. Ma Gedeon napja van.
Egy-két tüntetés margójára
2014-11-11 00:07:24
Egy-két tüntetés margójára

Egy-két tüntetés margójára

Már szinte hetente rázzák az utcát a fiatal magyarok, pattognak is a kormányzati tekintetek, mi ez itt s mi végre, az első hatalmas tömeg váratlan hömpölygését látva a híressé vált Erzsébet hídi képről, még a végén befolyik a tömeg az ország házába, stop. Valamit ki kell találni, stop.

 

Kevés szó esik a Kossuth téren nem pontosan megfogalmazható céllal és szándékkal tanyázó volt Kocsis Máté tanácsadó s később haragos, a nyócker önkormányzatilag felkent utcai rendfenntartó gerillacsapatának vezetőjeként s majdan Kocsis polgármester dacos támadójaként megismerhetett Szabó Gábor és az ő „Ország Gyűlése Mozgalma”. Ez a közéleti trollkodás már-már nagy ívet vetett a polgári ellenállásnak, hiszen kellő hatás vadászata a Kossuth téren engedéllyel sátorozni a demokrácia a politikai elit leváltása érdekében – valahogy mégsem veszi komolyan senki a kitűnő díszlet adta lehetőséget.

 

 

Szombaton lényegében ez a csoport szervezte rá magát a Nádor térre azt a látszatot keltve, mintha az elmúlt hetek lenyűgöző tüntetéseinek sorba illeszkedne a demonstráció. Aki ott volt, sokkal többet nem szűrhetett le,  mint hogy a nagy lelkesedés kihunyt néhány kusza és artikulálatlan beszédű és gondolatú maradványcsoport ágáló kárálásába.

 

Pedig semmi közük nem volt a valódi tartalommal és közéleti erővel felbukkant több tízezres tüntetések láncolatához. Sokkal inkább a demoralizálás tűnt ki a suta és erőtlen hangoskodásból, amint fennhangon kiabálja az egyik szónok, hogy egy az isten, de hogy kié volna az az egy, ez az egy nem derült ki. Viszont a demoralizáló zavargósnak meg is lett az eredménye a jobboldali sajtóban, ha ez volt a cél: „Már csak ennyien akarták elzavarni Orbánt; az internetadó elleni mozgalmak egyre kevesebb embert tudnak megmozgatni – írta rögvest a Heti Válasz elektronikus formátuma.

 

 

A "Több Millióan az Internet Adó és a Jogtalanságok Ellen" Facebook-csoport felhívására a két és félezer jelentkezőből mindössze 2-300-an gyűltek össze szombat este Budapesten, a József Nádor téren. Innen indult október végén a netadó elleni első és második nagy demonstráció is. A tudósítások szerint azonban ez a tüntetés már nem az a tüntetés. Úgy látta, voltak, akik megjelentek és látva a megmozdulást, rögtön vissza is fordultak. Fiatalok alig voltak.

 

Ezt a tüntetést a "Világra szóló korrupció és a Jogtalanságok ellen!" címmel hirdették meg. A szónok a devizahitel elleni tüntetésekről ismert Balogh István volt, aki a teljes politikai elit leváltását követelte. AZ MTI tudósítója szerint azt mondta, elég volt a korrupcióból és a korrupt vezetőkből, akik adósrabszolgákat csináltak az emberekből. Nos, ez a kissé maszatolós harsánykodás kellő gellert jelenthetett az előző alkalmakkor spontán és nagy tömeget megmozgató tekintélyes tömegmegmozdulások lejáratására.

 

Már-már bevált.

 

 

Ám a vasárnapi, a NAV-botrány és az azt vezető Vida Ildikó hivatali regnálása ellen tiltakozó, valóban tömegdemonstráció a helyére tette a dolgokat s közel tízezres tömeg bizonyította a jelenlétével, hogy hiába a szétforgácsolás szándéka, a jogos felháborodás és tiltakozás hangját és erejét egyelőre nem sikerül kikezdeni.

 

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A DK visszalépteti eddigi csepeli jelöltjét és beáll a momentumos Dukán András Ferenc polgármester jelölti kam...
Bővebben >>