. Ma Magdolna napja van.
Kötelező az általános iskola délután 4-ig!
2013-08-23 15:01:21
Kötelező az általános iskola délután 4-ig!

Kötelező az általános iskola délután 4-ig!

Szeptembertől vezetik beaz általános iskolákban a délután 4-ig tartó tanítást, vagyis 8. osztályig gyerekeknek kötelező foglalkozásokon kell részt venniük az iskolákban egészen 16 óráig.

 

A köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (Nkt.) szeptember 1-jétől hatályos 27.§ (2) bekezdése szerint az általános iskolában 16 óráig foglalkozásokat, 17 óráig pedig felügyeletet kell biztosítani. A szintén szeptember 1-től hatályos 46.§ (1) bekezdés a) pont szerint a tanulóknak kötelessége a 16 óráig szervezett egyéb foglalkozásokon részt venni. Az egyéb foglalkozás lehet napközi vagy tanulószoba is. Ezek a szabályok minden évfolyamra vonatkoznak.

 

Az Nkt. 55.§ (1) bekezdése szerint a szülő kérésére az igazgató adhat felmentést. A törvény nem részletezi, hogy milyen indokkal kérhető, illetve milyen indokkal adható felmentés, az indok tehát bármi lehet, sőt tulajdonképpen nem is kötelező a kérést megindokolni. Természetesen célszerű. A legáltalánosabb eset, ha a valamelyik szülő, vagy nagyszülő otthon van és foglalkozik a gyerekkel. De a szülő kérhet felmentést akkor is, ha a gyereknek rendszeres délutáni elfoglaltsága van, például sportol. Arra vonatkozóan sincs szabály, hogy a felmentés egyes napokra vagy egész hétre vonatkozik-e, tehát bármilyen megoldás lehetséges.

 

Tanítási órák csak az egész napos iskolákban vannak délután, más iskolatípusban csak kivételes esetben fordulhat elő, bár jogszabály ezt nem tiltja, tehát elvileg szervezhető délután is kötelező óra. A délutáni foglalkozások sokszínű program szervezését teszik lehetővé az iskolának, a szakköröktől kezdve a korrepetálásig, de az egyéb foglalkozások közé tartozik a napközi és a tanulószoba is.

 

Az iskola döntéseivel kapcsolatban az Nkt. 37.§ (2) bekezdése szerint indítható eljárás. A szülő ebben az esetben a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz, egészen pontosan a tankerületi igazgatóhoz fordulhat.

 

Mivel az általános iskolában a délutáni  foglalkozáson kötelező a részvétel, ezért az engedély nélküli távollét éppúgy igazolatlan mulasztásnak számít, mintha a diák a tanítási óráról hiányozna.

 

Ha a gyerek egész nap az iskolában tartózkodik, akkor az étkezéséről is gondoskodni kell, vagyis az ebédet is kötelező befizetni. A rászoruló gyerekek szülei az étkezési díjak kifizetéséhez az önkormányzatoktól kaphatnak támogatást.

(forrás:ittlakunk.hu)

További híreink
Az otrombaság és a cinizmus emlékműve
„Eddig igyekeztem nem elragadtatni magamat az ügyben… Mindösszesen 3 cikket publikáltam az emlékműről: egy gyűjteményt néhány magyarországi holokauszt emlékműről, egy val...
2014-07-21 12:15:51, Hírek, Fókuszban Bővebben
Száz nap, ami nem rengette meg a világot
Hiába minden reményteli tiltakozás, körtánc, csendes-ülős meg hangos-cipelős demonstráció, a mű kész, az alkotó valahol pihen. Befejezték a Szabadság téri izé telepítését...
2014-07-20 16:19:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Arcátlan arcfelismerő-rendszer Budapesten
Arcfelismerő szoftverekkel működő kamerarendszert telepít Budapesten a Belügyminisztérium és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) – erre adott engedély a parlament ill...
2014-07-18 16:35:14, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Népköztársaság Aranyérme (1951); Berlin, VIT-díj első helyezés (1951); A Népművészet Mestere (1952); Bukares...
Bővebben >>