. Ma Emma napja van.
CÖF helyett Vizsgáló Tárgyaló Munkacsoportot!
2013-08-09 05:56:44
CÖF helyett Vizsgáló Tárgyaló Munkacsoportot!

CÖF helyett Vizsgáló Tárgyaló Munkacsoportot!

A kormány a devizában eladósodott állampolgárok problémájának megoldását kizárólag olyan fórumokkal való tárgyalássorozatban látja, mely fórumok a közvélekedés szerint a kormány és a bankok álláspontját hivatott erősíteni. A kormány által érdemesnek ítélt két tárgyalópartnere a Bankszövetség és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF).

 

A CÖF bevonásának kizárólagossága miatt már a civil érdekvédő szervezetek tiltakozásukat fejezték ki, ki nyíltan, ki egymás között. A Hiteles Mozgalom a tiltakozása mellett konkrét megoldás csomagot is kidolgozott annak érdekében, hogy a hatalmas, adósokat érintő problémakörből egyetlen kis részlet sem maradhasson figyelmen kívül.

 

Érdekes tény, hogy konkrét megoldás csomaggal a CÖF bár előállni nem tudott – valószínűsíthetően ennek okán van elengedhetetlenül szüksége a többi civil érdekvédő szervezet szakmai anyagára -, és csak általánosságokban fogalmaz, mégis őket találta a kormány érdemes tárgyalópartnernek a megoldások keresése közben. További érdekesség az is, hogy az adós érdekvédelem területén a CÖF mindeddig érdemi eredményt felmutatni nem tud (vagy legalábbis az esetleges eredményeik sajtónyilvánosságot nem kaptak), szemben azokkal a civil érdekvédelmi szervezetekkel, akiket a megoldás kereséséből a kormány tárgyalópartnerként szándékosan nem vesz figyelembe.

 

Érdekesség az is, hogy a CÖF nem szervez szakmai, civil egyeztető kerekasztalt, hanem mindössze e-mailen kéri be az adósok érdekvédelmével foglalkozó civil szervezetek szakmai anyagait – ezzel patthelyzet elé állítva őket. Hiszen, ha a civilek nem működnek együtt, akkor a hallgatásukkal egyetértenek a bankokkal. Ha viszont együttműködnek úgy, hogy szóban nem védhetik meg a szakmai anyagikat, akkor megkockáztatják azt, hogy ezen értékes tanulmányokat esetleg kiforgatva, a kormány szájízének megfelelően kapja meg a tárgyalóasztalára maga a kormány, ami ezek után természetesen úgy lesz a nyilvánosság felé tálalva, mint a civil érdekvédelmi szféra véleménye, méghozzá teljes egyetértéssel.

 

A civilek háborognak, méghozzá joggal.

 

Több éves kutatómunka, és temérdek adósperben való részvétel után úgy akarják felhasználni az általuk elért eredményeket, hogy azt nem saját maguk terjeszthetik elő, nem védhetik meg azokat szóban, nem követhetik figyelemmel a saját tanulmányaik, eredményeik, kimutatásaik sorsát. Ha és amennyiben a CÖF valóban a civil összefogásról szólna, akkor nem venné el a civil érdekvédelmi szférától a lehetőséget, hanem teret adna valóban, minden civil érdekvédelmi szervezetnek a tárgyalóasztalnál, egy általuk megszervezett civil kerekasztal formájában, melyet sajtónyilvánosság mellett tartanának meg, és az itt leszögezett eredményeket terjesztenék a kormány elé, mely valóban a civil érdekvédelmi szféra véleményét tükrözhetné.

 

De nem ezt teszi.

 

… és ennek oka van.

 

Csakúgy, mint annak, hogy a kormány a Bankszövetséggel tárgyal. …

 

A Hiteles Mozgalom álláspontja szerint (melyet eljuttattak a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz is):

„Nincs szükség megsegítésre, mindössze a hatályos jogszabályok szerinti (visszamenőleges) elszámolás kikényszerítésére, amihez semmi szükség tárgyalásokra a Bankszövetséggel.

 

Az eddigi intézkedések figyelmen kívül hagyják a törvényes helyzetet, és jogtalan banki követelések elismerésével a közpénz elherdálásán kívül semmilyen érdemi megoldást nem hoztak. Ennek ékes bizonyítéka, hogy újra tárgyalások folynak…

Sem mi, sem azok a szervezetek, csoportok, akikkel évek óta kapcsolatban vagyunk nem kaptak egyik minisztériumtól sem meghívást tárgyalásra, ismereteink szerint nem küldtek egyeztető anyagot, nem tettek fel kérdéseket.  Nincs ismeretünk semmilyen egyeztetésről érintett civil szervezetekkel.


