. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Kisember hát itt a véged/1
2012-02-25 09:34:24
Kisember hát itt a véged/1

Kisember hát itt a véged/1

Konkrét történetek az állam gépezetében, melyben a rozsdás kerekek évtizedek óta nyikorognak, és amely naponta előforduló esetek megkeserítik az emberek életét. Azokét, akik betartják a törvényt, akik egyik napról a másikra élnek, és akiknek nincs pénzük és idejük olcsó ügyvéd után futkosni. A kisemberek. Írásaink nekik szólnak, és adunk néhány megszívelendő útravalót is.


A „Kis ember hát itt a vége” dal átütő sikert hozott volna Hitler idejében ugyanúgy, ahogy a bármikor felcsendülő sorok visszasirattatják velünk a demokráciát és együtt énekelve söpörnék le bármely kor diktátorait. A dalnak azonban hiába van ereje, mert nem elég ahhoz, hogy változást hozzon. Ráadásul amiről ez az írás szól, az ugyanúgy megtörténik ma, így volt régen is és ez várható a jövőben is.


Jönnek néha kisemberek, akik megjelennek egy ország élén és történelmében aztán cselekedeteikkel megosztják, szétzilálják népüket.


A valódi kisemberek azok, akik tisztességesek, adófizetők, dolgoznak, de mégis sodródnak, mert tehetetlenek a rossz, hibás jogszabályoktól, joghézagoktól hemzsegő rendszerünkben, ahol az ügyvédi furfang is megfizethetetlen számukra, és akármit tesznek, csak vesztesen kerülhetnek ki a történetükből.


Manapság elég, ha valaki címet változtat és abban a három napban, míg a lakcímkártyáját rendezi, a régi címére érkezik egy fizetési meghagyás. Jelen esetben az egyik „közkedvelt” parkolási társaságtól, egy rossz szögből lefotózott autón, amely képen nem látszik, hogy a rokkantigazolvány miatt a parkolást jogosan vette ott és akkor igénybe az autó tulajdonosa.  Az át nem vett hivatalos levél is kézbesítettnek számít, és mert nem élt ellenkérelemmel így azonnal végrehajthatóvá vált.  

 

A végrehajtó is a régi címre fogja küldeni az első felszólításait, mikor elkezdi keresni az adóst, aki még mindig nem tudja, hogy egy éve már eljárás zajlik ellene.  A végrehajtó azonban jól végzi munkáját és kinyomozza, hogy mi az új címe a kisembernek, akinek a postástól átvett levélre a kézbesítéstől számított 15 nap áll rendelkezésre, hogy bíróságon végrehajtási kifogással éljen.

 

Nem is érti, miről lehet szó, hisz a parkolási társaság átadta egy ügyvédi irodának a követelés behajtását. Több telefonjába kerül, hogy megtudja, hogy jogerős ítélet van ellene, hogy fizetnie kell. A kisember a végrehajtó leveléből nem tudja meg, hogy a végrehajtási kifogásra rendelkezésére álló határidő  a 15 nap, az munkanap-e vagy sem, (NEM) hogy mikortól kezdődik a határidő számítása, (A KÉZBESÍTÉS MÁSNAPJÁTÓL) így aztán elmegy egy ügyvédhez tanácsért, aki minimum 10 ezres óradíjat kér  két szóért is. A kisember így hazamegy, megírja kifogását, (mert  nincs több pénze ügyvédre) és álmatlan éjszakákon át gyötrődik, hogy mikor és hol követett el hibát, hogy így járt.  Mire a végrehajtási kifogásából tárgyalás lesz, addigra már megjárta a bírósági irattárat, telefonált, utazott, másoltatott, időt, energiát, pénzt fektetett be azért, hogy felkészülhessen arra, hogy a tőle követelt két év alatt 60 ezer forintra növekedett 3 ezer forintos parkolási bírsággal induló ügyből, hogyan kerüljön ki  veszteség nélkül.


Jó esetben megúszta ennyivel, és egy-két nyugtatóval húszezer forint körüli veszteséggel vége az ügynek. Esélye nincs arra, hogy azt a kárát, ami az igazának bizonyítása körében keletkezett bárki megtérítse.


Egy másik hasonló történet szereplője még 2009-ben elfogadta egy parkolási ügyben a bíróság ítéletét, és a jogerős határozat kézhezvételének napján átutalta, a megítélt összeget. Ki tudja milyen  - véletlen vagy szándékos – adminisztrációs tévedés folytán, a parkoló társaság által megbízott ügyvédi iroda mégis végrehajtást indított ellene, és neki is előbbi esetben leírt köröket kellett végigjárnia azért, hogy a gépkocsiját ne foglalja le a végrehajtó.  Hiába volt tisztességes, hiába teljesítette azonnal az ítéletet, hiába fizetette meg a követelést, most valakinek a tévedéséből ismét egy procedúra előtt áll, ahol neki kell bizonyítani, mert ha nem, elviszik az autóját. Bankba megy bizonylatot szerez, tanácsot kér egy ügyvédtől, költségekbe veri magát, és retteg, hogy megfosztják az autójától, ami a munkaeszköze. Ha csak asztalokat borogat jogos indulatokból és semmit nem csinál igaza tudatában, akkor még meg is történhet, hogy veszít és még több baja adódik abból, hogy nem a megfelelő válaszlépést tette.


A kisembert nem védi senki és semmi ilyen esetekben. Akkor sem, amikor vétlen, és minden tekintetben úgy járt el, ahogy az tőle elvárható.


Útravaló:


  • Lakcímkártyánkat a változás napján intézzük el, akár az állandó, akár a tartózkodási címünk változik.

  • A határidőket be kell tartani, és azalatt, míg az ügyvédtől megkérdezzük mi, mit jelent, inkább tanácsos megírni  egy levelet a végrehajtónak, hogy kifogással élünk, amit részletesen akkor áll módunkban indokolni, ha  pontosan tudjuk az ügy részleteit. Kérjük a bíróságot és a végrehajtót is hogy írásban és pontosan tájékoztasson ügyünkben.

  • A végrehajtási kifogást mindig a bíróságnak címezve, de a végrehajtónak kell elküldeni.

  • Az írásbeliség fontos, NE TELEFONÁLGASSUNK! Írjunk ajánlott levelet, és az ügyintézési határidő a másik félhez kerül, mert a választ neki kell határidőben megadnia. Ha vétlenek vagyunk nem szabad költséges ügyintézést folytatni, mert soha senki nem téríti meg költségeinket.

  • A Pató Pál féle ügyintézés csak az állami hatóságoknak büntetlen, a kisemberek csak ráfizethetnek.

 

MA

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csap...
Bővebben >>