. Ma Mihály napja van.
Hogyan őrizzük meg a nyirokrendszer egészségét?
2023-04-11 17:14:23
Hogyan őrizzük meg a nyirokrendszer egészségét?

Hogyan őrizzük meg a nyirokrendszer egészségét?

Ebben kulcsfontosságú szerepet játszik a nyirokrendszer is, ám ha nem működik megfelelően, az komoly problémákhoz vezethet. A prevenció szerencsére természetes módszerekkel, például a Myrobalan vér- és nyiroktisztító termékeivel is lehetséges.

 

Mi az a nyirokrendszer?

 

Habár sokan az érrendszerhez hasonlítják, ez az állítás nem teljesen állja meg a helyét. Hiszen míg az érrendszer zárt, a keringető szerve pedig a szív, addig a nyirokrendszernek nincs ilyen “pumpája”. 

 

Az erek hálózata a kötőszövetekben kezdődik, a bennük lévő folyadék pedig a nyirokcsomókon át jut el a szív előtti vénába, azaz a nyirokgyűjtőérbe. 

 

Mi a nyirokrendszer dolga?

 

Az nyiroknedv sejttörmelékekből, salakanyagokból, baktériumokból és fehérjékből áll, ezt pedig a nyirokcsomók megszűrik, majd visszajuttatják a véráramba. A folyadék áramlása az izmok, illetve a bőr mozgása következtében jön létre. 

 

Ez voltaképpen logikus is, hiszen minden egyes mozdulat hatására megfeszül vagy ellazul a bőr, az izmok pedig összehúzódnak vagy elernyednek. A nyirokrendszerre tekinthetünk úgy is, mint a testünk “szemétszállítójára”, így belátható, hogy nagyon fontos szerepe van a méregtelenítésben.

 

Mint ahogy az is lényeges dolog, hogy a nyirokfolyadék zavartalan áramlásának biztosítása érdekében elengedhetetlen a fizikai aktivitás. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az egészséghez elengedhetetlen a rendszeres testmozgás, ez most pedig még egy indok arra, hogy miért kezdjünk el sportolni!

 

Ám előfordulhat, hogy ez önmagában nem elég, hiszen a szervezetünk számtalan méreganyaggal találkozik napi szinten. Gondoljunk csak a feldolgozott élelmiszerekre, a kemikáliákkal teli kozmetikumokra, vagy akár a nagyvárosok szennyezett levegőjére! Nem csoda, ha ennyi toxinnal a nyirokrendszerünk már nem tud hatékonyan megküzdeni – szerencsére van mód arra, hogy természetes úton támogassuk a működését.

 

Hogyan támogassuk a nyirokrendszert?

 

Először is fordítsunk nagyobb figyelmet az egészséges életmódra; a mozgás fontosságát feljebb már részleteztük, de mellette érdemes a táplálkozásra is fokozottan ügyelni. 

 

Kerüljük a tartósítószerekkel teli, feldolgozott élelmiszereket, fogyasszunk friss, szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! Vásároljunk biogazdálkodással foglalkozó helyi termelőktől a külföldről importált élelmiszerek helyett!

 

Hagyjunk fel az olyan káros szenvedélyekkel, mint a dohányzás vagy a rendszeres alkoholfogyasztás, túlsúly esetén diétával és sporttal normalizáljuk a testsúlyunkat! Mindezek mellett fogyasszunk a nyirokrendszer működését támogató természetes étrend-kiegészítőket, amik gyógynövényekkel javítják a nyirokkeringést!
További híreink
Kertészkedés kezdőknek: szerszámok, gépek, és egyéb tudnivalók
Egy szép kertben mindenki szívesen tölti el a szabadidejét. A jó levegőn a saját kertjében az embernek nem csak kikapcsolódásra van lehetősége, de bármilyen szabadidős te...
2023-08-30 12:42:59, Hírek, Könnyű Bővebben
Szállás Budapesten: olcsón is meg lehet úszni?
Magyarország fővárosa, Budapest, nemcsak a történelem és kultúra gazdag örökségéért vonzó, hanem azért is, mert központi elhelyezkedése és változatos kínálata révén ideál...
2023-08-27 11:12:07, Hírek, Könnyű Bővebben
Kinek lehet előnyös az online jogi ügyintézés?
Egyre ritkábban lepődünk meg azon, hogy mennyi mindent tudunk elintézni anélkül, hogy kitennénk a lábunkat otthonról vagy az irodából. Annak ellenére, hogy a Covid szőrén...
2023-07-30 11:17:37, Hírek, Könnyű Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 559 100 forint volt júliusban, ami 15,2 százalék...
Bővebben >>