. Ma Auguszta napja van.
Hova tűnt a férfiak szeretete?
2014-08-29 11:59:27
Hova tűnt a férfiak szeretete?

Hova tűnt a férfiak szeretete?

Nem a rajongás, a babérokon önelégülten terpeszkedő, a másikat megfojtó és kizáró, a tárgyakat, pozíciókat hajszoló szenvedély. Hanem az, amely kapcsolatokat működtet, biztonságot ad, szelíden nevel, puhán körbeölel és jelen van a jövőben is. hagyjuk a politikát. elő a jó öreg szerelemmel.

 

Aminek múltja öröktől való, letérdel és felemel, ösztönöz és megvéd, elront és helyrehoz, eltéved és megbocsájt, sohasem kényszerű és mindig egyértelmű. Szándéka tiszta, szabad akarattal választja az összetartozást a habzsoló szabadosság helyett. Bölcs és kitartó, nagyvonalú és bátor, mint a mesék hercegeinek és szegénylegényeinek acélosan emberi szíve, mely csak egy nőért dobog akkor is, ha az szeszélyes, nehezebb néhány kilóval, mint a korszak ideálja, nem tud tükörből tolatni, tökéletesen parkolni, és néha kifejezetten idegesítő.

 

A hatvan fölötti férfiak többségénél még látom ezt az értéket teremtő és tisztelő erőt. Ők a feleségeikkel jelennek meg a társasági élet különböző platformjain. Szeretik egymást, akkor is, ha morcosak. Szépen berendezett életükben megvan a helye mindennek, még a konfrontációnak is, nincsenek már pozícióharcok, és inkább alkalmazkodnak a másik megváltoztathatatlannak tűnő rigolyáihoz, elfogadják, hogy neki az fontos. Nem tekintenek válóokként a szétdobált zoknira, a mosatlan edényre, az elszúrt ételre, a nem kedvelt hobbira, a horkolásra, a háziállat elhullott szőrére, a premenstruális szindrómára, mert sokkal nagyobb az összetartó erő, ami maga a szeretet.

 

 

Irigylem ezeket a párokat, miközben talán néhány pillanatra irigylik az én szabadságom, amit én a szabad választás lehetőségével szeretnék egy ideje félretenni. Szeretnék végre társ lenni, reggelit készíteni, zoknit mosni, hazavárni, büszke lenni, vigasztalni, felvállalva lenni és felvállalni. Csakhogy 40 és 60 között ez egyáltalán nem igénye a viszonyt preferáló, egyedülálló férfiaknak. Mintha kihalt volna belőlük a teljes definíció szerinti szeretet. Csak akkor optimális nőként a jelenléted, ha problémamentes, jól karbantartott, szexi és vidám vagy, és az is csak akkor, ha épp alkalmas. Ha nem, akkor mindegy, mit beszéltél meg vele, úgysem valósul meg, ha szóvá teszed, kellemetlenné válsz és dobnak, ha tudni szeretnéd, mikor érnek haza, akkor elszámoltató vagy tele elvárásokkal (pedig csak nem akarod órákig melegen tartani az ételt, mert tönkremegy). Nem akarják tudni, mi bánt, ne terrorizáld őket és ne tegyél rájuk súlyokat, légy önálló, oldd meg a problémáidat, ne tervezz, mert attól stresszesek lesznek, jobb ha nem csinálsz semmit, de miért nem csinálsz valamit, az a bajod, hogy túl sok időd van, vagy nincs elég időd rá, amikor éppen olyanja van. Ez biztosan nem szeretet. Én mégis mindig nekiugrom és megpróbálom.

 

Már ismerem az összes érvet, defektust, elfojtást, tagadást, a “mit tesz, mit mond, mit gondol” örök paradoxonját, és keresem/várom azt a kicsit sem átlagos társat, akinek még rémlik az ősférfiak tudása és szeretete. Már én is visszataláltam az ősasszonyok tudásához, tudom, hogyan kell társnak lenni, és semmire sem vágyom az egészségen túl csak arra, hogy megélhessem végre annyi tévúton megtett kilométer és zsákutca után. Mert igen, én voltam az, aki soha nem kérdezett, nem tett szemrehányást, órákat várt, megoldott önerőből mindent, nem nyávogott, nem hisztizett, nem követelt, akinek nem voltak elvárásai. Én voltam a “mintanő” a férfiak elbeszélése alapján, a csodálatos, már annyira tökéletes, hogy szinte férfi, így nem is kellettem  a kutyának se (na jó, néhány derék hajléktalan, aszfaltozó munkás, és vállalhatatlan hóhányó jelezte azért, hogy egy életen át tudna szeretni, de legalábbis magáévá tenne a kukás konténerek tövében). Meghallgattam, hogy én milyen fantasztikus vagyok, és valaki milyen jól fog velem járni, persze nem ők, az álmodók, mert valami miatt aztán mégsem engem választottak a nagy lehetőségek pillanatában. Élvezhettem a kívülállók figyelmét, az elismerő tekinteteket – amikre fiatal hercegnőkorában minden lány vágyik – de szánalmasan kevesen léptek oda hozzám egy kapcsolat megvalósításának vágyával. Hangsúlyozom: kapcsolat és nem viszony. Viszonyokkal tele van a padlásom (a virtuális tökömről nem is beszélve), és nincs kedvem leporolni egyiket sem, nem gyűjtenék melléjük újabb kacatot, leginkább betenném mindet egy konténerbe, hogy a hulladéktelepen végezzék. Az emlékük kiszínezve  úgyis ott van a nem fizikai testem valamelyik zugában. Tehát az összes elismerést becserélném arra az egyre, aki jól jár velem és akivel végre én is jól járok.

