. Ma Csongor napja van.
Hány fröccs egy színházi előadás..?
2014-08-18 12:33:18
Hány fröccs egy színházi előadás..?

Hány fröccs egy színházi előadás..?

A már-már műemléki szocreál kulturális helyszín financiális kocsma lesz a Feneketlen-tó partján. Évtizedek óta nem foglalkozott a területtel sem a helyi, sem a fővárosi vezetés, most egy állítólag kiváló felsőbb kapcsolatokkal rendelkező cég jut hozzá, hogy „Fröccs-teraszt” telepítsen a kocsmának grandiózus helyszínre.

 

A befektető Zsigmondkert Kft. tulajdonosa nem ismeretlen a hazai közéletben. A Medúza Event Kft. üzemelteti a MüPa, az Operaház és az Erkel Színház büféjét, és a jól informáltak szerint meglehetősen jó politikai kapcsolataik is vannak.

 

Bár 15 (!!!) évre már az év elején megnyerték a bérleti jogot, a munkálatokat nagyjából csak augusztus elején kezdték meg, de a tervek szerint már októberben fröccsözhetnek a …., nos, itt elbizonytalanodik kissé a szemlélődő, hiszen egy ilyen hatalmas helyszín pusztán sznobbfröccsökkel nem telik meg. Ami kiválóan működhet egy Erzsébet téri pavilonnál – ott is spriccelget a vállalkozás – az erős kihívás egy hatalmas szabadtéri parkban, ami ráadásul teljes átépítést igényel a közművek kialakításától a vízhálózat megteremtésén át a mélysüppedésű fotelekig és az időjárástól függetlenített helyiségekig. Többek között. Ráadásul mindezt szezonálisan.

 

Ondrusek Péter, a vállalkozás ügyvezetője úgy nyilatkozott, hogy a helyszínen egy kulturális, multifunkcionális közösségi teret akarnak létrehozni, ahol a jógatábortól a gyerektáboron keresztül a termékbemutatókig mindenféle rendezvény helyet találhat, de akkor mire a Fröccsterasz elnevezés, ez kissé nehezen érthető.  Amint nem túl egyszerű magyarázatot találni arra sem, hogy mindebbe miként vághattak bele 50 millió forintra becsült felújítási költséggel, amikor egyértelmű az avatatlan szem számára is, hogy a végső számla ennek minimum a négyszerese lesz. Viszont az ilyenkor szokásosnál jóval alacsonyabb a bérleti díj a maga bő négymilliójával, bár tény: akinek jó kapcsolatai vannak a kormánykörökkel, azok ritkán mennek csődbe önhibájukból.

 

 

A beruházás váratlan sikere többek között azért is meglepő, mert a kerületi polgármester Hoffmann Tamás, aki ugye szintén jó politikai kapcsolatokkal rendelkezik, erősen támogatja a tervet a városrész sűrűn lakott központjában annak ellenére, hogy a Petőfi híd tövében működött Zöld Pardon felszámolását állítólagos lakossági bejelentésekre hivatkozva rendeltette el.

 

Az 1958-ban épült Budai Parkszínpad eredetileg nem volt csöndes hely, 1966-ig főként operetteket és esztrádműsorokat adtak itt elő. Történetének egyik leglátványosabb fénypontja a Medveczky Ilonával fémjelzett revü.

 

A szentimrevaros.blog szerzője szerint tavaly a főváros vezetése gyors és azonnali lépésekre szánta el magát. Szó sem esett már ötletpályázatról, koncepciókról, csak szikár és gyanúsan gyors bérbeadásról. A nyár beálltával, a szabadságolások megkezdésével egyidőben, június 20.-án értékbecslést végeztettek, majd másnap (!) kiírtak egy „pályázatot” a Parkszínpad üzemeltetésére, amelyet a „népszerű és milliók által olvasott” Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ honlapján olvashattak az érdeklődök, máshol valamiért nem. Ha pedig véletlenül mégiscsak meglátta volna valaki a pályázati kiírást, gondoskodtak róla, hogy sok ideje ne legyen: július 3.-án már be is kellett adni a pályázatokat. Így mindösszesen 7-8 munkanap állt rendelkezésére annak, aki semmilyen információval nem rendelkezett a kiírásról és esetleg lett volna olyan bátor, hogy szembeszáll a városvezetés elképzeléseivel és támogatottjával. Merthogy nehéz másként értelmezni ezt a csöndben lebonyolított pályázatot, amit –váratlan fordulattal- egy, az újbudai városvezetéshez, a kormánypártokhoz, sőt egyenesen a kormányhoz is több szálon kötődő vállalkozás nyert meg.

 

A nyertes cég fő tulajdonosa annak a biztonsági cégnek a tulajdonosa is egyben, amelyik a FIDESZ rendezvényeit, székházát és a Békemenetet is biztosítja. De a cég a vendéglátásban és rendezvényszervezésben is élen jár: számos állami intézmény mellett a Parlamenti éttermet is ők üzemeltetik, valamint a kormányülések „bekészítéséért”, magyarán a harapnivalóért is ők a felelősek, ami bizonyára fontos és megtisztelő megbízatás. A blog szerint a Parkszínpados tranzakció legvitathatóbb része, hogy finoman fogalmazzunk: a 2750 négyzetméteres telken álló, 870 négyzetméteres épületet havi 350.000 forintért adják bérbe, ami Újbuda szívében még akkor is gátlástalanul alacsony összeg, ha az épület jelenlegi állapotát ismerjük. Ezért az árért a környéken egy 80-100 négyzetméteres üzletet lehet kibérelni.

 

A környéken lakók nyugalmát mindennél fontosabbnak tartó politikusok harciassága helyett, ugyanezen politikusok támogatásával megnyílik Budapest legnagyobb szabadtéri kocsmája. Az erkélyek alatt, nevetséges bérleti díjért, kamupályázaton, haveroknak lejátszva. A "környék életlehetőségei" már nem számítanak, most valami egészen más a fontos.

Változnak az idők, miközben a színpad mögött egy egészen más jellegű élet folyik: téglákra állított tűzhelyen csonkolt hajléktalanok főzik a csirkeszárny-levest.

 

 

 

 

 

 

Utoljára frissítve: 2014-08-18 12:34:05

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren n...
Bővebben >>