. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Hámok sokféle változatban
2024-01-22 11:38:41
Hámok sokféle változatban

Hámok sokféle változatban

Egészséges és hasznos felszerelés

 

Ha te is ki szeretnéd próbálni a hámot, akkor a Falatozoo.hu állateledel webáruház hámjai között igazán sokféle modell közül válogathatsz. Keskenyebb, vékonyabb? Élénk vagy visszafogott színű? Sokféle szempont szerint választhatod ki a szőrös pajtásod számára ideális és kényelmes darabot.

 

No, de honnan is erednek ezek a hasznos felszerelések? A hozzáértők szerint a kezdetekben valószínűleg még a lovas és igavonó állatok viseltek csak hámot, s a kutyák által viselt hasonló szerszámok a kocsihúzó hámok mintájára készülhettek. Sokak szerint tehát innen kerültek át először minden bizonnyal a szánhúzó kutyákra, majd később más munkakutyákra is.

 

Nagyon hosszú története van

 

Mint olyan sok minden más, Kínából eredeztetik a hámokat is. Ott még az időszámítás előtti időkre teszik az első darabok megjelenését.

Az ókori civilizációk már ismerhették a nyakhámot, a lovas hadak mindennapi felszerelésének részei voltak.

 

Létezett az úgynevezett fojtó nyakhám. Ez nem volt különösebben kedvező az igavonó állatok számára, mert csökkentette a teljesítményüket. Éppen emiatt jelentek meg a sokkal hatékonyabb szügyhámok. Sokak szerint a hunok kalandozásaival juthatott ez el a római birodalmi területekre is, így a Kárpát-medencébe is.

 

Az ovális nyakhám egy másik hámtípus, amit szokták kumet néven is említeni. Mindig az adott állatra “szabták”, s ezzel már az igen nehéz terheket is sokkal hatékonyabban tudták az igavonó állatokkal szállíttatni. Sokkal jobban kihasználhatták ezzel ezen állatok hatalmas testi erejét.

 

Melyik hám legyen?

 

A ma használatos kutyahámok mindegyike a kocsik húzására kifejlesztett hámok mintájára készült. Már az ókortól kezdődően alkalmaztak erős testalkatú kutyákat speciális bevetésekre. Ilyen esetekben is remekül lehetett a kutyahámokat használni. De nemcsak a harcokban, hanem őrszolgálati egységekben is, de mentő- és futárszerepekben is szolgáltak bátor ebek. Ők is mind hámot viseltek. De a jeges északi és déli vidékeken a kutyák vontatta szánokba is hámokkal fogták és még ma is fogják be a speciális kutyákat. S minden vakvezető vagy mentőkutyán is ezt láthatjuk.

 

Ma a legelterjedtebb a szügyhám, ami könnyen felrakható, de kedvelt még az y-hám is. Utóbbi a szánhúzásból került át a hétköznapok kutyáira. Teherhúzó sportokhoz vagy keresőkutyáknak ideális viselet. Válaszd bármely típust, a Falatozoo.hu állateledel webáruházban sok modell között válogathatsz.

További híreink
A falpanelek használatának 3 előnye
Az aktuális lakberendezési trendekben előkelő helyet foglalnak el a különféle falpanelek, melyeket egyre többen alkalmaznak a lassan ódivatúvá váló tapéták helyett. Ha pe...
2024-04-11 17:14:57, Hírek, Könnyű Bővebben
Amit 2024-ben az autópálya-használatról tudni kell
Idén sok változással kell számolni, ezért még azoknak is, akik komoly begyakorolt autópálya-matrica vásárlási rutinnal rendelkeznek, érdemes átgondolni, hogy melyik konst...
2024-04-09 17:55:43, Hírek, Könnyű Bővebben
Te is szeretsz garanciát kapni?
Bármilyen termékről vagy szolgáltatásról legyen is szó, egészen biztosan megnő a belé vetett bizalmunk, amikor meghalljuk a garancia, garanciális vagy garantáltan szavaka...
2024-01-24 15:30:42, Hírek, Könnyű Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egy őrbottyáni földtulajdonos több mint kétmilliárd forintos kártalanítást követel, miután tervei szerint term...
Bővebben >>