. Ma Emma napja van.
Küzdelem a hiteles adósokért
2012-02-07 12:16:38
Küzdelem a hiteles adósokért

Küzdelem a hiteles adósokért

Közösségi oldalon szerveződött és elkeseredett emberek kis csoportja volt, szinte pillanatok alatt nőtte ki magát. A Hiteles Mozgalom ma már a parlamenti biztosságban küzd a devizahitelesek érdekeiért.  A mozgalom elnöke Szabó József, az egyre élesebb bank-adós harc vezéralakja lett.

 

Igazából mit szeretnének? Miben reménykednek?

 

Eredetileg azért hoztuk létre a Mozgalmunkat, hogy az országgyűlési képviselőknek megmutassuk, hogy itt óriási probléma van, családok tízezrei, százezrei állnak tragédia előtt. A Mozgalom azt is jelenti, hogy aktivitásra, mozgolódásra, mozgásra ösztönöz. Mindenkinek tennie kell azért, hogy sikert érjünk el. Célunk volt még, hogy a meglévő félreértéseket, elhintett valótlanságokat megcáfoljuk. Pár nap múlva lesz egy éve, hogy elindítottuk mozgalmunkat. A faacebookon ismertük meg egymást, pár hónap elteltével leültünk egy kávé mellé… ennyi. Végső célunk, hogy őszintén szembe nézve a tényekkel, leszűrve a tapasztalatokat, a tanulságokat olyan világot hozzunk létre saját magunknak, hogy ami most történt, ami most történik, és ami tavasszal történni fog, soha ne ismétlődhessen meg. Nagyon sokan segítik a Hiteles mozgalom munkáját, mindig számíthatunk egymásra.

 

Kutatásait milyen területen, illetve részterületen végzi?

 

Kizárólag eredeti forrásból dolgozunk, KSH, Parlamenti jegyzőkönyvek, PSZÁF, MNB, törvénytervezete, Állami Számvevőszék, GVH stb.

 

 

Ön hogyan látja az adósok helyzetét 2012-ben, Magyarországon?

 

Eléggé reménytelennek tartom. Gyakorlatilag a pénzintézetek saját belátásuk szerint végezhetik a tevékenységüket. Kihasználják a joghézagokat, tudják, hogy rettentő gyenge a Fogyasztóvédelem. Amíg a törvényhozás nem szánja el magát a szabályzásra, addig nem látok reményt. Amíg nem kezd el a problémával érdemben foglalkozni, nem látok esélyt. Ez nagyon fontos. Nem elég ezt hangsúlyozni. Minden, de minden a parlamenti képviselőkön múlik. Gondoljon bele! Ők hozzák a törvényeket (most nagyon gyorsan tudnak törvényeket hozni), ők osztják szét az adókból és járulékokból beszedett pénzt, ők adnak jogkört és felelősséget állami Hivataloknak, Hatóságoknak, az általuk hozott törvények alapján dönt a bíróság és nyomoz az ügyészség. A megoldás az Ö kezükben van! A felelősség az Ő kezükben van! Mi, civilek, csak egyet tehetünk: mondjuk és mondjuk vég nélkül meglátásainkat, tapasztalatainkat. Ezt kell tennünk, ne mondhassák, hogy nem látták a problémát. Igen, látták! Igen, tudták! Mert mi ott voltunk és mi elmondtuk, elmagyaráztuk, bemutattuk.

 

Mit gondol a bankok eljárási gyakorlatairól?


A bankok gyakorlatilag hatóságként viselkednek, van bennük az ügyfelekkel szemben nagyfokú lenézés, lekezelés. Elég csak bemenni egy bankfiókba és kérdezni. Ez fontos: kérdezni és kérdezni.  Nagyon-nagyon bíznak abban, hogy sikerült olyan szerződéseket kidolgoznia a jogász osztályaiknak, hogy ne lehessen belekötni a szerződések szövegébe. A tipikus visszaélések nagyon hamar ki fognak derülni. A bírósági tárgyaló termekben fognak kiderülni.

 

Mit gondol a tudomására jutott bank kontra adós vonatkozásában a magyar bírói jogértelmezés gyakorlatáról?

 

Erről még nem tudok véleményt formálni, Még nem voltam olyan sok tárgyaláson, hogy hitelesen véleményt tudjak mondani. Ahol eddig voltam, ott a bíróság részéről nagyon komoly odafigyelést és korrektséget tapasztaltam. Kemény kérdések és hozzászólások a pénzintézet és a hiteles felé is.

 

A Hiteles Mozgalom Petíciót írt kormányunkhoz. Mesélne erről, az ötlet indítóokáról, valamint arról, méltatták-e már válaszra?

 

Az internetes petíció nem a Hiteles Mozgalom petíciója, nem kapcsolódik szervezethez, mozgalomhoz. Ez a hiteles személyek petíciója. Többen voltunk ott már kétszer a Parlament melletti átadáson. Nincs válasz. Átadtuk már ezer aláírással és átadtuk már kétezer aláírással. Válaszra sem méltattak.

 

Kérem, meséljen a Parlamenti Civil Bizottság munkájáról!

 

A beszélgetést azzal kezdtük, hogy legfőbb célunk a Parlamenti képviselők tájékoztatása volt. Az ők és a mi saját tájékoztatásunk érdekében készítettünk egy „diát”, a „Hogyan adósodtunk el - mindannyian”. Elérhető, megismerhető. (A videt ITT nézheti meg. – a szerk.) Elküldtük az összes Parlamenti képviselőnek, a frakcióknak. A Fogyasztóvédelmi Bizottság elnöke abban a kerületben lakik, amelyikben én. Meghívott egy beszélgetésre a Parlamentbe, majd meghívott a Bizottság ülésére. Később szerveztünk egy „devizahiteles vitát” is a kerületünkben élő parlamenti képviselőkkel. (A vita ITT tekinthető meg. – a szerk) Azóta rendszeresen megkapjuk a készülő törvénytervezeteket, véleményt mondunk róla. Több javaslatunkból lett már törvényjavaslat, sajnos ezeket a kormányoldal érthetetlen okból elkaszálta. Az idő minket fog igazolni, az általunk javasolt törvényekre szükség van. A probléma az, hogy a késlekedés emberek százezreinek rengeteg pénzbe és rengeteg fájdalomba kerül.

 

Mi a véleménye a kormány hozzáállásáról az adósok helyzetének könnyítése vonatkozásában?

 

Ezt most nem tudom ismertetni, összesen legalább 200 oldal anyagot küldtünk el a minisztériumba, Egyszer sem kaptunk választ. Annyit sem, hogy köszönjük, megfontoljuk. „Otthonteremtési Stratégia” címmel hirdetett Szakmai Vitairatot, konzultációt az érintettekkel, a civilekkel a Nemzetgazdasági Minisztérium 2011 májusában. Elkészítettük szakmai véleményünket a 71 oldalas anyagról. Elküldtük. A konzultációról azóta sehol egy szó sem esett. Az e-mailjeinkre nem válaszol a minisztérium…. Most ne is beszéljünk az Alkotmányügyi „deviza”hiteles albizottságban történtekről. Ha nem velünk történik, ha más meséli – el sem hiszem… Egy parlamenti bizottsági elnök nem tartja be, amit a bizottság megszavaz, amit Ö saját maga megígér előttünk, a szemünkbe nézve…

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munká...
Bővebben >>