. Ma Konrád, Tivadar napja van.
"Esztergom-típusú" botrány volt a XV. kerület első önkormányzati ülésén
2014-11-02 00:06:42

"Esztergom-típusú" botrány volt a XV. kerület első önkormányzati ülésén

2010-ben nagy meglepetés volt, hogy a korábban Fideszes vezetésű Esztergomban a kormánypárt elvesztette a polgármesteri széket és Tétényi Évát választották meg. Azonban a képviselő-testületben a Fidesz volt többségben. A városházán folyamatos botrányok voltak az első pillanattól kezdve. Nehezen megalakuló önkormányzat, bekiabálások, egymásra mutogatások, polgármesteri hatáskörök csorbítása, minden, ami nem a városról szólt.

 

2014-ben is született ilyen helyzet. Budapest XV. kerületében, ahol Hajdú Lászlót választották meg polgármesternek. Hajdút először 1998-ban választották meg polgármesternek MSZP-s színekben. 2010-ig vezette a kerületet, de akkor a fideszes László Tamás győzött. 2014-ben Hajdú egy szélesebb baloldali összefogás támogatásával újra polgármester lett. Azonban a testületben az őt támogató pártoknak csupán 9 szavazata van, míg a Fidesznek 10. Árnyalja a helyzetet, hogy a Jobbiknak is és az LMP-nek is van egy-egy képviselője. Így ez a két párt akár lehetne is a mérleg nyelve.

 

Meg sem alakult a XV. kerület önkormányzata, már botrányok voltak. A Fidesz megóvta Hajdú választási végeredményét. A bíróság elutasította ezt az óvást. A piroslap.hu kamerával igyekezett rögzíteni a forró hangulatúnak ígérkező első testületi ülést, hogy vajon folytatódik egy esztergomi botrány-politizálás. Nem kellett csalódniuk, Tétényi Éva szerepében ezúttal Hajdú Lászlóval.

 

 

Nagyon hasonlóra sikerül a két önkormányzat alakuló ülése. Először is a Fidesz nem vett részt az alpolgármesterek megválasztásában. A XV. kerületben jelenleg nincsenek alpolgármesterek. Az előzményeket lehetetlen volt kibogozni. Annyi bizonyos, hogy Hajdú tett ajánlatot a Fidesznek.

 

Az önkormányzati szakbizottságok sem tudtak felállni. A baloldal szerint a Fidesz egy olyan javaslatot tett, ami nem a szakpolitikai működés szól, hanem arról, hogy a polgármesternek semmi hatásköre ne legyen. Pintér Gábor, a Fidesz frakcióvezetője is elismeri, hogy az általuk felvázolt struktúra vett volna el hatásköröket a polgármestertől.

 

Az egész ülést a bekiabálások jellemezték. Többször szünetet rendelt el a polgármester. Gyurcsányozás, netadózás, minden volt... Végül is a két oldal nem tudott dűlőre jutni, így a polgármester a körülmények miatt berekesztette az ülést.

 

Érdekes különbség Esztergom és a XV. kerület között, hogy míg Esztergomban a Fidesznek önállóan többsége volt, a XV. kerületben senkinek sincs többsége. A Fidesznek 1 képviselővel van kevesebb, míg a baloldalnak kettővel. Többször elhangzott, hogy létrejött egy Fidesz-Jobbik együttműködés. Erre a felvetésre a Fideszes politikusok ellentmondásosan nyilatkoztak: László Tamás, korábbi polgármester azt mondta, hogy ügyek mentén van a Jobbikkal együttműködés, míg Pintér Gábor ezt cáfolta.

 

A Fidesz szeretné elkerülni azt, hogy a kerületből Esztergom legyen. Hát az első képviselőtestületi ülésen nem sikerült. A kérdés az, hogy hogyan tovább. A frakcióvezető szerint lehet kompromisszumot találni a kialakult helyzetre.

 

 

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Romos és penészes cserelakás, amelyet felajánlott a MÁV az egyik bérlőnek, akinek a szerződését a mini-Dubaj m...
Bővebben >>