. Ma Emma napja van.
Különlegesség otthonunkban
2019-08-20 13:50:51
Különlegesség otthonunkban

Különlegesség otthonunkban

Az absztrakt jellemzői

 

Első ránézésre a furcsának mondható formák és a nem mindennapi színek jellemzik. Ez a művészeti megnyilvánulás tudatosan figyelmen kívül hagyja a valóság és a tárgyak összefüggéseit, alakjait. Ezáltal egy kevert megjelenést alakít ki, ezt napjainkban még nonfiguratívnak is szokták nevezni. A vonalak, a színek, a formák minden természeti modelltől független, önálló létét és kölcsönhatását keresi. Ránézésre elvontnak tűnhet, azonban a logikailag megmunkált egyensúly megtalálható benne.

 

Kialakulása

 

Szűkebb értelemben véve az absztrakt művészet Európában gyökerezett. Az első világháború környékén jelent meg, akkor még elvont művészetként definiálták. Mára azonban már a világszerte elterjedt modern és posztmodern irányzatokat ebbe a kategóriába sorolhatjuk.

 

A művészek eleinte úgy ábrázolták a világot, ahogy az kinézett. Az absztrakt festészet új kapukat nyitott meg, már gondolatokat és érzéseket is képessé váltak a vásznon megjeleníteni. Már egy festménynek nem kellett a konkrét valóságra utalnia, a különböző elemek felhasználásával, sokkal többet adhatott a művész, mint mondjuk egy puszta tájkép.

 

Megjelenése

 

Legelőször a festészetben jelent meg. Később átterjedt a szobrászatra és az iparművészetre is. Napjainkban már a lakberendezési területen is hódít, itt a modern stílusokba sorolják.

 

A modernizáció mindannyiunk életére jelentős hatással van. Ha már csak a napi szinten használatos háztartási eszközök és szórakoztató elektronikai termékek fejlődésére visszatekintünk.

 

A lakberendezésben a modern és absztrakt kivitelek jól megférnek más jellegű elemekkel egyaránt. Így bátran használhatóak az absztrakt jegyeket hordozó elemek szinte bárhol. A művészi képalkotások már egy ötletes vászonfotó segítségével otthonunk falain is megjeleníthetőek.

 

Az absztrakt elgondolások, művek kifejezetten jól összeillenek fali vászonkép megoldásokkal. Abban az esetben, ha a festővásznon egy elvont műalkotás képe elevenedik meg, akkor már megteremtettük a tökéletes harmóniát a diszharmóniával ötvözve. Amiről lényegében az absztrakt szól. Egy ilyen falikép megoldással moderné, stílusossá, egyedivé tehetjük otthonunkat. A képalkotások segítségével a látvány mellett érzéseket is közvetíthetünk.

 

(x)

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Azt mondják, sosem öregszik meg az, aki nem felejt el játszani. Természetesen más játékok kerülnek terítékre g...
Bővebben >>