. Ma Zoltán napja van.
Követeljük a templomok vasárnapi bezárását!
2014-11-15 17:52:54
Követeljük a templomok vasárnapi bezárását!

Követeljük a templomok vasárnapi bezárását!

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a vasárnap olyan szabadnap legyen, amelyen a családi együttlétre, sportolásra, művelődésre és egyéb értelmes tevékenységre nyitva álló rövid időt ne kurtítsa meg a templomba járás, és ennek érdekében minden egyházi intézmény kötelezően zárva tartson?"

 

Így szólhatna egy népszavazási kérdés szövege, amely a templomok bezárását célozná meg. A megfogalmazás egyik barátomé (én egy hangyányit módosítottam rajta), melyet engedélyével felhasználok, és amely a törvényjavaslat eredeti szövegére, illetve indoklására hajaz. Szándékosan annak átirata:

 

"A törvényjavaslat egyaránt törekszik arra, hogy a kereskedelmet – amely a nemzetgazdaság húzó ágazata – csak ésszerű mértékben, a nyilvánvaló kivételek alkalmazása mellett korlátozza, ugyanakkor elősegítse azt is, hogy a vasárnap valóban az ország döntő része számára pihenőnap legyen. Olyan szabadnap, amelyen a családi együttlétre nyitva álló rövid időt nem kurtítja még a vásárlással eltöltött idő is."

 

A cím, és az első bekezdésben szereplő népszavazás, konzultáció, vagy törvény természetesen részemről provokáció. E provokatív ötlet tükröt tart a KDNP elébe. Mert ha ez az ötlet diktatórikus, rákosista, akkor nyilvánvalóan diktatórikus, klerikális a KDNP ötlete is a boltok bezárásáról. Csak bizonyos szavak lettek kicserélve. Ha a templomok bezárása a hívők elnyomása, akkor a boltok bezárása ilyen vallásos, konzervatív ideológiával meg az ateisták, liberálisok, szinglik, és más, nem hagyományosan konzervatív, vallásos életmódot folytató emberek elnyomása.

 

 

A boltok vasárnapi bezárásáról természetesen tudom, hogy részleges, bizonyos boltok kivételt képeznek, akár azért, mert kisboltok, akár azért, mert olyan jellegű boltok. A törvény mindemellett a vasárnapi bevásárlást jelentős mértékben korlátozza, és maga a kivételek képzése is kifogásolható a törvényben. Vasárnapi templomba járásra egyébként felmérések szerint a magyar lakosság kb. 13 százalékának van rendszeresen szüksége vasárnaponként. Tehát egy még jelentősnek mondható, de egyértelmű kisebbségről van szó. Ennél szerintem tök nyilvánvalóan többen vannak azok, akik vasárnap rendszeresen elmennek bevásárolni is. Ha azt vesszük, hogy a lakosságnak mekkora része támogatja a KDNP törvényjavaslatát, akkor erre sajnos Magyarországon nem tudunk biztosat mondani. Van viszont szlovák példa a közelmúltból, ott ugyanis készítettek egy hasonló, keresztény"demokrata" párti javaslatra felmérést, és a lakosság inkább ellenezte a dolgot. Ezután a parlament is elutasította a javaslatot. Ez így rendjén is van. Én azt gondolom, hogy mivel Magyarország kevésbé vallásos ország, mint Szlovákia, Magyarországon ez még inkább így van.

 

Ha igaz a becslésem, akkor amit itt a Fidesz-KDNP tesz, az a lakosság igényeinek semmibe vétele, ez önkényes, diktatórikus kormányzás. Ha a becslésem nem igaz, és a lakosság többsége igényelné a vasárnapi zárva tartást, ez akkor az illiberális demokrácia volna. Érdemes ugyanis érteni, mit is jelent ez a fogalom. A liberális demokrácia nem konkrétan azt jelenti, hogy szabad a marihuána, és házasodhatnak a homoszexuálisok. Ezek csak nagyon konkrét példái egy általános elvnek, ami a liberális demokráciában fontos. A demokrácia ugyebár azt jelenti, hogy van egy bizonyos rendszer - a képviseleti, parlamenti demokráciában ez a parlament, ahol a nép képviselői útján próbálja meg reprezentálni a véleményét - amely a többségi igények érvényesülését próbálja biztosítani, és demokráciáról akkor beszélhetünk, ha ez úgy nagyjából sikerül is. A demokrácia tehát mondjuk úgy, a többségi vélemény érvényesülése. A liberális demokrácia ennél annyiban több, hogy:

 

A) Amit nem tilos, azt szabad.

