. Ma Andrea napja van.
Emlékmúzeum legyen a Radnóti-hagyatékból!
2014-11-21 22:26:26
Emlékmúzeum legyen a Radnóti-hagyatékból!

Emlékmúzeum legyen a Radnóti-hagyatékból!

Sajtóhírek szerint Gyarmati Fanni hiába őrizte 70 éven át Radnóti Miklós személyes tárgyait és könyveit, halála után elárverezik a teljes hagyatékot. Mivel Gyarmati Fanni sosem költözött el Pozsonyi úti közös lakásukból, minden személyes tárgy, emlék és bútor az eredeti állapotában van, ezáltal minden lehetőség adott volna egy Radnóti emlékmúzeum kialakítására.

 

A Demokratikus Koalíció szerint a Fővárosnak nem lenne szabad tétlenül néznie a Radnóti-hagyaték elárverezését, amikor az minden magyar ember kulturális örökségének a része kellene legyen. A DK a november 26-i fővárosi közgyűlésen javaslatot tesz a teljes hagyaték megvásárlására és emlékmúzeum kialakítására – indítványozta Gy. Németh Erzsébet fővárosi képviselő.

 

Érthetetlenek tűnik, hogy a hetven éven keresztül megőrzött tárgyakat és könyveket most elárvereznék - sokan arra számítottak, hogy emlékmúzeum lesz a lakásban.

 

 

A Bors szerint november elején Szegeden, a Dekameron Antikváriumban már volt egy aukció, amelyen Radnóti könyvtárának 26 kötetét árverezték. December 5-én újabb aukció lesz, ezúttal a budapesti Központi Antikváriumban, ahol 28 kötet kerül kalapácsa alá. Sajtóinformációk szerint többségében a költőnek és feleségének dedikált művekről van szó, többek között Zelk Zoltántól és Pilinszkytől, a legmagasabb kikiáltási ár 400 ezer forint. Az antikváriumban azt nyilatkozták, úgy tudják, Gyarmati Fanni – mivel gyereke nem volt – egy gyűjtőre hagyott mindent, és ő adja el a könyveket.

 

Gyarmati Fanni Radnóti kéziratait még régebben a Magyar Tudományos Akadémiának ajándékozta, a lakás bútorait pedig a XIII. kerületi önkormányzatra hagyta. Az önkormányzat úgy nyilatkozott, a bútorokat restaurálják, és kiállítják a művelődési központban, de a lakás sorsáról az örökös dönt.

 

További híreink
A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tűnnek fel. Nem véletlen, ugyanis ezek már bizonyítottak, tart...
2024-04-12 14:15:10, Hírek, Kultúra Bővebben
Romos, penészes cserelakást ajánlott a MÁV a mini-Dubaj helyett
Romos és penészes cserelakás, amelyet felajánlott a MÁV az egyik bérlőnek, akinek a szerződését a mini-Dubaj miatt mondták fel – írja a Hvg. A 27 bérlőből mindössze 4 fog...
2024-04-04 17:38:50, Hírek, Kultúra Bővebben
Karsai Dániel befejezi ügyvédi tevékenységét és kilép a Budapesti Ügyvédi Kamarából
Karsai Dániel akként döntött, hogy 2024. március 31. napjával befejezi az ügyvédi tevékenységét és egyúttal kilép a Budapesti Ügyvédi Kamarából.
2024-04-04 17:38:48, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar P...
Bővebben >>