. Ma Levente napja van.
Különleges spanyol italok
2024-05-07 16:23:35
Különleges spanyol italok

Különleges spanyol italok

A cikkben említett borok, pezsgők, sherryk megvásárolhatóak az iDrinks oldalán és üzleteiben. Érdemes beszerezni néhány üveggel ezekből a nedűből. Vétek lenne kihagyni ezeket a különlegességeket!

 

A sherry kiemelkedik az összes többi spanyol ital közül

 

Az édes és csábító aromákkal rendelkező sherryt sokan a világ egyik legrégebbi borának tartják. Szinte bármilyen spanyol ételhez párosítható ez az érlelt bor. A Palomino, a Moscatel és a Pedro Ximenez szőlő teszi különlegessé ezt a solera eljárással készült italt. Legalább három éven át szokás érlelni, és mindig idősebb és fiatalabb borok keverékéből áll. Az intenzitását desztillált szőlőpárlattal teszik még elementárisabbá.

 

Érdemes megkóstolni az Osborne Pedro Ximenez Sherryt, a fenséges fehér likőrbort Andalúziából. Minden sherryrajongó gyűjteményében ott a helye. Érezhető rajta a hat éven át tartó érlelés és a tölgyfahordó a kóstolás során. Továbbá jó választás az Osborne Cream Sherry, a Sandeman Pedro Ximenez Superior Natural Sweet, a Sandeman Sherry Character Superior Medeium Dry és a Sandeman Sherry Armada Superior Cream.

 

Spanyol borok és pezsgők

 

Spanyolország ott van a világ három legnagyobb bortermelője között több mint egymillió hektárnyi szőlőültetvényének köszönhetően. Érdemes megkóstolni a bíborvörös színű Malaga Sol de Malaga desszertbort, ami Pedro Ximenez és a Muscat Alejandria szőlőkből készül. Ízében érezhetőek a piros bogyós gyümölcsök.

 

A Freixenet Cordon Negro Pezsgő is jó választás. A spanyol eredetű nedű a Paradella, a Macabeo és a Xarello szőlők keveredéséből áll. Érezhető benne a lédús zöldalma, a körte, az ananász, a barack és a dinnye. Tökéletes választás a könnyű szárnyasokhoz és a fehér húsú ételekhez.

 

Cava és a spanyol koktélok

 

Az egzotikus ízű cava a mediterrán ország egyik nagy kedvence. A katalón Penedés régióban készül a spanyol cava közel 95%-a. Tradicionális eljárással készül, a másodlagos erjesztési folyamata a palackban történik. 

 

A hagyományos cava alappillérei a Xarello, a Macabeo és a Parellada szőlőfajták. A szenvedélyes és egyszerre selymes ízekkel rendelkező Cava Ravella Cava Brut Nature kiváló választás. Ez a káprázatos ízekben játszó nedű kiváló a tenger gyümölcseihez, a könnyebb előételekhez.

 

A spanyol koktélok aromavilágát meghatározza a tradíció és kreativitás. A sörből és a limonádéból álló Clara con Limon egy váratlanul vagány, üde, édes és fanyar koktél. A másik népszerű koktél a sangria. A hagyományos recept narancsból, almából, citromból, brandyből, vörösborból áll. Egy másik ikonikus ital a Cuba Libre, amelyben egyesül a fehérrum és a kóla. Érdemes mindegyiket megkóstolni.

További híreink
Választások után – sokan vannak még a változások ellen
Vasárnap Magyarországon helyhatósági és Európai Parlamenti választások voltak, az eredményeket világnézettől – pártállástól függően ki-ki úgy értelmezi, ahogy neki kedve...
2024-06-11 18:06:02, Hírek, Kultúra Bővebben
Visszalépett Szentkirályi Alexandra a főpolgármesteri jelöltségtől
Szentkirályi Alexandra, a Fidesz főpolgármester-jelöltje pénteken bejelentette, hogy visszalép Vitézy Dávid javára.
2024-06-07 19:29:50, Hírek, Kultúra Bővebben
Eladták Kádár János egykori sofőrjének palotáját
Több mint két évtizedes kísérletezés után sikerült új tulajdonost találni a Bócsi-kastélyra, amelyet a Kádár János sofőrjéből lett milliárdos, Bócsi András építtetett.
2024-05-12 10:08:59, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Amikor szabadtéri programokon veszünk részt, az erdőben kirándulunk, terepen sétálunk, esetleg sokat megyünk e...
Bővebben >>