. Ma Márk napja van.
Gumibottal a bliccelők ellen
2013-01-04 15:37:02
Gumibottal a bliccelők ellen

Gumibottal a bliccelők ellen

A két ünnep között jelentette be a BKK, hogy újabb közterület felügyelők bevonásával segítik a tömegközlekedési eszközökön dolgozó ellenőrök munkáját. A segítők a rend érdekében 2013-tól gumibotot és bilincset is használhatnak a már bevezetett gázspray mellett. Az idei évtől a budapesti közlekedés terén egyéb változások is lesznek.

 

A BKK az újabb közterület felügyelők bevonásától azt reméli, hogy tovább csökken a bliccelők száma és, hogy megőrizzék a menetdíjbevételeket. A közterület-felügyelők hivatalos személynek számítanak, s emiatt hatósági jogosultsággal szólíthatja fel a tömegközlekedő utasokat, hogy igazolják személyazonosságukat, s így hatékonyabban tudják majd büntetni a bliccelőket és tudják beszedni a pótdíjakat is. Az új munkatársak felléphetnek a zsebtolvajokkal, a rongálókkal és a randalírozókkal szemben is.

Ehhez az eddigi gázspray mellett gumibot és bilincs is lesz náluk, a BKK közleménye szerint önvédelmi célra. A kérdés, hogy ki dönti el, hogy hol kezdődik az önvédelem…

 

Változnak a bérletek

A BKK 2013 januártól változtatott a jegy és bérletrendszeren is. Az új évtől kezdve személyi igazolvánnyal és jogosítvánnyal is érvényesek lesznek a megemelt árú, 10.500 forintba kerülő teljes árú béreltek. A kártyaformájú személyik és vagy jogosítványok száma kerül a bérletszelvényre. Amennyiben a szám nincs ráírva, úgy érvénytelennek minősül a szelvény, és a közterület-felügyelővel megerősített ellenőr pótdíjaztathatja az utast.

 

Újabb bérlettípusokkal is bővül a BKK kínálati palettája, lehetőség lesz 2700 forintért kiegészítő heti bérlet megvásárlására, ezzel egy héttel meghosszabbítható a teljes árú havi vagy negyedéves Budapest-bérlet felhasználhatósági ideje.

Januártól más fazonú bérletet vehetnek a közoktatásban és felsőoktatásban tanuló diákok, az áruk azonban egységes marad.  A tanuló és kisgyerekes havi bérletek ára nem változik, azaz 3850 forintba kerül, marad a nyugdíjas havi bérletek ára is, amiket 3700 forintért vehetnek majd meg az utasok. Az elővárosi díjak egyelőre nem változnak. Újdonság az is, hogy az éves bérlet nem naptári évre szól, hanem megváltástól számított egy évig lesz érvényes.  

 

Drágulnak a vonaljegyek, amelyeket januártól 350 Ft-ért lehet majd megvásárolni, a gyűjtőszelvény pedig 3000 Ft-ba kerül 2013-tól.

2013-ban talál elindul a négyes metró is, talán 

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egy őrbottyáni földtulajdonos több mint kétmilliárd forintos kártalanítást követel, miután tervei szerint term...
Bővebben >>