. Ma Márk napja van.
Egyenlőség vagy amit akartok- Karinthy bemutató
2012-11-19 10:17:03
Egyenlőség vagy amit akartok- Karinthy bemutató

Egyenlőség vagy amit akartok- Karinthy bemutató

Egyenlőség címmel új vígjáték került a Karinthy Színház repertoárjába. Rendezője Karinthy Márton, s színészek egy jelentős részét különböző, a kereskedelmi televíziókban futó sorozatokból is ismerhetik a nézők.

 

J. M. Barrie Egyenlőség című vígjátékát mutatta be Karinthy Színház november 16-án. Akinek elsőre nem ugrik be a szerző neve, az gondoljon csak a világhírű mesére Pán Péterre, a soha fel nem növő fiú történetére, mely mű számos filmes és színpadi feldolgozást is megért, sőt főhősének több helyütt szobrot is állítottak. Barrie írt a Pán Péter előtt és azt követően is, de tény, hogy a hírnevet ez a könyv hozta el számára. Itthon nem túl gyakran kerülnek színművei a színházak repertoárjába, de Angliában rendszeresen megtalálhatók a az egyes játszóhelyek kínálatában művei.

Ebben a darabjában a demokrácia kérdéskörét boncolgatja a szerző néhol metsző, néhol meg az angolokra jellemző sajátos humorral.

A történet egy magát felvilágosultnak tartó angol lord otthonában kezdődik, ki havonta egyszer demokrácia napot tart, mikor lányai és ő maga is együtt teázik a népes személyzettel, mondván, hogy mind ugyanabból az anyagból gyúrattak. A közös teázások elég döcögősen zajlanak, és mindenki nagy megkönnyebbülésére egy nap után véget is érnek.

 

Történik egyszer, hogy a Lord hajóútra viszi lányait egy inas és egy konyhalány társaságában. A társaság hajótörést szenved, és a kis csapat egy lakatlan szigeten ér partot. Felborul a rend, maguk mögött hagyják a társadalmi beidegződéseket, a megszokott rendet, hisz minden nap az életben maradásról szól.

A megszokott értékrend a feje tetejére áll, s más lesz a dolgok fontossági sorrendje. Az arisztokrácia elveszik az új helyzetben, a dolgozó osztály a sarkára áll, s kiderül, hogy micsoda kreativitás és szervezőerő szorulhat akár egy inasba is, ha lehetőséget kap rá. Kiderül, hogy a lord nem is akkora demokrata, és még sok minden. Tart ez egészen addig, míg egy napon hajó nem érkezik, és visszaviszi a civilizációba a kis társaságot. Mindenki elfoglalja a társadalomban kirótt helyét, de már semmi sem lesz ugyanolyan, mint előtte volt…

Történik mindez persze roppant mulatságos formában, sok humorral, finom kis fricskákkal, főleg annak, aki fogékony az angol humorra.  

 

A játéktér

A Karinthy színpadát nagy jó indulttal sem nevezhetjük hatalmasnak, így Daróczi Sándor egy lépcsős díszletet „ácsolt” a játéktérbe. Így a színpad méreteihez képest túlméretezett szereplőgárda nagyszerűen elfér a kis helyen is, ahogy jönnek - mennek, beszélgetnek, helyezkednek a történet során. Minden nagyon szimbolikus, a műpálmák, a celofános székek, a vadállatokkal díszített párnák, gumimadarak stb, olyannyira műanyagok, hogy egy idő után fel sem tűnnek, hisz tudjuk, ez színház, ez játék, és egy lakatlan szigeten amúgy is bármi megtörténhet.



A lord az inas és a többiek

Loam lord szerepében Schlanger András nagyszerűen mutatja be a raccsoló, csak a saját valóságában létezni képes főurat. Tény, hogy három elkényeztetett lánnyal nem könnyű az élet. A lányok Mary (Horváth Lili), Catherine (Verebes Linda)  és Agatha (Sallai Nóra) olyan kisasszonyok, kik megszokták: Ami jár, az jár. Így ahogy kell, hol követelőzőek, hol hisztisek, hol nevetnek, sírnak, dacolnak, bár a szigeten némelyikükről kiderül, hogy a való világban is életképesek lehetnének. Crichton , a főkomornyik szerepében a frissen színház tulajdonossá vált színigazgató Németh Kristóf látható. A néző átélheti vele, ahogy a konvenciókat végletekig tisztelő szolga kiteljesedik a vész esetén, és szervezett egységgé formálja az önálló létfenntartásra alkalmatlan társaságot. A csapatot erősíti a Lord kissé bohókás unkaöccse Ernest (Bozsó Péter) ki írónak készül, a futballmániás tisztelendő (Dózsa Zoltán) és Tweeny,( Kiss Ramóna) a butácska konyhalány.  A darab legvégén találkozhatunk csak Brocklehurst grófnéval (Pásztor Erzsi), ki rövidke feltűnésével is igazi részesévé válik ennek a fanyar-édes komédiának.

