. Ma Béla napja van.
Győzd le a korpát, használj természetes hajápoló készítményeket!
2022-10-21 11:35:18
Győzd le a korpát, használj természetes hajápoló készítményeket!

Győzd le a korpát, használj természetes hajápoló készítményeket!

A fejbőr az egyéb bőrfelszínekhez hasonlóan néhány hetente megújul, az elhalt hámsejtek apró darabokban, szinte észrevétlenül leválnak róla. Természetes jelenség, amely normál esetben láthatatlan, azonban ha a bőr egyensúlya felborul, a folyamat felgyorsul és az elhalt hámsejtek láthatóvá válnak. Mi okozza? Hogyan szabadulhatsz meg tőle? 

 

Mi okozza a korpát?

 

Egészséges körülmények között a fejbőr elhalt hámsejtjeinek leválása észrevétlen marad, azonban az egyensúlyi állapot felbomlása felgyorsítja a ciklust és a hámsejtek gyorsabb ütemben válnak le. Ennek látható következménye a korpa. A #Barba Italiana természetes fejbőrápoló készítményei az olajesszenciák mellett gombaölő és antibakteriális hatással rendelkező összetevőket is tartalmaznak a korpás fejbőr optimális ápolásához.

 

A korpa kis mennyiségben és világos haj esetén nem okoz esztétikai problémát, de nagy mennyiségben, sötétebb hajon szembetűnő, feszélyező lehet.

 

Kialakulását több tényező együttes jelenléte okozza: helytelen táplálkozás, túlzott faggyútermelés, a normál fejbőrön is jelenlévő gombák túlzott elszaporodása, genetikai hajlam, vitaminhiány, vegyi anyagok, stressz és legyengült immunrendszer.

 

A korpásodás típusai, kezelése

 

Száraz korpásodás esetén a korpa nem tapad a hajhoz, a pikkelyszerűen leváló fehér színű hámsejtek könnyen lehullanak a fejbőrről, így a ruházaton is láthatóvá válnak. A haj nagyrészt száraz, fénytelen, töredezésre hajlamos. 

 

Kerülendő a gyakori hajmosás annak szárító hatása miatt. Lehetőleg természetes összetevőket tartalmazó, kímélő hatású, gyengéd sampont válassz. Utána jó hatású lehet vízben oldott savas kémhatású hidratáló folyadék használata.

 

Zsíros korpásodás esetén a fokozott faggyútermelés következtében a levált hámsejtek összetapadnak, és sárga színű, szigetszerű plakkokat alkotnak, ezért eltávolításuk nehéz. A korpásodást az androgén hormonok váltják ki, és a fejbőrön normál állapotban is megtalálható gombák elszaporodását okozzák, amely gyulladásos folyamatot indít el. 

 

A zsíros korpásodásra a férfiak hajlamosabbak, mint a nők. Kezelése szalicilsavat és ként tartalmazó készítményekkel, esetenként lokális szteroidokkal történik.

 

Hajápolás korpás fejbőr esetén

 

A kezelés hatékonysága érdekében szükséges a korpásodás típusának beazonosítása, célzott kezelésre csak ennek ismeretében van mód. Amennyiben száraz korpáról van szó, a környezeti tényezők mérséklése, a hajápolási szokások megváltoztatása szükséges. 

 

Fontos, hogy ne csak a sampon, de az egyéb hajápoló és hajformázó készítmények is természetes összetevőket tartalmazzanak, hogy minél kevésbé irritálják a fejbőrt, zavarják meg annak pH-értékét. Érdemes áttérni a szabad levegős hajszárításra is, valamint odafigyelni a helyes táplálkozásra.

További híreink
Az elektromos autók töltésének folyamata is megállíthatatlanul fejlődik
Hogy ez mit jelent a gyakorlatban? Az kétségtelen, hogy a villanyautókkal kapcsolatban a legtöbb kérdés a töltés kapcsán érkezik. Ez a legfontosabb terület, hisz nagymé...
2024-04-22 15:35:20, Hírek, Könnyű Bővebben
A falpanelek használatának 3 előnye
Az aktuális lakberendezési trendekben előkelő helyet foglalnak el a különféle falpanelek, melyeket egyre többen alkalmaznak a lassan ódivatúvá váló tapéták helyett. Ha pe...
2024-04-11 17:14:57, Hírek, Könnyű Bővebben
Amit 2024-ben az autópálya-használatról tudni kell
Idén sok változással kell számolni, ezért még azoknak is, akik komoly begyakorolt autópálya-matrica vásárlási rutinnal rendelkeznek, érdemes átgondolni, hogy melyik konst...
2024-04-09 17:55:43, Hírek, Könnyű Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az aktuális lakberendezési trendekben előkelő helyet foglalnak el a különféle falpanelek, melyeket egyre többe...
Bővebben >>