. Ma Andrea napja van.
Épp időben – posztumusz díszpolgár lett a 35 éve halott művész
2014-06-22 13:43:06
Épp időben – posztumusz díszpolgár lett a 35 éve halott művész

Épp időben – posztumusz díszpolgár lett a 35 éve halott művész

Posztumusz díszpolgári címmel ismerte el Várkonyi Zoltán munkásságát a II. kerületi önkormányzat 2014. június 21-én. A kerület polgárainak javaslata alapján a képviselő-testület döntése értelmében adományozták ezt a címet a Vígszínház egykori igazgatójának, a XX. századi magyar színház- és filmművészet meghatározó alakjának, aki évtizedekig a II. kerületben, Pasaréten élt.

 

"Hálával a korszakos jelentőségű és iskolateremtő színházi szakembernek, rendezőnek és színművésznek, aki Gobbi Hilda szavaival: ’mindent tudott, ami színház.’

Megbecsüléssel a színházigazgatónak és főrendezőnek, aki a Vígszínház élén - többek között Örkény István, Páskándi Géza, Déry Tibor és Szakonyi Károly alkotótársaként - elévülhetetlen érdemeket szerzett a kortárs drámaírás megújításában.

Köszönettel a filmrendezőnek, aki legendás alkotásaival: A kőszívű ember fiaival, a Kárpáti Zoltánnal, az Egy magyar nábobbal, az Egri csillagokkal, a Fekete gyémántokkal nemzeti irodalmunk klasszikusait szeretteti meg nemzedékről nemzedékre.

Elismeréssel a színészgenerációkat oktató-nevelő pedagógusnak, aki vallotta: »a színészi fejlődés egyetlen útja az állandó izzás és edződés, a szerepek, a színházi izgalmak, elkeseredett és boldog pillanatok kohójában.«" - áll a II. kerületi önkormányzat által adományozott díszpolgári oklevélen.

 A kitűntetést Várkonyi Zoltán unokája, Várkonyi Gáspár és családja vette át.

 

(hp)

További híreink
Vettel érzelmes búcsúvideóban búcsúzott a Forma-1-től, szeretné látni felnőni a gyerekeit
Hosszabb és érzelmes beszéddel indokolta Sebastian Vettel a Forma–1-es visszavonulását. Megerősítette, az F1 már nem összeegyeztethető számára sem a családi élettel, sem ...
2022-07-31 16:43:15, Hírek, Múltidéző Bővebben
Milák Kristóf olimpiai bajnok lett 200 pillangón
Milák Kristóf olimpiai bajnok lett 200 méter pillangón. A magyar úszó 1:51,25-ös idővel, olimpiai csúccsal győzött.
2021-07-28 20:26:45, Hírek, Múltidéző Bővebben
Díszpolgári címet kapott aranyérme után a sporttörténelmet írt Szilágyi Áron
Díszpolgári címmel ismeri el a II. kerületi önkormányzat Szilágyi Áron teljesítményét, aki sorozatban a harmadik aranyérmét szerezte meg a tokiói olimpián.
2021-07-25 13:56:56, Hírek, Múltidéző Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egy őrbottyáni földtulajdonos több mint kétmilliárd forintos kártalanítást követel, miután tervei szerint term...
Bővebben >>