. Ma Márk napja van.
Égő matrac a kórházban
2013-12-21 03:33:15
Égő matrac a kórházban

Égő matrac a kórházban

Megint pszichiátriai kezelés előzte meg az ámokfutást - Hivatalos sajtóhírek szerint hétfőn a tűzoltóság háromszor vonult ki a szombathelyi kórház pszichiátriájára, ahol az egyik ápolt újra és újra gyújtogatott: hol matracot, hol takarót.

 

Nem ez az első ilyen ügy Szombathelyen: júniusban egy előzőleg a pszichiátrián kezelt férfi lövöldözött a kórház udvarán, tavaly novemberben pedig egy sajtóhírek szerint szintén pszichiátriai kezelt nő előbb édesanyjával, majd magával végzett. Egy emberjogi szervezet szerint az ilyen esetekre nem nyújt megoldást a pszichiátriai osztályokba fektetett még több pénz.

 

Kifejezetten hosszú azoknak az eseteknek a listája, amelyeknek közös nevezője, hogy az érintettek pszichiátriai kezelés alatt vagy után követnek el értelmetlenül erőszakos bűncselekményeket, ami legalábbis felveti a kezelő pszichiáterek felelősségének, illetve a pszichiátriai kezelések eredményességének kérdését.

 

Ráadásul az elmúlt évtizedben világszerte sorozatban láttak napvilágot olyan hatósági figyelmeztetések, amelyek egyes pszichiátriai szerek rémisztő mellékhatásaira figyelmeztetnek – többek között arra, hogy a mellékhatások között szerepelhet az öngyilkosság vagy az erőszakos viselkedés is.

 

Az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA azt is szükségesnek látta, hogy egyes antidepresszánsok dobozán vastag fekete keretben figyelmeztessenek az öngyilkosságot okozó mellékhatásra – antidepresszánsoknál, amelyeket éppen antidepresszánsoknál, amelyeket éppen "depressziósoknak" írnak fel leggyakrabban. Ezen szerek jó része Magyarországon is széles körben forgalomban van.

 

Noha egy ilyen ügy kapcsán egyesek azt gondolják megoldásnak, hogy javítsuk a pszichiátriai osztályok és intézetek feltételeit és kapacitását, egy emberi jogi szervezet szerint ez nem jelent megoldást az ilyen ügyekre.

 

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány, amely hazánkban közel két évtizede foglalkozik a pszichiátriákon történő jogsértések feltárásával, felhívja a figyelmet: ezek az értelmetlenül erőszakos cselekmények sokszor éppen a pszichiátriai kezelés közben vagy után történnek, erre nem jelent megoldást a további pszichiátriai kezelés.

 

"Megoldásként" könyvelhető el persze, ha az ámokfutót bezárjuk, lekötözzük vagy gyógyszeresen leszedáljuk, de álságos dolog ezt "gyógykezelésnek" nevezni, mert csupán fizikai vagy kémiai korlátozásról van szó, amely megakadályozza ugyan az ámokfutást, de a kezelt mentális állapotán semmit nem javít. Az alkalmazott tudatmódosító szerek mellékhatásai pedig csak tovább ronthatják a helyzetet.

 

A szervezet felhívja a nyilvánosság figyelmét: az ilyen esetekben mindenképpen meg kellene vizsgálni a kezelő pszichiáterek felelősségét is.

 

Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány




MTI

További híreink
Bodrogi Gyula 90 éves lett
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek, tévéfilmek és sorozatok százainak megformálója, 90. születé...
2024-04-13 08:33:54, Hírek, Rendőrségi hírek Bővebben
Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munkás Testedző Egyesület turista-menedékháza állt. Mára azonban ...
2024-04-09 19:50:17, Hírek, Rendőrségi hírek Bővebben
Kútmélyre zuhant a „Petőfi-film” nézettsége
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren nézték meg a magyar mozikban, ezzel a Covid utáni időszak leg...
2024-03-28 21:01:23, Hírek, Rendőrségi hírek Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csap...
Bővebben >>