. Ma Valter napja van.
Jogellenes kikapcsolások
2013-01-30 14:34:46
Jogellenes kikapcsolások

Jogellenes kikapcsolások

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság az elmúlt időszakban számos olyan eljárást folytatott, amelyek  során bebizonyosodott, hogy adott szolgáltató nem a jogszabályok szellemében járt el, amikor egy-egy fogyasztónál kikapcsolta a szolgáltatást. A vonatkozó törvények szigorú szabályokat tartalmaznak arról, hogy mik a kikapcsolás feltételei. A szabályoktól való eltérés miatt  szolgáltató bírsággal sújtható, a fogyasztó pedig kötbérre tarthat igényt.

 

A fogyasztók többsége nincs tisztában a jogaival. Alább néhány példa, amelyből érdemes okulni;

Volt egy eset, amely a fogyasztót a gázszolgáltatásból zárták ki ideiglenesen be nem fizetett számlatartozásra hivatkozva. A hatóság kivizsgálta az ügyet és megállapította, hogy a szolgáltató a jogszabályban és az üzletszabályzatban előírt garanciális szabályokat sértette meg akkor, ugyanis  a 60 napot meg nem haladó tartozás alapján kezdeményezte a kikapcsolást. A szolgáltató eljárása során ráadásul a benyújtott fogyasztó által megfogalmazott sérelmek többségére nem adott érdemi választ az ügyfélnek.

 

Mikor ad lehetőséget a törvény a földgáz-szolgáltatás esetében a kikapcsolás kezdeményezésére?

Ha:

  • a lakossági fogyasztó fizetési kötelezettség túl lép a 60 napon
  • a fogyasztó és a szolgáltató között konzultáció- részletfizetés, haladék, stb- nem vezetett eredményre
  • a földgázkereskedő a tartozásról és a kikapcsolás lehetőségéről a lakossági fogyasztót legalább kétszer értesítette, és az értesítésben a lakossági fogyasztó figyelmét felhívta a szociálisan rászoruló fogyasztókat az e törvény és a földgázellátásról szóló törvény rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló kormányrendelet alapján megillető kedvezményekre, valamint az előre fizető mérő felszerelésének a lehetőségére.

 

Érdemes azzal is tisztában lenni, ha megtörténik a jogellenes kikapcsolás, akkor az emiatt keletkezett fogyasztót ért vagyoni hátrány súlyosbító körülménynek számít és a szolgáltatónak kötbérfizetési kötelezettsége is van a fogyasztó felé.

A hatóság minden ilyen ügyre, a témával kapcsolatos panaszra fokozttan figyel.

 

(forrás: NFH)

 

 

Utoljára frissítve: 2013-01-30 14:40:12

További híreink
Millióan rajonganak a nemlétező lányért
Miquela pontosan olyan fotókat posztol magáról, mint bármelyik mai modern fiatal lány. Csak ő éppenséggel nem élő személy, hanem egy számítógéppel generált kép csupán.
2018-06-27 09:33:30, Hírek, Környezetünk Bővebben
Egy üveg viszki után indult a Balatonnak a 13 éves gyerek –elájult, túlélte
Megivott egy üveg viszkit, majd fürdeni akart a Balatonban egy 13 éves fiú, de a köveken megcsúszott és beverte a fejét.
2018-06-27 09:33:29, Hírek, Környezetünk Bővebben
Ennyit keresnek az „újcelebek” – az Ön órabére is félmillió..?
240 vagy épp 500 ezer forint? Ezek bizony most nem a legjobban fizető szakmák havi bérei, hanem a magyar hírességek fellépési tarifái. Nagy a szórás még a magyar celebek ...
2016-10-15 20:31:29, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Több vezetőt is leváltottak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. menedzsment...
Bővebben >>