre kevésbé erény és elvárás a szakmai megalapozottság, és a kiegyensúlyozott hangvétel. Pontosan ezért, nekünk újságíróknak manapság mindennél nagyobb a felelősségünk abban, hogy ne váljunk mi is a trendek áldozataivá, és megmaradjunk az újságírás alapköveinél.

 

Az RSK például olyan településvezetőkkel készít interjúkat, akik áltudományos „tabudöntögetés” helyett inkább évtizedek óta sziszifuszi munkával a romák és szegények integrációjáért dolgoznak. Ezeken a településeken dolgoznak a cigányok, egyre többen közülük szakmával, akár diplomával rendelkeznek, és nem fogják elhinni: alig van bűnözés.

 

(Roma Sajtóközpont; illusztráció: Borsos János, ATV)

Utoljára frissítve: 2014-10-10 13:49:07

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseke...
Bővebben >>