. Ma Emma napja van.
Évek óta nincs védekezés a szennyezés ellen
2015-04-16 20:14:38
Évek óta  nincs védekezés a szennyezés ellen

Évek óta nincs védekezés a szennyezés ellen

Kispest, Pesterzsébet és Ferencváros szinte teljes vezetése jelen volt azon a környezetvédelmi bejáráson és tájékoztatón, melyet tegnap tartottak a ferencvárosi Illatos úti egykori gyártelepen. Az üzem ugyan már 2008-ban bezárt, a szennyező anyagok azonban a helyszínen maradtak.

 

Az Uniós pályázaton nyert pénz, amit a terület kármentesítésére kellett fordítani elfogyott, így 2011 óta nincs érdemi védekezés a telepen található közel 2000 tonna veszélyes hulladék káros hatásaival szemben. Kispestet Gajda Péter polgármester, Burány Sándor országgyűlési képviselő, Vinczek György és Kertész Csaba alpolgármesterek, valamint Ferenczi István tanácsnok és Varga Attila bizottsági elnök képviselték a megbeszélésen.

 

Gajda Péter polgármester a sajtó számára nem nyilvános megbeszélés után azt mondta, a több mint 2 órás tájékoztatóból az derült ki, hogy elsősorban a talajba szivárgó veszélyes anyagok okozzák a legfőbb problémát, melyek a talaj és rétegvizeket szennyezik. Az emberre is veszélyes vegyületek az Egykori Vegyiművek területe alatt, illetve kis mértékben a XX. kerületi lakott részen, a Határ út első két házsora környékén okoznak mérhető szennyezést – számolt be a polgármester honlapja.

 

 

Mint kiderült ezek a Vegyiművek egykori ipari tevékenységéből származó anyagok korábban megsemmisítésre kerültek, de a cég felszámolása után az itt maradt veszélyes hulladékkal már nem tudtak mit kezdeni, s a szabadon álló hordókból folyamatosan szivárog a talajba a mérgező anyag. Az is kiderült, hogy légszennyezést nem mértek a területen, informálisan elhangzott, hogy olyan anyagok tárolása nem zajlik a telepen, mely közvetlenül a levegővel érintkezve okozhat környezetkárosítást.

 

A felszámolás során 2007-ben Uniós támogatással elindult a kármentesítés, amely 2011-ben forráshiány miatt leállt. Azóta érdemi védekezés nem történik a területen. A környezetvédelmi hatóság tulajdonképpen csak tudomásul veszi a kialakult helyzetet, de intézkedésre a veszélyes hulladék elszállítására és megsemmisítésére nem került sor. Pedig az elsősorban a pesterzsébetieket veszélyeztető helyzet megszüntetésére ezt kellene tenni. Ehhez első lépésként közel két milliárd forintra lenne szükség.

 

A megbeszélésen résztvevő szakértők és politikusok nyilatkozatban sürgették az illetékes kormányzatot, hogy ez mihamarabb történjék meg. Mint megtudtuk hétfőn Burány Sándor a parlamentben szólal fel a Vegyiművek ügyében, kedden pedig a ferencvárosi polgármesteri hivatalban folytatódik a helyzet megoldását célzó megbeszélés, a három kerület városvezetői között.

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szór...
Bővebben >>