. Ma Emma napja van.
Érdemes a KATÁt választani
2013-12-25 07:16:28
Érdemes a KATÁt választani

Érdemes a KATÁt választani

Eddig alig 74 ezer mikro vállalkozó választotta a KATÁ-t. Pedig ez az adózási forma nemcsak adminisztrációs szempontból végtelenül egyszerű és rugalmas, hanem jelentős adómegtakarítást is eredményez a kisvállalkozóknak.

 

Azoknak a vállalkozóknak, akiknek az éves bevétele nem éri el a 6 millió forintot, érdemes megfontolni a belépést. Hiszen nincs még egy olyan adózási mód vagy forma Magyarországon, amely ilyen minimális közteherviselési kötelezettséget jelent. A döntést még az idén célszerű meghozni.

 

Az adminisztrációs terhek csökkenése mellett jelentős adómegtakarítással is járhat, ha - akár az evás, akár az átalányadózó – vállalkozók KATA alannyá válnak. Éves 6 milliós bevétellel számolva például egy evás mérnök majd másfél millió forintot, egy átalányadózó fodrász több mint 720 ezer forintot spórolt volna idén, ha a KATÁ-t választotta volna.

 

A KATÁ-s vállalkozó a könyvelésre kifizetett költséget is megtakaríthatja, mivel adóügyeit, önállóan, saját maga is el tudja intézni. A kisadózóknak évente egyetlenegy – pár soros – bevallást kell beadniuk. Sőt jövőre már nyilvántartást sem kell vezetniük, ha a bevételeikről az összes nyugtát vagy számlát megőrzik, és azokból egyértelműen megállapítható a bevétel megszerzésének időpontja is.

 

A KATÁ-t választóknak érdemes megfontolni az alanyi mentességet az áfában, hiszen így lesz ténylegesen minimális az adminisztráció: mindössze egyetlen bevallás február 25-én. Az a vállalkozó, aki jövőre alanyi mentességet szeretne az áfában, vagyis nem szeretne áfa bevallást készíteni, annak az adóhivatalnál december 31-ig kell ezt jeleznie.

 

A KATA feltételeinek megfelelő vállalkozó bármikor, év közben is dönthet úgy, hogy a KATÁ-t választja. Az sem probléma, ha év közben kiderül, hogy mégsem a kisadózás a legjobb forma. Csak ezt a döntést be kell jelentenie. A bejelentés hónapjának utolsó napjával a vállalkozó kisadózói mivolta már meg is szűnik.

 

Nem gond az sem, ha a kisadózó bevétele végül meghaladja a 6 millió forintot: a 6 millió forint feletti részre 40 százalékos adót kell fizetni. A KATÁ-s vállalkozás a főállású kisadózó után havi 50 ezer forint, a nem főállású után pedig havi 25 ezer forint tételes adót fizet. Mindezzel kiváltja a vállalkozás és a vállalkozó társasági adóját, személyi jövedelemadóját, járulékait és szociális hozzájárulási adóját, sőt a szakképzési hozzájárulást is.

 

 

 

MTI

További híreink
Egy különös munkahelyi ötlet a női nehéz napokra
Gedis Grudzinskas, szülész-nőgyógyász professzor szerint a nőknek minden hónapban, a menstruációjuk idején szabadnapot kellene kapniuk, mert ezzel a hónap többi napján na...
2015-05-21 15:41:27, Hírek, Közérzet Bővebben
Öt tipp, hogy megszabaduljon a hasi zsírtól
A hasra rakódó feleslegtől, úszógumitól nem csak a férfiak, de a nők is sokat szenvednek. Ahhoz, hogy megszabaduljunk tőle, nem elég a tökéletesen összeállított edzésprog...
2015-04-21 18:40:33, Hírek, Közérzet Bővebben
Már a peronon is kérhetik a jegyeket
Fokozott jegyellenőrzést tart a reggeli csúcsidőszakokban a MÁV-Start a budapesti elővárosi vonatokon, a kampányszerű ellenőrzés a Budapest-Vác-Szob vasútvonalon kezdődöt...
2015-04-21 18:35:17, Hírek, Közérzet Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Van, amikor egészen banális dolgok miatt nincs esélyünk a munkavállalásra abban a pozícióban, amire áhítozun...
Bővebben >>