B) A többség a kisebbségnek csak bizonyos dolgokat korlátoz, és tilt, csak olyan dolgokat, amelyek esszenciálisak a társadalom működése szempontjából. Egyéb esetben a kisebbségeknek vannak kisebbségi jogaik.

 

B) például azt jelenti, hogy a többség nem engedi meg a kisebbségben levő tolvajoknak, hogy a liberalizmus nevében had lopjanak, mert ez a társadalom egésze szempontjából megengedhetetlen. Azt viszont megengedi a kisebbségben levő matyóknak, hogy matyóhímzéses népviseletben menjenek az utcára, mert nyugodtan megengedheti.

 

 

Ennek megfelelően, azt megtiltani a boltoknak, hogy nyitva tartsanak vasárnap, ha akarnak, meg tudják szervezni, ha tudnak alkalmazni olyan alkalmazottakat, akik vasárnap szívesen dolgoznának, és azt megtiltani a bevásárlóknak, hogy vasárnap vásároljanak, az kb a matyóhímzés tiltásának szintje, mert ez nem árt senkinek. "Te ne menjél boltba, hogy én hadd menjek templomba!", ennek semmi értelme. Én értem, hogy a keresztényt zavarja, hogy a másik nem a templomba megy, hanem a boltba, de ez az a szint, amikor mondjuk valakit a matyóhímzés zavar. Hát zavarja, "istenem", próbálja meg elviselni, túlélni a hihetetlen nagy "sértést"! C'est la vie, kérem, az emberek csinálnak olyan dolgot, ami nem tetszik nekünk, de amíg csak ennyiről van szó, addig felnőtt ember ezt hiszti nélkül viselje el! Ott még egyébként sem tartunk, hogy miután bezárták a boltokat, akkor az embereket automatikusan bevinnék a templomba. Bár, ha engedjük ezt az irányt, ez a végkifejlet is benne van.

 

Na most persze a törvény mögött egy ici-pici mértékben lehet, hogy valakinél őszintén az is van, hogy a nagy áruházak ne használják ki alkalmazottaikat. Ez az egyetlen pozitív motiváció, amely lehet a törvény mellett, de szerintem nem túl erős. Továbbá, akiknek ez jár a fejében, azok boltbezárás helyett inkább a munkavállalói jogok, a szakszervezetek erősítését szorgalmazó törvényekben gondolkodjanak, ne ilyen marhaságban!

 

Tekintsünk még vissza a törvény indoklásának szövegezésére, ugyanis rendkívül sok mutatkozik meg benne a Fidesz-KDNP korlátolt gondolkodásából!

 

"A törvényjavaslat egyaránt törekszik arra, hogy a kereskedelmet – amely a nemzetgazdaság húzó ágazata – csak ésszerű mértékben, a nyilvánvaló kivételek alkalmazása mellett korlátozza, ugyanakkor elősegítse azt is, hogy a vasárnap valóban az ország döntő része számára pihenőnap legyen. Olyan szabadnap, amelyen a családi együttlétre nyitva álló rövid időt nem kurtítja még a vásárlással eltöltött idő is."

 

Kilóg itt egy csomó lóláb, sőt, még mamut láb is:

 

1) A vasárnap csakis a családi együttlét napja. Szinglihordák le vannak szarva. Ugye ez már egy régi motívum, ami vissza-visszatér.

 

2) A családi együttlét semmiképpen nem lehet vásárlás.

 

3) Nincs leírva, de a KDNP szerint a családi együttlét vasárnap nyilvánvalóan azt jelenti, hogy az egész család testületileg templomba megy. Amennyiben ugye a család egésze nem megy el templomba, akkor a templomba járás is kurtítaná a családi együttlétet. A KDNP ideológiájában olyan realitások, mint vegyes család nincsenek is jelen.

 

4) A családi programot a boltok zárva tartása a KDNP szerint nem kurtítja, pedig a realitás az, hogy bizony nagyon is akadálya lehet bizonyos egészen értelmes családi programoknak.

