. Ma Auguszta napja van.
Közérdekű keresetek az UniCredit és az OTP Bankkal szemben
2013-02-18 09:01:55
Közérdekű keresetek az UniCredit és az OTP Bankkal szemben

Közérdekű keresetek az UniCredit és az OTP Bankkal szemben

Dr. Kende Péter közíró-ügyvéd másfél-két éve foglalkozik a devizahitelesek ügyeivel. Közérdekű kereseteinek benyújtását jelentős szakmai felkészülés előzte meg, és olyan szomorú esetek sokasága, melyben nemcsak  ingatlanukat veszítették el az adósok, hanem ezt követően még a felvett hitelnél jóval magasabb összegű tartozást is követelnek tőlük.

 

A Devizaadósok Érdekvédelmi Szövetségében pertársaságok hasonló pereiiben is  jogi képviseleteket ellátva,  dr. Kende Péter közérdekű kereseteket is kezdett kidolgozni. A közérdekű kereset egy olyan lehetőség, hogy amennyiben valamely szerződési feltételek tisztességtelensége jogerősen megállapításra kerül, akkor ez az ítélet a pervesztes Bankkal szerződő valamennyi fél szerződésére kiható hatályú.  

 

2012 októberében elsőként az UniCredit Bankkal szemben adott be dr. Kende közérdekű keresetet.

 

Az első tárgyalás 2013. március 1-jén 10.30-kor lesz, a Fővárosi Törvényszék Varsányi Irén utcai Gazdasági Kollégiumának III. emelet 316. tárgyalójában.

 

Az eredeti kereset három konkrét szerződési kikötés semmisségének kimondását kérte, most a kereseti ellenkérelemre adott válaszában ezt Kende fölemelte további két konkrét szerződési kikötés támadásával, valamint kéri semmissé nyilvánítani e szerződések egészét is, egy „globális” elemük elleni új kereseti kérelemmel.

 

Az UniCredit Bank ellenkérelemmel élt a közérdekű kereset ellen, amelyre adott válasz dr. Kende Péter  blogjában teljes terjedelmében elolvasható.

 

A nagy érdeklődésre való tekintettel, a erek jogerős befejezéséig folyamatosan tájékoztatjuk olvasóinkat a tárgyaláson történtekről.

 

Összegeztük és igyekeztük olvasóink számára érthetővé tenni, dr. Kende Péter UniCredit  Bank ellenkérelmére  írt észrevételét


Tisztességtelen szerződések


A tisztességtelen szerződési kikötések sorát kéri semmissé nyilvánítani, de kizárólag jogi és nem erkölcsi okokból. A keresetlevél nem tér ki arra, hogy a deviza-alapú hitelezés hány tönkrement, nyomorba döntött családot, kilakoltatott gyermeket, és  öngyilkosságba menekült embert eredményezett, csupán megemlíti e tényt. Elvégre ez jogi dokumentum..

 

„Önmagában a szerződések egyoldalú módosítása nem tisztességtelen” de tisztességtelen az olyan egyoldalú szerződés-módosítás, amely kellő előzetes tájékoztatás nélkül, illetve megfelelő indok nélkül történt, valamint amelyhez nem társult az adósok felmondási joga. 

 

Kockázatvállalás aránytalansága


A Bank előkalkulációt készít minden hitelnél és a kamat megállapításakor több kockázati tényező mellett azzal is számol, hogy hitel esetleg „be fog dőlni” és nem kerül visszafizetésre. A hitel-vizsgálat eredményéhez képest dönt a kölcsön folyósításról. Általában az ingatlant hetven százalékos értéken számította be zálogként, és ha az adós „bebukta” a hitelt, nemcsak elvette a lakását, hanem gyakran többet követel még tartozásként megfizetni, mint amennyit fölvett az adós.

 

A kereset kifogásolja a tisztességtelen szerződéseknek azt az elemét, hogy a bekövetkezett durva árfolyam-változásnak kizárólag az adós viseli a kockázatát – ami nem a szerződés egészének kockázata.

 

Az árképzés titkos dokumentumai


Az UniCredit Bank üzleti titokra hivatkozik az árképzés tekintetében, és titkolni szeretne bizonyos dokumentumokat, de ezek perdöntő bizonyítékok, melyek ismerete nélkül a bíróság nem tud dönteni. A bíróságokról szóló alkotmányos elvek érvényesítésének tekintetében. az Alaptörvény egyértelmű. Kende biztos benne, hogy a bíróság kötelezni fogja alperest ezeknek az adatoknak a becsatolására.

 

Indokolatlan költségek


Az alperes szerint az adósok kétféle jogügyletet kötöttek a Bankkal, egy forint-kölcsön szerződést és egy deviza adás-vételit. De az adósok valójában forint-kölcsönt kaptak, és forintban vállalták a törlesztést. Deviza-értékesítés az adósok számára nem történt. Viszont a vételi és az eladási ár közötti különbözet a váltás jutaléka, vagyis a Bank olyan szolgáltatásnak fizetteti meg az árát, amelyet nem végzett el.

 

Az indokolatlan költségek tisztességtelen szerződési kikötést jelentenek, amelyek semmisek. A kereset kéri kötelezni a Bankot annak bizonyítására, hogy a deviza-elszámolású hiteleknél milyen költségei voltak devizában, és milyenek forintban.

 

Extraprofit két mércével


Az extraprofitot elérő UniCredit Bank 2011-ben 18 milliárd 218 millió forint adózás előtti eredményt ért el, melyből  10 milliárd forint osztalékot és részesedést fizetett ki. Ezzel kapcsolatosan az UniCredit Bank mást állít.

 

Az OTP elleni közérdekű keresetről következő írásunkban számolunk be, ennek a pernek március 8-án lesz az első tárgyalása.


Folytatjuk…

Utoljára frissítve: 2013-02-18 09:30:05

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem...
Bővebben >>