. Ma Auguszta napja van.
Feljelentette a miniszterelnököt a SZEMA
2013-11-12 05:04:02
Feljelentette a miniszterelnököt a SZEMA

Feljelentette a miniszterelnököt a SZEMA

A SZEMA-Liberális Párt feljelentésében kezdeményezte a legfőbb ügyésznél annak kivizsgálását, hogy a miniszterelnök az október 23-án elmondott beszédével megvalósította-e a Btk. 331. §-ába ütköző háborús uszítás bűncselekmény, illetve a 332. § c) pontjába ütköző közösség elleni uszítás bűncselekmény törvényi tényállását.

 

A miniszterelnök 2013. október 23-án a Hősök terén több tízezer ember előtt a következőket mondta: "szerveződjetek, jelentkezzetek és csatlakozzatok! Nincs okunk aggódni, de lassan és biztosan be kell indítani a gépezetünket, hadrendbe kell állítani a csapatainkat, éppen úgy, hogy 2010-ben tettük. Készülődjetek, hogy most befejezhetjük azt, amit ’56-ban elkezdtünk."

 

A háborús uszítás a köznyugalmat, a társadalmi békét veszélyeztető bűncselekmény. A törvényi tényállás célzatot, tehát egyenes szándékot nem követel meg. A bűncselekmény megvalósulásához elegendő, ha az elkövető tudatában van annak, a sokak előtt tett megnyilvánulása alkalmas arra, hogy szélsőséges aktivitásba csapjon át az őt hallgatók magatartása.

 

Közösség elleni uszítás bűncselekményt valósítja meg az, aki nagy nyilvánosság előtt a lakosság egyes csoportjai ellen gyűlöletre uszít. A miniszterelnök nagy nyilvánosság előtt jelentette ki "újra szervezkednek, fenekednek, hamisítanak, és megint idegenekkel szövetkeznek". Az emberek meghatározott csoportja elleni gyűlöletkeltési szándékot kifejező bármely megnyilvánulás alkalmas a társadalmi feszültség kiélezésére, a társadalmi béke megzavarására.

 

 

Szabad Emberek Magyarországért SZEMA  - MTI

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseke...
Bővebben >>