. Ma Emma napja van.
Holnap kezdődnek az idei érettségi vizsgák
2015-05-03 22:37:20
Holnap kezdődnek az idei érettségi vizsgák

Holnap kezdődnek az idei érettségi vizsgák

A mostani a 22. vizsgaidőszak a 2005-ben bevezetett új rendszerben, az érettségizők közül több mint 79 ezer végzős középiskolás szerezhet érettségi bizonyítványt. Rajtuk kívül még - a vizsgarendszer által nyújtott lehetőségekkel élve - mintegy 36 300 diák tesz legalább egy vizsgatárgyból valamilyen fajta érettségit.

 

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint a matúra 3327 érettségi vizsgabizottság közreműködésével zajlik majd.

A vizsgaidőszak kezdete május 4-e, a vége pedig június 26-a, amely a középszintű szóbelik utolsó vizsganapja.

Az írásbelik május 4-étől május 26-áig tartanak. Az emelt szintű szóbelik kezdete június 4., a vége június 11., a középszintű szóbeli vizsgák időszaka június 15-26.

A diákok együttesen mintegy 425 700 vizsgát tesznek le. Érettségi bizonyítványukba és tanúsítványukba további 44 130 érettségi vizsgaeredmény kerül a már előzőleg megszerzett vizsgaeredményeik alapján - jelezték.

A mintegy 425 700 vizsgából 42 400 vizsga emelt szintű, 383 300 pedig középszintű vizsga.

Az emelt szintű vizsgák száma a tavalyihoz képest több mint 1200-zal, 3 százalékkal nőtt. A hivatal szerint ez a növekedés is - az előző években tapasztalható folyamatos emelkedés után - tükrözi a felsőoktatási felvételi feltételeinek változásait, az ott elvárt magasabb követelményeket.

A diákok választásai alapján ebben a vizsgaidőszakban - az idegen nyelven letett vizsgatárgyakat külön számolva - 157 tárgyból lesz középszintű és 77 tárgyból emelt szintű érettségi vizsga.

 

 

Emlékeztettek: immár ötödik éve emelt szintű vizsgát csak azokból a vizsgatárgyakból lehet tenni, amelyek a felsőoktatási felvételi eljárás során érettségi pontot adó tárgyként figyelembe vehetők. Ebben a vizsgaidőszakban is élhetnek a jelentkezők a 7 vizsgafajta mindegyikével, a megfelelő feltételek megléte esetén a rendes, az előre hozott, a szintemelő, a kiegészítő, az ismétlő, a pótló és a javító érettségi letételével.

 

 A vizsgafajták közül természetesen a legtöbb a "rendes" érettségi, ezek száma mintegy 377 300, az összes vizsga 89 százaléka. A középiskolák alacsonyabb évfolyamaira járó diákok 21 900 előre hozott vizsgát tesznek le az idén tavasszal (ez a vizsgák 5 százaléka). A már érettségi bizonyítvánnyal rendelkezők a tavalyinál 2400-zal több, csaknem 13 700 ismétlő vagy kiegészítő érettségit tesznek le (ez a vizsgák több mint 3 százaléka). Az emelt szintű vizsgák számának jelentős növekedéséhez hozzájárult a több mint 8500 szintemelő vizsga is, amelyek esetében az adott vizsgatárgyból az érettségizők már rendelkeznek középszintű vizsgaeredménnyel, és most, felsőoktatási felvételijük érdekében a magasabb szinten is megmérettetik magukat.

 

Az érettségi vizsga szabályai, követelményei nem változtak az előző, 2014 őszi érettségi időszakhoz képest. Módosult azonban az érettségi vizsgán választható vizsgatárgyak köre: akkreditált érettségi tárgyakból a 2014/2015-ös tanév október-novemberi vizsgaidőszakban lehetett utoljára érettségi vizsgát tenni. Központilag kiadott követelmények alapján szerveződnek május-júniusban a pszichológia vizsgatárgy vizsgái, amelyből a mostani vizsgaidőszakában lehet először választható közismereti vizsgatárgyként érettségi vizsgát tenni.

 

Az érettségi vizsgák jogszabályban rögzített időpontjai megtalálhatók az Oktatási Hivatal honlapján, a www.oktatas.hu oldalon a köznevelés/érettségi vizsgák/aktuális vizsgaidőszak: 2015. május-június menüpontban.

 

(MTI)

 

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek,...
Bővebben >>