. Ma Csongor napja van.
Fedél helyett kétes ingatlan-panamák Budapesten
2014-09-29 16:38:34
Fedél helyett kétes ingatlan-panamák Budapesten

Fedél helyett kétes ingatlan-panamák Budapesten

Amint arról már beszámoltunk, a Város Mindenkié (AVM) szombaton akciósorozattal hívta fel a figyelmet a több tízezer fővárosban üresen álló ingatanra. Este a csoport tagjai és kb. 100 szimpatizánsuk elfoglaltak egy közel 20 éve üresen álló épületet. A látványos foglalás után kb. 50 ember vonult a Városháza elé, ahol Tarlós Istvánnak és az összes főpolgármester-jelöltnek ezt az üzenetet hagyták egy hatalmas borítékon: „Rossz megoldás eladás, jó megoldás bérlakás”.

 

Nincs sok esély

 

A nagy rendőri készültség mellett megtartott Üres Lakások Menetén négy, üres házhoz kötődő állomáson beszéltek hajléktalan és lakásszegénységben élő emberek nehézségeikről. Fekete-Nagy Miklós a hajléktalanszállón uralkodó viszonyokról és a kitörés lehetetlenségéről beszélt, míg Hajas Gábor, aki hajléktalansága mellett látássérült, a fogyatékos emberek lakhatási lehetőségeinek hiányáról számolt be.

 

 

Erdőhegyi Márta saját történetén keresztül mutatta be a fiatalok lakáshoz jutásának nehézségeit. „Régóta magamat tartom el, de a lakhatásom máig nem biztosított. Jelenleg munka nélkül vagyok, és egyáltalán nem biztos, hogy maradhatok szívességből a jelenlegi szobámban. Nem tudom mi lesz, ha nem tudok beszállni a költségekbe. Be kell látnom: nem sok esélyem van a jelenlegi körülmények között egy saját lakásra.”

 

Offshore cég 20 éve üres tulajdonát foglalták el

 

A csoport és szimpatizánsai által elfoglalt Benczúr utca 4. alatti ingatlan korábban a fővárosi önkormányzat, jelenleg pedig egy offshore cég tulajdonában áll. A házban Lakatosné Jutka, az AVM aktivistája így fogalmazott: „Önkormányzati lakások ezrei állnak üresen, miközben emberek tömegesen veszítik el a lakhatásukat. Erre a kormány és a főváros rendészeti eszközökkel és tömegszállók kialakításával válaszol, és a hajléktalan embereket hibáztatja, ahelyett hogy hosszú távú lakáspolitikai intézkedéseket hoznának. Itt korábban kórház állt, most Virgin-szigeteken bejegyzett offshore cég a tulajdonos, és közel 20 éve üresen áll. Ennyire nincs szükségünk kórházakra, vagy esetleg anyaotthonokra?”

 

 

Az önkormányzati választások közeledtével a csoport különösen fontosnak tartja felhívni a figyelmet erre a kérdésre, hiszen a helyi önkormányzatok érdemi lépéseket tehetnek a területükön élő emberek lakhatási gondjainak enyhítése és az üresen álló épületek hasznosítása érdekében. A szombaton elfoglalt ingatlan jó példája annak, ahogy a magyarországi jóléti intézményrendszer a rendszerváltás óta alakult.

 

Rosszul értelmezett piacgazdaság

 

Az eredetileg magánszanatóriumként működő, majd állami és később fővárosi tulajdonban lévő ingatlan 1931 és 1995 között kórházként szolgált, bezárása óta pedig üresen áll. Az épület 2002-ben került a Finimim Kft. tulajdonába, melynek fő tulajdonosa a Virgin-szigeteken bejegyzett Amos Overseas Ltd. Noha a cég terveiről nincs nyilvánosan elérhető információ, feltételezhető, hogy az épületet spekulációs céllal vásárolták és nem lakhatási céllal tervezik hasznosítani.

 

A VME képviselői egy mai interjúban megvilágították a több évtizedes ingatlan-panamák részleteit. A városban aránytalanul sok üres, rothadó ház vár a ki tudja ilyen sorsára. Ezek jelentős részét – amint a Benczúr utcait és például a közelmúltban hírhedté vált Király utcai kísértetházat – olyan befektetési céllal vásárolhatták egy, ami a befektetés parkoltatását segítené kényelmesen és nem az épület bárminemű hasznosítását. A sorsukra hagyott, üres, kihasználatlan és ráfordítás hiányában szétrohadó épületekre viszont hitelt is felvehetnek a tulajdonosok, amit persze nem az ingatlan felújításába forgatnak vissza. Ezen a felháborító és cinikus hozzáálláson – aminek bizony részesei a mindenkori önkormányzatok is - próbálna változtatni Budapesten a VME, hiszen emberek ezreit, tízezreit fenyegeti a fedél elvesztése, az utca, a lecsúszás.

 

 

Az üresen álló lakások és a lakhatási célra átalakítható ingatlanok hatalmas lehetőséget jelentenek a lakhatási válság megoldásában: ezekben az ingatlanokban működhetnének szociális alapon kiadott lakások, vagy akár speciális élethelyzetekben szükséges intézmények (például anyaotthonok vagy családok átmeneti otthonai). A magántulajdonban álló üres ingatlanok hasznosítására a Városkutatás Kft. és a Habitat for Humanity kidolgozta a szociális lakásügynökségek modelljét, ami százezrek lakásgondjait tudná megoldani úgy, hogy még a lakástulajdonosok is jól járnak.

 

(fotó: Csoszó Gabriella; Vörös Anna)

 

Utoljára frissítve: 2014-09-29 16:43:10

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek,...
Bővebben >>