 

5) Az egész ötlet jellemzi a kormánypártok szellemi holdudvarának paternalista hozzáállását, hogy hülyének, gyereknek nézik az embereket, és majd megmondják nekik, mit csináljanak vasárnap, és mit ne. Hát basszus, ha nekem éppenséggel vasárnap ahhoz van kedvem, hogy a sárga földig leplázacicázzam magamat, akkor hadd tegyem már meg!

 

 

Mondok 3-ra egy saját példát. A mi nagyobb családunkban vannak hívők, akik bizony vasárnap templomba járnak, és ez bizony konkrétan szokta kurtítani a családi együttlétet, sőt, szervezési bonyodalmakat szokott okozni.

 

4-re pedig szintén nagyon egyszerűen lehet példát mondani. Családi program alatt ugyanis a korlátolt KDNP-seken kívül legtöbben nem csak templomba járást tudnak elképzelni, és ha ez nem is plázázást jelent, jelenthet egy csomó olyan programot, amihez bizony nem árt, ha vasárnap is be lehet ugrani a boltba, venni kaját, italt, zsebkendőt, kesztyűt, fürdőnadrágot, vagy akármit, ami éppen kell.

 

Egy további meggondolható életszerű példa. Jelenlegi felállás szerint ugye a hétvége legtöbb esetben két napból áll, nevezetesen szombatból és vasárnapból. Egy családi programhoz kellhet jó idő. Napsütés, meleg, vagy éppen hó, és hideg. Na most az időjárás az nem éppen a naptárhoz igazodik, és nem éppen a család programjához. Olyan megoldást még a KDNP sem tud kínálni, hogy ha a család elég szépen kéri, akkor garantáltan vasárnap lesz jó idő, és nem szombaton. Hogy ezt imával el lehet intézni, azt szerintem még Semjén Zsolt sem hiszi. Na most ezt figyelembe véve, a hétvégék egy jelentős részében pont vasárnap nem lehet megcsinálni a családi programot, és szombaton igen.

 

Csakhogy az is egy teljesen érthető, természetes és totál méltányolható dolog, hogy azért annak a családnak valamelyik napon meg kell ejteni a nagybevásárlást. A nagybevásárlást is érdemes hangsúlyozni, mert itt sok esetben arról van szó, hogy bizony autóval, egész hétre bevásárolnak élelmiszerből, és háztartási szükségletekből. Visznek haza egy egész pack wc papírt, meg ilyenek. Erre a kis, sarki bolt nem feltétlenül alkalmas, ha ezek nyitva tarthatnak vasárnap. De hát ha éppen az a helyzet, hogy szombaton szép az idő, vasárnap meg esik, akkor oda lyukadtunk ki, hogy a hülye KDNP böszme törvénye miatt hiúsult meg a hétvégi strandolás. Ha meg nem családokról van szó, akkor szintén elképzelhető egészen hasonló történet. A családot csak a törvény szövegezése miatt hangsúlyoztam.

 

És akkor arra nem is tértem ki, hogy a vasárnapi bevásárlás jelentős korlátozásával a fogyasztás valamelyest csökken, és a magyar GDP egésze csökken valamennyit. Jó, nem 5 százalékkal, lehet, hogy csak pár tized százalékkal, de nem értem, hogy miért vállalnánk ezt be egy szélsőségesen vallásos kis csoport egyébként is diktatórikus igényei miatt.

 

(Brendel Mátyás – piroslap.hu)

További híreink
Meddig tart a kapcsolatunk?
Kapcsolatunk addig tart, ameddig érted a szavaimat. Nem pattannak le rólad, mintha simára csiszolt felület lennél, és én egyre csak dobálnálak szavaim színes kavicsaival,...
2015-05-05 09:59:52, Hírek, Publicisztika Bővebben
Elfogtunk egy levelet
Olvasóink közösségi oldalán kering egy levél, amit most elkaptunk és megosztjuk a szélesebb nyilvánosság előtt bízván, hogy a magyar kormány jeles szimpatizánsaihoz intéz...
2015-04-14 18:27:26, Hírek, Publicisztika Bővebben
Kertitörpe-jelenség a köztereken
Vicces összeállításokban szerkesztik ki a neten a hazai zsánerszobrok legriasztóbb darabjait. Az olvasó röhög, pedig valamelyikbe biztosan belefutott már, Szolnoktól Pécs...
2015-02-10 00:14:31, Hírek, Publicisztika Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Vasárnap Magyarországon helyhatósági és Európai Parlamenti választások voltak, az eredményeket világnézettől ...
Bővebben >>