. Ma Emma napja van.
Hajléktalanok perlik a zuglói önkormányzatot
2012-05-02 16:29:17
Hajléktalanok perlik a zuglói önkormányzatot

Hajléktalanok perlik a zuglói önkormányzatot

Mint arról a híradásokban már többször is szó esett, Zugló önkormányzata felszámolta a MÁV tulajdonában álló területen évek óta életvitelszerűen tartózkodó emberek kalyibáit, tette ezt számos eljárási szabály figyelembe vétele nélkül. A Város Mindenkié Csoport (AVM) és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) a károsult hajléktalanok mellé állt, és az ügyből kifolyólag hat millió Ft kártérítési igényt jelentettek be a hajléktalan emberek javára.   

 

A polgári peres eljárás a 2011 októberi rendőri segédlettel végrehajtott kilakoltatások következménye, ahol személyesen is megjelent a rendőri szervek kíséretében  Papcsák Ferenc polgármester, aki a Parlament Fogyasztóvédelmi Albizottságának az elnöke illetve  az Alkotmányügyi, Igazságügyi és Ügyrendi Bizottság tagja. Őt elkísérte  Rozgonyi Attila alpolgármester, a kerület jegyzője, valamint az önkormányzat osztályainak több vezetője is. 

Fent említett vezetők  kb. egy órát tartózkodtak a helyszínen, s ez idő alatt  nem mutattak be egyetlen, az eljárásra vonatkozó, felhatalmazó iratot sem. Minősíthetetlen hangon beszéltek nemcsak a kunyhólakókkal, hanem az AVM aktivistáival is, többször elmebetegnek bélyegezve őket. Tették ezt azért, mert az aktivisták felelős lakáspolitikát követeltek, és azt, hogy ne a már most is gyakran 100% felett üzemelő éjjeli menedékhelyeket, hanem emberhez méltó elhelyezést biztosítsanak azoknak, akiktől most elveszik az évek alatt, saját erejükből megteremtett lakhatásukat.

 

Papcsák polgármester egyébként is szorgalmazta, hogy  a hajléktalanságot 150 000 Ft pénzbírsággal, vagy 60 napi elzárással kéne büntetni. 

A kalyibák lakói a telet éjjeli menedékhelyeken vészelték át, de a jó idő beköszöntével ismét utcára kerültek… 

A két szervezet az ügyészségen is bejelentést tett, mivel az önkormányzat és a MÁV között egy nappal a bontások előtt jött létre megállapodás, ami  színlelt szerződésnek tekinthető.

 

A zuglói esetnek várhatóan más kerületekben is lesz folytatása. A szervezetek információi szerint hamarosan várhatók bontások a IX. kerületben, Csepel önkormányzata átmenetileg elállt a kunyhó bontási szándékától, és egyeztetéseket folytat a helyi kunyhólakókkal arról, hogyan lehetne mindenki számára megnyugtatóan rendezni a kialakult helyzetet.( Heves megyei Hírhatár nyomán)

További híreink
Egy különös munkahelyi ötlet a női nehéz napokra
Gedis Grudzinskas, szülész-nőgyógyász professzor szerint a nőknek minden hónapban, a menstruációjuk idején szabadnapot kellene kapniuk, mert ezzel a hónap többi napján na...
2015-05-21 15:41:27, Hírek, Közérzet Bővebben
Öt tipp, hogy megszabaduljon a hasi zsírtól
A hasra rakódó feleslegtől, úszógumitól nem csak a férfiak, de a nők is sokat szenvednek. Ahhoz, hogy megszabaduljunk tőle, nem elég a tökéletesen összeállított edzésprog...
2015-04-21 18:40:33, Hírek, Közérzet Bővebben
Már a peronon is kérhetik a jegyeket
Fokozott jegyellenőrzést tart a reggeli csúcsidőszakokban a MÁV-Start a budapesti elővárosi vonatokon, a kampányszerű ellenőrzés a Budapest-Vác-Szob vasútvonalon kezdődöt...
2015-04-21 18:35:17, Hírek, Közérzet Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
Bővebben >>