 

Az Egyenlőség tehát röviden arról szól, mi történik akkor, ha a társadalmi viszonyok a londoni helyzethez képest megváltoznak, s vajon működik-e a demokrácia egy lakatlan szigeten is? A nevetés közepette pedig elhangzanak magvas, meggondolásra érdemes mondatok, gondolatok is. Érdemes rajtuk elmerengeni. Hisz a demokrácia értékes, de nagyon törékeny dolog. Sokan elemezték már. Benjamin Franklin például azt mondta: "A demokrácia arról szól, hogy két farkas és egy birka szavaz arról, hogy mi legyen a vacsora". Winston Churchill szerint pedig "A demokrácia a legrosszabb kormányzási forma - nem számítva az összes többit, amellyel az emberiség időről időre megpróbálkozik." Mielőtt bárki változást szeretne, érdemes fenti gondolatokat erősen megfontolni.

Addig sem árthat egy jó kis este demokráciáról, egyenlőségről a Karinthyban. (szolcsánszky sz.fotó: Major Attila)

 

J. M. BARRIE : EGYENLŐSÉG

Vígjáték két részben

Mai színpadra írta: DERES PÉTER

SZEREPLŐK

Loam lord

SCHLANGER ANDRÁS

Mary, Loam lord lánya

HORVÁTH LILI 

Catherine, Loam lord lánya

VEREBES LINDA

Agatha, Loam lord lánya

SALLAI NÓRA

Brocklehurst grófné

PÁSZTOR ERZSI

Brocklehurst lord

SZIRTES BALÁZS

Ernest Wolley

BOZSÓ PÉTER

John Treherne, tisztelendő

DÓZSA ZOLTÁN

Crichton, komornyik

NÉMETH KRISTÓF

Tweeny, konyhalány

KISS RAMÓNA

Perkinsné házvezetőnő

VARGA ÉVA

 

NÉMETH GÁBOR

 

INOKA PÉTER

 

FÖLDVÁRI PÉTER

Valamint a Nemes Nagy Ágnes színész-szakképzés növendékei.

Díszlet: DARÓCZI SÁNDOR
Jelmez: JUHÁSZ VINCE
Zene: NYITRAI LÁSZLÓ
Világítástervező: KIRÁLY TAMÁS 
Fény: LÉNÁRT GÁBOR
Hang: ROMÁN DÁVID
Díszlet kivitelezés: MAJOR ATTILA
Kellék: BÍRÓ TAMÁS
Szcenika, produkciós asszisztens: RIDZI GÁBOR
Asszisztens: NÉMETH DÓRA és NAGY ISTVÁN DÁNIEL 

Utoljára frissítve: 2012-11-20 15:55:40

További híreink
Menj biztosra! Válaszd a koncentrátumot!
Ma már mindenkinek a környezetében akad olyan ember, aki rendszeresen használ CBD olajat, így most már biztosan te magad is sokat hallottál erről az igen érdekes növényrő...
2024-04-25 16:05:52, Hírek, Kultúra Bővebben
Mutatunk két kihagyhatatlan süteményreceptet, amit neked is meg kell kóstolni!
Amennyiben most készülsz belekezdeni a fogyókúrádba, felhívjuk figyelmedet, hogy csak óvatosan olvass tovább! Ebben a cikkben ugyanis két olyan édes finomságról lesz sz...
2024-04-23 16:28:45, Hírek, Kultúra Bővebben
A műanyag bejárati ajtó beszerelésének költsége valóban felér egy rémálommal?
Mindenkit megnyugtatunk már most az elején: természetesen nem. Ez egy nagyon sok tényezős kérdés, hiszen, ha szétnézünk a környéken, aligha fogunk találni két ugyanolyan ...
2024-04-23 16:26:06, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Hogy ez mit jelent a gyakorlatban? Az kétségtelen, hogy a villanyautókkal kapcsolatban a legtöbb kérdés a tö...
Bővebben >>