. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Katasztrófa a katasztrófavédelemnél
2014-10-06 13:27:56
Katasztrófa a katasztrófavédelemnél

Katasztrófa a katasztrófavédelemnél

A napokban többször előfordult, hogy a tűzoltók nem tudtak fizetni a benzinkúton: tankolásnál a MOL-os üzemanyagkártyáknak nem volt fedezete. A tűzoltók a saját pénzükből mégsem tankolhatták meg a tűzoltóautókat, így amíg a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) illetékese nem intézkedett, nem tudták elhagyni a benzinkutat. Érdekes helyzetet teremtett volna, ha a számla rendezése előtt a tűzoltók riasztást kapnak – idézi a Lánglovagok.hu az egyik tűzoltó szakszervezet vezetőjét.

 

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságon (FKI) állítólagosan felmerült anyagi problémák miatt a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete, valamint a Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezete levélben fordult a fővárosi katasztrófavédelmi igazgatóhoz.

 

Antalfi Zsolt, a HTFSZ alelnöke a Lánglovagok.hu tűzoltóportálnak elmondta: úgy tudják, a napokban több esetben fordult elő, hogy tankolásnál a MOL-os üzemanyagkártyáknak nem volt fedezete. A tűzoltók a saját pénzükből mégsem tankolhatták meg a tűzoltóautókat, így amíg az FKI illetékese nem intézkedett, nem tudták elhagyni a benzinkutat. Érdekes helyzetet teremtett volna, ha a számla rendezése előtt a tűzoltók riasztást kapnak. Az érdekvédelmi szervezetek arra is választ várnak Varga Ferenc tű. dandártábornoktól, miként fordulhatott elő, hogy az egyik laktanyában díjtartozás miatt szünetelt a kábeltévé-szolgáltatás.

 

Az igazgatóság fizetési problémájáról – elsősorban a BM Heros felé - már korábban is lehetett hallani, ezért a Lánglovagok.hu tűzoltóportál közérdekűadat-igényléssel szerezte meg az FKI költségvetési beszámolóját, amelynek nyilvánosságra hozatalát elmulasztották. A dokumentum szerint 2012 végén 273 millió, a tavalyi év végén mintegy 11 millió forint rövid lejáratú kötelezettséggel küzdöttek.

 

 

A beszámolóból az nem derül ki, ebből mekkora részt tesz ki a lejárt tartozás, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a közérdekűadat-igénylésnél pedig megtagadta az arra való választ, hogy a BM Heros Zrt.-nek az igazgatóságok mennyivel tartoznak. A tűzoltóautók javításával foglalkozó, állami tulajdonú cégtől azonban - szintén közérdekűadat-igényléssel - azt sikerült megtudni, hogy 2012 végén 397,5 millió, 2013 végén 214 millió forint vevői kintlévőségük volt. Ezekből a számokból viszont a katasztrófavédelem lejárt tartozásai nem derülnek ki.

 

"A jogutódlással országosan 230 ember kerül a katasztrófavédelem állományához. Az ő illetményük, feladatkörük, valamint a munkavégzésük helye nem változik." - jelent meg szeptember 10-én az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján Bittmann Tibor tű. dandártábornok, az OKF humán szolgálatvezetőjének nyilatkozata. Ezzel ellentétben a szakszervezetek úgy tudják, a VIII. kerületi tűzoltólaktanyába költöztek a vízügyes szakemberek.

 

Az érdekvédelmi szervezetek az igazgatónak írt leveleikben sérelmezik, hogy a költöztetéssel járó pakolást, irathordást a szolgálatban lévő tűzoltókkal végeztették el. A vízügyesek autóinak takarítása is a VIII. Kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság egyik munkatársára hárult.

 

A vízügyi szakemberek költözésével kapcsolatban a Lánglovagok.hu tűzoltóportál Hajdu Mártonhoz, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjéhez, valamint Kisdi Mátéhoz, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjéhez fordult, de többszöri megkeresés ellenére sem reagáltak.

 

További híreink
Egy különös munkahelyi ötlet a női nehéz napokra
Gedis Grudzinskas, szülész-nőgyógyász professzor szerint a nőknek minden hónapban, a menstruációjuk idején szabadnapot kellene kapniuk, mert ezzel a hónap többi napján na...
2015-05-21 15:41:27, Hírek, Közérzet Bővebben
Öt tipp, hogy megszabaduljon a hasi zsírtól
A hasra rakódó feleslegtől, úszógumitól nem csak a férfiak, de a nők is sokat szenvednek. Ahhoz, hogy megszabaduljunk tőle, nem elég a tökéletesen összeállított edzésprog...
2015-04-21 18:40:33, Hírek, Közérzet Bővebben
Már a peronon is kérhetik a jegyeket
Fokozott jegyellenőrzést tart a reggeli csúcsidőszakokban a MÁV-Start a budapesti elővárosi vonatokon, a kampányszerű ellenőrzés a Budapest-Vác-Szob vasútvonalon kezdődöt...
2015-04-21 18:35:17, Hírek, Közérzet Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek,...
Bővebben >>