. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Ismét büntetni akarják a hajléktalanságot
2013-09-14 07:01:22
Ismét büntetni akarják a hajléktalanságot

Ismét büntetni akarják a hajléktalanságot

Az országgyűlés a héten ismét tárgyalni kezdte a szabálysértési törvény módosításának lehetőségét, mely a közterületen élő hajléktalan embereket mindenáron büntetni szeretné. Ezzel együtt a módosítás, új elemként a több ezer hajléktalan ember otthonaként szolgáló kunyhók építését is büntetni rendelné. A kormány mindezt úgy teszi, hogy alternatívát nem kínál, a helyzet megoldási lehetőségét nem keresi.

 

Az újabb embertelenség megakadályozásáért A Város Mindenkié (AVM) az alábbi petícióval fordul az országgyűlési képviselők felé:

 

Tisztelt Országgyűlési képviselők!

 

Pintér Sándor belügyminiszter 2013. május 12-én nyújtotta be a T/10749. számú törvényjavaslatot a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvénynek az Alaptörvény negyedik módosításával összefüggő módosításáról, amely akár elzárással is büntetné a közterületen vagy maguk építette kunyhókban élő embereket. Ezt a törvényjavaslatot az Országgyűlés 2013 szeptemberében tárgyalja. Mi, e petíció aláírói azzal a kéréssel fordulunk Önökhöz, hogy NE szavazzák meg a törvényt, amely a hajléktalan emberek bírságolását és bizonyos esetekben elzárását is eredményezheti.


Bizonyára Önök is tisztában van azzal, hogy ma Magyarországon a hajléktalan emberek száma messze meghaladja a hajléktalanellátó-rendszerben rendelkezésre álló férőhelyek számát. A meglévő szálláshelyek túlzsúfoltak (különösen télen) és sok esetben embertelen körülményeket biztosítanak. Ráadásul a szociális bérlakások száma és az elérhető lakhatási támogatások összege olyan alacsony (a lakásfenntartási támogatás átlagos havi összege háztartásonként 4-5000 forint), hogy ma Magyarországon szinte lehetetlen kijutni a hajléktalanságból. Ahelyett, hogy ennyi időt, energiát és közpénzt fordítanak a hajléktalan emberek üldözésére és „tárolására”, arra kellene felhasználniuk a kormányzati felhatalmazásukat és a rendelkezésükre álló erőforrásokat hogy elősegítsék az elszegényedett emberek megfelelő munkához jutását, amiért megfelelő bért kapva meg tudnák fizetni saját lakhatásukat. A büntetéssel csak azt érik el, hogy még kevesebb esélyük van a talpra állásra!

 

Ennek a törvényjavaslatnak a megszavazásával a legszegényebb emberek létét tennék büntethetővé, vagyis azt a tényt tennék szabálysértési tényállássá, hogy ma több tízezer magyar embernek nincsen hol laknia. Ha a törvényjavaslatot elfogadják, akkor a legelesettebb honfitársainknak félniük, rejtőzködniük kell majd. Ez pedig azt jelenti, hogy sokkal nehezebben érik majd el őket a szociális ellátó intézmények, valamint a jó szándékú polgárok. Ennek különösen súlyos következményei lehetnek a téli időszakban, amikor a fedél nélkül élő emberek fokozottan ki vannak téve a fagyás és a kihűlés veszélyének.

 

Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a mostanival lényegét tekintve megegyező szövegű törvényt – amely szintén a közterületen történő életvitelszerű lakhatást büntette – az Alkotmánybíróság 2012 novemberében alkotmányellenesnek nyilvánította és meg is semmisítette. Mindezt olyan alapvető emberi és állampolgári jogokra hivatkozva tette, amelyekért a magyar emberek évszázadokon keresztül küzdöttek és hoztak óriási áldozatokat, illetve amelyeket a hazánkat kötelező nemzetközi szerződések is garantálnak. Korábban a hajléktalanság kriminalizálása ellen tiltakozott többek között a Szent Egyed Közösség, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Munka- és Szociálpolitikai Tanszéke, a Habitat for Humanity magyarországi szervezete, a Társaság a Szabadságjogokért, a budapesti hajléktalanellátó szervezetek fóruma (Tízek Tanácsa), az európai hajléktalan ellátó szervezeteket tömörítő FEANTSA és számos magánember és politikai párt is.

 

Kérjük, hogy a hajléktalan emberek üldözése helyett támogassák a lakhatáshoz való jog törvénybe foglalását, az érdemi és felelős lakáspolitikai kialakítását, valamint az elsőként lakhatás megközelítés bevezetését a hajléktalan-ellátásban.

 

Önök megválasztásukkor hatalmas felelősséggel lettek felruházva, amely egyben azt is jelenti, hogy hatalmas lehetőségük van most arra, hogy fellépjenek a hajléktalanság megoldása érdekében. Arra kérjük Önöket, hogy ne a hajléktalan emberek üldözése, hanem a hajléktalanság elleni küzdelem mellé álljanak!

 

Előzmény

 

Aki egyetért, a petíciót itt lehet aláírni.

 

 

Doody



Kapcsolódó írásaink:


Mit ér az ember, ha hajléktalan?

Lakhatást, ne zaklatást - tüntetés a hajléktalan emberek üldözése ellen

Ha pénzed nincs, jogod sem?

Hajléktalanok perlik a zuglói önkormányzatot 

Rendészeti eszközökkel félemlítik meg a hajléktalanokat?

A közterületen élőkön segíthetne a kormány, ha akarna

Jogtalan kilakoltatás Zuglóban

Papcsák, a Názáreti és a hajléktalanok 

 

Fotó: 168óra

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Karsai Dániel akként döntött, hogy 2024. március 31. napjával befejezi az ügyvédi tevékenységét és egyúttal ki...
Bővebben >>