. Ma György napja van.
Hogyan őrizzük meg a nyirokrendszer egészségét?
2023-04-11 17:14:23
Hogyan őrizzük meg a nyirokrendszer egészségét?

Hogyan őrizzük meg a nyirokrendszer egészségét?

Ebben kulcsfontosságú szerepet játszik a nyirokrendszer is, ám ha nem működik megfelelően, az komoly problémákhoz vezethet. A prevenció szerencsére természetes módszerekkel, például a Myrobalan vér- és nyiroktisztító termékeivel is lehetséges.

 

Mi az a nyirokrendszer?

 

Habár sokan az érrendszerhez hasonlítják, ez az állítás nem teljesen állja meg a helyét. Hiszen míg az érrendszer zárt, a keringető szerve pedig a szív, addig a nyirokrendszernek nincs ilyen “pumpája”. 

 

Az erek hálózata a kötőszövetekben kezdődik, a bennük lévő folyadék pedig a nyirokcsomókon át jut el a szív előtti vénába, azaz a nyirokgyűjtőérbe. 

 

Mi a nyirokrendszer dolga?

 

Az nyiroknedv sejttörmelékekből, salakanyagokból, baktériumokból és fehérjékből áll, ezt pedig a nyirokcsomók megszűrik, majd visszajuttatják a véráramba. A folyadék áramlása az izmok, illetve a bőr mozgása következtében jön létre. 

 

Ez voltaképpen logikus is, hiszen minden egyes mozdulat hatására megfeszül vagy ellazul a bőr, az izmok pedig összehúzódnak vagy elernyednek. A nyirokrendszerre tekinthetünk úgy is, mint a testünk “szemétszállítójára”, így belátható, hogy nagyon fontos szerepe van a méregtelenítésben.

 

Mint ahogy az is lényeges dolog, hogy a nyirokfolyadék zavartalan áramlásának biztosítása érdekében elengedhetetlen a fizikai aktivitás. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az egészséghez elengedhetetlen a rendszeres testmozgás, ez most pedig még egy indok arra, hogy miért kezdjünk el sportolni!

 

Ám előfordulhat, hogy ez önmagában nem elég, hiszen a szervezetünk számtalan méreganyaggal találkozik napi szinten. Gondoljunk csak a feldolgozott élelmiszerekre, a kemikáliákkal teli kozmetikumokra, vagy akár a nagyvárosok szennyezett levegőjére! Nem csoda, ha ennyi toxinnal a nyirokrendszerünk már nem tud hatékonyan megküzdeni – szerencsére van mód arra, hogy természetes úton támogassuk a működését.

 

Hogyan támogassuk a nyirokrendszert?

 

Először is fordítsunk nagyobb figyelmet az egészséges életmódra; a mozgás fontosságát feljebb már részleteztük, de mellette érdemes a táplálkozásra is fokozottan ügyelni. 

 

Kerüljük a tartósítószerekkel teli, feldolgozott élelmiszereket, fogyasszunk friss, szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! Vásároljunk biogazdálkodással foglalkozó helyi termelőktől a külföldről importált élelmiszerek helyett!

 

Hagyjunk fel az olyan káros szenvedélyekkel, mint a dohányzás vagy a rendszeres alkoholfogyasztás, túlsúly esetén diétával és sporttal normalizáljuk a testsúlyunkat! Mindezek mellett fogyasszunk a nyirokrendszer működését támogató természetes étrend-kiegészítőket, amik gyógynövényekkel javítják a nyirokkeringést!








További híreink
Az elektromos autók töltésének folyamata is megállíthatatlanul fejlődik
Hogy ez mit jelent a gyakorlatban? Az kétségtelen, hogy a villanyautókkal kapcsolatban a legtöbb kérdés a töltés kapcsán érkezik. Ez a legfontosabb terület, hisz nagymé...
2024-04-22 15:35:20, Hírek, Könnyű Bővebben
A falpanelek használatának 3 előnye
Az aktuális lakberendezési trendekben előkelő helyet foglalnak el a különféle falpanelek, melyeket egyre többen alkalmaznak a lassan ódivatúvá váló tapéták helyett. Ha pe...
2024-04-11 17:14:57, Hírek, Könnyű Bővebben
Amit 2024-ben az autópálya-használatról tudni kell
Idén sok változással kell számolni, ezért még azoknak is, akik komoly begyakorolt autópálya-matrica vásárlási rutinnal rendelkeznek, érdemes átgondolni, hogy melyik konst...
2024-04-09 17:55:43, Hírek, Könnyű Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Karsai Dániel akként döntött, hogy 2024. március 31. napjával befejezi az ügyvédi tevékenységét és egyúttal ki...
Bővebben >>