„Magyarország Kormánya nagy hangsúlyt fektet a civil és üzleti szektorral való minél hatékonyabb és kiterjedtebb párbeszédre. A Nemzetgazdasági Minisztérium ennek érdekében internetes szakmai konzultációt kezdeményez… A konzultáció célja, hogy a szakmai-, civil- és gazdasági szervezetek részletesen megismerhessék a kormányzati törekvéseket, illetve értékes ötleteik, javaslataik a döntéshozatali folyamatokban is megjelenhessenek.” – írta a Minisztérium 2011 tavaszán, amikor párbeszédet kezdeményezett Otthonteremtési Stratégia címen. Az elküldött 38 oldalas szakmai anyagunkra soha nem kaptunk választ.


Mint ahogy az eddig feltett kérdéseink is nagyrészt válasz nélkül maradtak, függetlenül attól, hogy írásban tettük fel, vagy a Parlament Fogyasztóvédelmi ülésein szóban.


Ebben a társadalmi katasztrófában ideje lenne komolyan venni az érintettek véleményét. Nincs olyan régen, hogy ízekre szedtük a Legfőbb Ügyész szakmai (?) véleményét, és a PSZÁF elnök válaszait és baráti (?) figyelmeztetéseit. A Kúria megállapításai az érintett adósok állításait és az igazságot tükrözték vissza.


Visszautasítjuk az állításukat, hogy tárgyalásokat folytatnak velünk.


Soha nem zárkóztunk el a tárgyalások, a párbeszéd elől. Ezt bizonyítja számtalan levelünk, szakmai anyagunk a minisztériumok, a PSZÁF, a GVH, a Köztársasági Elnök, az Állampolgári Jogok Biztosa és a Kúria felé (hogy csak a legfontosabbakat említsük). Bizonyítják parlamenti bizottsági felszólalásaink, a többi érintett szervezettel kiadott közös állásfoglalásaink, nyilatkozataink.


Akikkel állítólag tárgyalnak, milyen érdekvédelmi munkáról tudnak beszámolni? Hol van ennek nyoma?


Szándékunk a régi, együttműködni Kormánnyal a probléma gyökereinek a feltárásában és a megoldás kidolgozásában. Sajnos a Minisztérium, a Kormány részéről nem látunk erre az együttműködésre törekvést. Inkább félrevezetést és a közvélemény, az érintettek manipulálását látjuk.


Érdemi munkában készek vagyunk részt venni, alantas színjátékban azonban semmiképpen.


„.Olyan megállapodásra kell törekedni, ami nem veszélyezteti a pénzügyi rendszer biztonságos működését” ... Ebben egyetértünk. De ahhoz, hogy megtudjuk, mi nem veszélyezteti ezt a működést, ahhoz nincs semmi szükség a Bankszövetséggel való tárgyalásra. A bankrendszer állapotának felmérése a Bankszövetség nélkül is minden további nélkül kivitelezhető. Ennek a teherbíró képességnek a meghatározásához is követeljük a civil szakértők bevonását!


Ismételjük: „Tiltakozunk az ellen, hogy vélelmezett bűnözőkkel bármilyen tárgyalásokat folytasson Magyarország Kormánya.”


A leghatározottabban tiltakozunk az ellen, hogy semmis szerződésekre közpénzből bármilyen kiadást is eszközöljenek! Követeljük ezen állami kiadások azonnali leállítását a helyzet végleges rendezéséig. Továbbá, tiltakozunk a devizahitelezéssel kapcsolatos törvényes elszámolás során bárminemű közpénz kiadás ellen!


A devizahitelezéssel kapcsolatban az Állam egyik legnagyobb felelőssége pont a hiányos jogszabályozásban, és az érdemi fogyasztóvédelem kialakításának elmaradásában van. Szeretnénk most csak utalni a 2006-os kormánybizottság megállapításaira, az Állam tisztában volt a veszéllyel és nem tett állampolgárai érdekében semmit.


A devizahitelezéssel kapcsolatban mind a Bankszövetség, mind a kormány részéről, időről időre más és más információk láttak napvilágot. Ezek az információk sokszor ellentmondásosnak bizonyultak, ezért a civil oldal bizalma a Kormány irányában is megingott. Ezért követeljük azt, hogy a rendezéssel kapcsolatos mindennemű lépést kontrollálhassunk. Ez a nyilvánosság és beleszólási lehetőség a fogyasztóvédelmi tevékenységünk megfelelő végzéséhez is elengedhetetlen. Követeljük ennek biztosítását. A megingott bizalmat Önöknek kell helyreállítani.


Kérjük, jelöljék meg a Minisztérium azon munkatársait, akikkel el tudjuk kezdeni az érdemi munkát.

 

Üdvözlettel:

Szabó József a Hiteles Mozgalom aktivistáinak a nevében

Budapest, 2013. augusztus 8.”

 

Doody

 

Utoljára frissítve: 2013-08-09 06:02:20

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egy őrbottyáni földtulajdonos több mint kétmilliárd forintos kártalanítást követel, miután tervei szerint term...
Bővebben >>