. Ma Auguszta napja van.
Ifjúkeresztények harcban: a Szentföld helyett Marx
2014-08-04 13:51:20
Ifjúkeresztények harcban: a Szentföld helyett Marx

Ifjúkeresztények harcban: a Szentföld helyett Marx

Megvalósulni látszik, amit minden bizonnyal önnön elhatározásból böffentett bele a sajtó képébe a minden bizonnyal a keresztényi elvek mentén –nagyon a szőrmentén – élő Rétvári Bence áprilisi hagymáza, amikor is nyílt levélben SZÓLÍTOTTA FEL  a Corvinus – volt Marx Károly – Egyetem vezetését, hogy távolítsák el az intézmény aulájából a névadó szobrát. Mert csak.

 

Az egyetemtörténeti kiállításon helyezik el a Budapesti Corvinus Egyetem Fővám téri épületében lévő Marx-szobrot – értesült az Eduline. A rektor azzal indokolta a döntést, hogy a szobor a múlt része.

Hozzátette: a Szent István Egyetem épületében Szent István mellszobra fogadja a belépőket, a Corvinuson viszont nincs semmi, ami a névadóra utalna, pedig 10 éve vették fel ezt a nevet, miután a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemhez csatlakozott a korábbi Kertészeti és Élelmiszeripar Egyetem. Az egyik fő jubileumi esemény állandó egyetemtörténeti kiállítás lesz, a Fővám téri épület aulájából ide kerül majd a sok vitát kiváltó Marx-szobor. "Mivel a Corvinus egyik elődintézményét Marx Károlyról nevezték el, így ő is a múlt része. De nem a jelené” – indokolta a döntést a rektor.

 

2014 elején Rétvári Bence, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) nyílt levélben szólította fel a Corvinus vezetőségét, hogy távolítsák el a szobrot az aulából, az IKSZ tagjai szerint Marx ugyanis – amellett, hogy a kommunista eszmék atyja –, köztudottan antiszemita is volt. Rostoványi Zsolt rektor akkor azt válaszolta a politikusnak, hogy az egyetemen végrehajtott reformok és a névváltoztatás világosan jelezte az irányváltást, levelében pedig az egyetemtörténeti kiállítás létrehozásáról is írt.

 

Azt is kiemelte: valóban ellentmondásos Marx munkásságának és történelmi szerepének megítélése. „Tény, hogy – amint a nyílt levél is fogalmaz – Karl Marx eszméi, különösen azok utóélete megágyazott a XX. század embertelen diktatúráinak, ugyanakkor meghatározó nyugati egyetemeken munkássága a tananyag részét képezi” – írta, hozzátéve: a szoborhoz – elszakadva a Marx által képviselt ideológiától – egyetemi hagyományok és szokások kötődnek.

 

Utoljára frissítve: 2014-08-04 13:51:54

További híreink
Egy különös munkahelyi ötlet a női nehéz napokra
Gedis Grudzinskas, szülész-nőgyógyász professzor szerint a nőknek minden hónapban, a menstruációjuk idején szabadnapot kellene kapniuk, mert ezzel a hónap többi napján na...
2015-05-21 15:41:27, Hírek, Közérzet Bővebben
Öt tipp, hogy megszabaduljon a hasi zsírtól
A hasra rakódó feleslegtől, úszógumitól nem csak a férfiak, de a nők is sokat szenvednek. Ahhoz, hogy megszabaduljunk tőle, nem elég a tökéletesen összeállított edzésprog...
2015-04-21 18:40:33, Hírek, Közérzet Bővebben
Már a peronon is kérhetik a jegyeket
Fokozott jegyellenőrzést tart a reggeli csúcsidőszakokban a MÁV-Start a budapesti elővárosi vonatokon, a kampányszerű ellenőrzés a Budapest-Vác-Szob vasútvonalon kezdődöt...
2015-04-21 18:35:17, Hírek, Közérzet Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
Bővebben >>