. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Holt utcai piac
2014-07-11 15:14:39
Holt utcai piac

Holt utcai piac

A város központi helyszínén, a Hold utcában működött egy piac. Olajos, döngölt földpadló, lángosillat, friss háztáji készítmények, lepattant standok, sehol egy bejáratnál elhelyezett Braille írással készült térkép és információs táblák, ragyogó padlólap – de volt benne élet.

 Egy év alatt megújult a Hold utcai Vásárcsarnok s amint megszokhattuk az elmúl négy év alatt, nevet is változtatott: Belvárosi Piac néven működik tovább, a Hold valószínűleg valami kommunista ügynök volt csak nem tudtuk.


A propagandaszöveg szerint a korszerűsítés célja, hogy elősegítsék a vidéki és tanyasi termelők termékeinek piacra jutását, valamint hogy a kerületi lakosok friss, garantáltan jó minőségű, magyar termékekhez juthassanak Belváros szívében.

 

Egy éve még pörgő és életszerű reklámbeszámolók özönlötték el a sajtót, elképesztő frissességgel és modernitással korszerű és igényes helyszínként bemutatva a piacot, ahol gasztroshow, és utcazenész ugyanúgy helyet kaphat, mint a Dining Guide Street Food Show, bár ez utóbbit nem tudom, hogy miként mesélik el otthon az unokáknak mondjuk a biatorbágyi kistermelők dugványozás közben.

 

A tulajdonosi marketing mézes szája szerint a korszerűsítéssel nemcsak a csarnok újult meg, hanem egy új turisztikai látványossággal is gazdagodott Belváros. Felújították a piac árusító helyeit, az alsó szinten teljesen kicserélték a padlózatot, valamint vakvezető sávok is helyet kaptak, a Vadász utca felőli részén egy új akadálymentes mosdó és babapelenkázó is épült, amely a mozgássérültek és a kisgyermekes anyukák számára biztosít komfortosabb környezetet.

Megteremtették a lehetőségét annak, hogy a földszintről minden étterem és kiszolgáló egység a galériára költözhessen, a felső szinten pedig számos új üzletet alakítottak ki, amelyek elsősorban étterem céljára készültek. Így a földszint megőrizheti klasszikus piaci funkcióját, hangulatát, és mint ahogy az számos európai városban szokás, a Belvárosi Piacon is a felső szinten kapnak helyet a melegkonyhás szolgáltatók.

 

Nos, mindez lehet, hogy elképzelésnek derék, de a tények ma már finoman szólva nem igazolják a kínosan erőltetett propagandaszöveget. Vagy három hete s nem egy lassú folyású hétfői napon látogattuk meg a piacot, hanem kedden, délután két óra környékén.

 

A „modernebb, tágasabb és európai fővároshoz méltó csarnok közepén” tátongó üresség, ásítozó árusok, szomorkodó péksütemények tükrözik tompán a kornak megfelelő felújítást. Érthetetlen, hogy az egy éve zsúfolásig fotózott felső szinti helyiségek ma, mindkét oldalon akár a karácsony utáni akváriumok: kongó ürességgel sorakoznak, szinte mindkét oldal gazdátlan.

A Belvárosi Piac állítólag egy új, közvetlen találkozóhely vidék és város között, ami nem utolsó sorban a turisták számára is üde színfolt lehet – lehet, de nem lett. Olyan lett, mint a közeli Kossuth tér: visszaállították a ’44 előtti állapotokat, se hús, se hal.

 

 

 

 

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Bal...
Bővebben >>