 

 

Visszatérve az eltűnt szeretetre: boldogtalan, lefelé görbülő szájú, antidepresszánsokon élő, nagyszerű negyvenes nők hevernek parlagon, szeretetlenül, elhagyva, megcsalva, nem választva. Mert a 40 és 60 közötti férfiak zöme nem akar megjavítani, működtetni, csak lecserélni, impulzust és élményt gyűjteni. Zéró tolerancia, zéró felelősség, zéró szeretet. Helyette hedonizmus, nekik ez jár az élettől, be kell pótolni minden elszalasztott lehetőséget, eltitkolt vágyat: “csináljuk hármasban a barátnőddel” vagy úgy, mint a pornófilmeken, “szopjál kicsit bébi, ugye neked is milyen jó ez” “csinálj a popsidról képet és küldd el mms-ben”. Ha nem teszed? Hát nem vagy bevállalós, és van épp elég, aki megteszi, mert azt hiszi, talán ez az út elvezet egy kapcsolathoz. A legrosszabb, ha már azt is elhisszük, hogy ez így normális, és mi magunk sem vágyunk többre. Ez a hazugság vezet a végén ahhoz a boldogtalansághoz, mely kiül a vonásokra, mely gyógyszerrel, itallal, tudatmódosítókkal elnyomható, és a vége túl gyakran lesz mell - vagy méhnyakrák.

 

Félreértés ne essék, nem vagyok prűd, nem vagyok bölcs, nem vagyok bíró. Csak számos tapasztalaton és megismert élettörténeteken túl visszajutottam oda, ahonnan kislánynak születve minden nő indul: tiszta szívvel, őszintén, játszmáktól mentesen szeretni szeretném a kissrácot, a fiút, a férfit, az öregembert, azt, akivel összetartozom, akkor is, ha épp nem lógunk egymás nyakán. Mert az egymás nyakán lógás élménye annyira jó, hogy elkíséri az embert az élet többi területén is, mely egy darabig tágul, de szükségszerűen szűkül is az idő előrehaladtával. Lassan már csak az idősek és nagyon fiatalok járnak kézenfogva, és vállalják büszkén az egész világ előtt (vagy egyáltalán nem foglalkozva a világgal) hogy szeretik egymást, egységben vannak, semmi kétség. Jó volna, ha a kifogások völgyéből egyre többen térnének vissza, és a fájdalomtól vagy veszteségtől való félelem helyett mernének kezet nyújtani a szeretetnek, kölcsönösen vállalva egymás csomagjának súlyát, tartalmát, közösen haladva előre térben és időben, a hangulatváltások hullámvasútja helyett.

 

Széki Gabriella

 

 

 

További híreink
Egy különös munkahelyi ötlet a női nehéz napokra
Gedis Grudzinskas, szülész-nőgyógyász professzor szerint a nőknek minden hónapban, a menstruációjuk idején szabadnapot kellene kapniuk, mert ezzel a hónap többi napján na...
2015-05-21 15:41:27, Hírek, Közérzet Bővebben
Öt tipp, hogy megszabaduljon a hasi zsírtól
A hasra rakódó feleslegtől, úszógumitól nem csak a férfiak, de a nők is sokat szenvednek. Ahhoz, hogy megszabaduljunk tőle, nem elég a tökéletesen összeállított edzésprog...
2015-04-21 18:40:33, Hírek, Közérzet Bővebben
Már a peronon is kérhetik a jegyeket
Fokozott jegyellenőrzést tart a reggeli csúcsidőszakokban a MÁV-Start a budapesti elővárosi vonatokon, a kampányszerű ellenőrzés a Budapest-Vác-Szob vasútvonalon kezdődöt...
2015-04-21 18:35:17, Hírek, Közérzet Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Megoldás Mozgalom (MEMO) “Mintatelepülés” címmel indított pályázatot azoknak a leendő polgármestereknek, aki...
Bővebben >>